03 май 2014

Котьолак - човекът-котка

Запознатите знаят какво означава английската дума "werewolf" - това е върколак на български, същество имащо в себе си чертите на човек и вълк. Не знаех обаче, че в английския съществува и термина "warecat" - създание с черти на човек и някаква котка (тигър, пума, ягуар и т.н.). Не знам на български да има съответстваща една дума за човека-котка, затова аз измислих такава - "котьолак"!

Оказва се, че във фолклора на някои народи това чудовище има също толкова важно място, колкото и върколака, че дори и по-важно. Освен това и днес се появяват съобщения тук и там за виждани хора-котки.

Легенди за котьолаци има сред жителите на Южна Америка, Азия, Африка и Европа. Понякога (по примера на върколаците), те са хора, които могат да си сменят формата. Друг път обаче, това са нормални диви котки, върху които е приложена черна магия, превръщайки ги в нещо ужасяващо.

Ник Редфърн пък е събрал няколко съвременни случаи от ХХ век на наблюдения на хора-котки във Великобритания.

Първият е от Август 1953. Това се случило в селцето Абот Бромли (Abbots Bromley) в графство Стафордшир (Staffordshire). Интересно е, че самото село има дълга история, съществува поне от 942 година (повече от 1000 години!). Името на човека видял странното същество е Браян Кенърли. Той си вървял по пътя в една топла лятна нощ, когато пред себе си видял голяма черна котка - както ще я опише по-късно - типична "черна пантера".

Кенърли замръзнал на място. Изненадата му преминала в чист страх, когато съществото се изправило на задните си крака, в това положение било високо към 1.80 метра. Котьолакът започнал да ръмжи ниско и размаха предните си лапи по посока на мъжа. Както Кенърли разказва "когато котката се изправила, задните и крака си променили формата, вероятно за да могат да държат съществото в тази позиция". След няколко секунди, то отново застанало на четири крака и избягало.

Подобно наблюдение имало и през 1967-а в друго английско село - Блякънли (Blakeney), Норфолк. Жена шофирала през студена зимна нощ, когато мернала за малко странно същество край пътя. То стояло изправено край пътя като човек, но имало котешка глава, дори ушите му били заострени като на котка.

Следващите два случая са се случили на едно място - немското военно гробище в местността Канок Чейс, но в различни години - 1981 и 1988. Канок Чейс е смятана за една от най-загадъчните аномални зони на Великобритания. Там са наблюдавани какви ли не странни неща - подобни на Бигфут същества, върколаци, гигантски змии, призраци, НЛО, "нормални" черни пантери (доколкото може да се нарече нормално африканска дива котка да броди в горите на Англия), дори и прословутите деца с черни очи са навестявали мястото. Ето няколко по-стари публикации за тази местност:
Но да се върнем на двете наблюдения на котьолаци. Едното се е случило посред бял ден. Същество, със среден човешки ръст и изцяло черно е било забелязано да се подпира на един надгробен камък. В мига в който разбрало, че е забелязано, то паднало на четирите си крака и избягало сред дърветата. При втория случай шофьор на ван минавал през нощта в близост до гробището. Той заковал спирачки, защото пред него на пътя имало огромна черна котка. То се взирало в човека и изведнъж се изправило на задните си крака. След около 20 секунди котьолакът се насочил към гробището, придвижвайки се със странни подскачащи движения.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Неси е нага?

1 коментар:

  1. Анонимен03 май, 2014 17:33

    От доста време чета статиите в този сайт и никога не съм съжалявал за това,че си обогатявам знанията за света на паранормалното,а за хуманоидните котки,може да се казват тайгродони,на български или научно.

    ОтговорИзтриване