12 май 2014

Учени са открили нов начин за стимулиране на осъзнати сънища- подаване на електричество към мозъка


Сънищата, в които хората сa наясно, че сънуват и могат да ги контролират, са рядкост. Наскоро учените са открили, че могат да стимулират осъзнати сънища, като насочват електричество с определени честоти към мозъка. (статия в Мистерика за осъзнатото сънуване) 

„Никога не съм вярвал, че ще проработи“ споделя доктор Джон Алън Хобсън (Dr. John Allan Hobson), психиатър от университета Харвард, занимаващ се от дълго време с проучвания върху сънищата.

Резултатът показва, че 77% от хората, които биват ударени от ток с честота 44 херца, изпитват осъзнат сън. Били са подбрани такива, които не са изпитвали осъзнати сънища. Наблюдавани са кратки сънища, но достатъчно продължителни, за да бъдат докладвани. В проучването са участвали 27 души, като към главите им са сложени електроди. Целта е била да се стимулира предната част от кората на главния мозък, за да се създадат гама вълни, които са характерни за осъзнатото сънуване. 

В продължение на четири нощи са подавали 30 секунди електричество към спящите. Това се е случвало две минути след като са започнели да сънуват. Напрежението е варирало между 2 и 100 херца, като е имало и моменти, където не се е подавало. След това участниците са били събуждани веднага, за да разкажат какво са видели.  

Проучването е показало, че мозъчната гама активност се е покачила по време на стимулацията с 40 херца, а при 25 херца повишението е било по- малко. При другите честоти не е наблюдавана промяна. След стимулацията,при хората изпитали осъзнат сън,  гама активността се е покачила.

Превел и написал: Станислав Колев


п.с. С нетърпение чакам да направят шапки, които да бият ток, докато спим ;) Няма коментари:

Публикуване на коментар