03 май 2014

За първи път е измерена скоростта на въртене на екзопланета


За първи път астрономи са успели да засекат скоростта на въртене на планета извън слънчевата система, като са анализирали начина по който атмосферата ѝ филтрира светлината.  Тази техника може да даде улики за начина на формиране на самата планета. Игнас Снелън (Ignas Snellen) и неговите колеги от университета Лейдън  (Leiden) в  Холандия, докладват, че газовата планета, обикаляща около звездата β Pictoris, се върти с 25 километра в секунда в областта на екватора си. Това е по- бързо от която и да е планета в нашата слънчева система и около 50 пъти по- бързо от Земята.  Ден на тази планета, наречена β Pictoris b, продължава малко над 8 часа, въпреки че планетата има диаметър 16 пъти този на Земята и тежи 3 000 пъти повече.

Обикновено екзопланетите са скрити от яркото слънце, около което се въртят и могат да бъдат открити индиректно. β Pictoris b е една от първите, която е открита с директно наблюдение. Това става възможно, защото масивната планета, която е на 20 милиона години, е относително млада и все още гореща и излъчва силно инфрачервени лъчи. Допълнителен плюс за по- лесното наблюдение е, че се намира само на 20 персека ( 65 светлинни години) от Земята. Самата звезда е видима с невъоръжено око и е част от южното съзвездие Живописец (Pictor), а планетата обикаля на голямо разстояние от нея- два пъти по- далеч от орбитата на Юпитер. 

Очаква се планетата да продължи да се охлажда и свива, като с това ще започне да се върти по- бързо.  В следващите няколкостотин милиона години, ще започне да се върти с до 40 километра в секунда, като денонощието на нея ще е едва 3 часа. 

Източник: Списание Nature

Превел и изготвил- Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар