05 май 2014

Най- възрастният мъж на света


Преди малко повече от седмица Александър Имич (Alexander Imich) стана най- възрастният известен ни жив мъж на света. Това се случи след смъртта на предишния притежател на първото място-  италианецът Артуро Лицата (Arturo Licata), който почина на 24 април 2014 година на възраст от 111 години и 357 дни.

Александър е роден в Полша преди 111 години, бил се е срещу болшевиките през 1918 година, като тогава е бил 15 годишен ученик. Изучавал е медиумите като част от психически проучвания през 20-те и 30-те години. Лежал е в съветските трудови лагери, а след края на Втората световна война открива, че по- голямата част от семейството му е избито от нацистите. След тези събития се премества в САЩ през 1952. През 1995 година участва като редактор на книгата „Невероятните истории на паранормалното“ (Incredible Tales of the Paranormal), като тогава е на 92 години.

В момента той заема 66 място в списъка с най- възрастни живи хора на света. Другите 65 по- възрастни от него са само жени. Най- възрастния човек живял някога, за който има достоверни данни, е Жан Калмент (Jeanne Calment) от Франция, която през 1997 година умира на 122 години и 164 дни.

А най- възрастните хора, за които няма сигурни данни и са по- скоро в областта на митовете и легендите, са описаните първи хора в Стария Завет, които са живеели по 300-900 години. След известно време, старозаветният Бог решава, че това не е правилно и казва, че никой човек няма да живее повече от 122 години. Интересното е, че все още няма данни някой да е преминал тази възраст.

Източник

Превел и изготвил- Станислав Колев

2 коментара:

  1. Преди няколко дни този човек е починал, може би твърде много му дойде вълнението от това, че го обявиха за най-възрастния мъж на света.

    ОтговорИзтриване
  2. Наскоро на 117 години почина най-възрастния човек на света - жена от Италия.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-39610937

    ОтговорИзтриване