29 май 2014

Убежища за края на света

Манията, че "краят на света" наближава доста отшумя след 2012 година, но все още има хора които строят или купуват бункери...за всеки случай. Тук представям няколко забележителни "сигурни убежища".

Брент Брънс (Brent Bruns) вярва, че силен електромагнитен импулс ще върне човешката цивилизация в Средновековието. За да се подготви за тези времена, той и семейството му строят замък върху хълм в Южна Каролина. Под самата сграда има бункер, а замъкът е просто класика - с подвижен мост, железни решетки и т.н.

Това американско семейство толкова се е вживяло в очакванията си, че ще настъпят отново "тъмните векове", че дори се обучават да си служат със средновековни оръжия като катапулти и арбалети. Така ще се защитават от обикалящите мародери.

Брент започва своята подготовка за "края на света" през 1999 когато нашумява така наречения "Проблем 2000". Очакваше се компютърните системи да се сринат с настъпването на новата 2000-а година. Нищо такова не се случи, но човекът не се отказва от плана си.

Опасността от силни електромагнитни излъчвания от страна на Слънцето е съвсем реална. Едни такива импулси могат да извадят от строя нашите сателити и друга наземна апаратура. За щастие все повече се обръща внимание на тази опасност и много от електрониката се екранира.


Друг човек, този път от Китай, вместо замък си строи собствена версия на Ноевия ковчег. Лу Женгай (Lu Zhenghai) смята, че апокалипсисът ще настъпи не от електромагнитни импулси, а чрез глобално наводнение. Започнал е работата по кораба си през 2010 и до тук е пръснал за него около 160 000 долара. Съдът от стомана и дърво тежи около 80 тона.

Като гледам снимките, малко се съмнявам, че това нещо може въобще да плува.


Описаните до тук замък и кораб са единични проекти, при това доста скъпи. Има обаче и един сравнително евтин (спрямо останалите) професионално произвеждан вариант. "Atlas Survival Shelter" се произвежда и продава във Флорида. Струва 60 000 долара и представлява гигантска тръба, която е предназначена за заравяне в земята. Със сигурност може да ви спаси от торнадо и други малки бедствия. Вътре има няколко легла, кухня с мивка, тоалетна. Предлагат се и допълнителни екстри като телевизор с плосък екран, камери за видеонаблюдение, радиостанция на къси вълни, резервоари с различна вместимост за вода или гориво, велосипед за физически упражнения генериращ електричество, слънчеви панели, шкафове от червен дъб и др.

Явно само базовата версия струва 60 000, с допълнителните екстри цената може да скочи доста.


Горните убежища се строят от частни лица или са предназначени за закупуване от частни лица. Следващият бункер-хранилище е дело на норвежкото правителство и на няколко фондации. В него се съхраняват семена на културни растения. Целта му е да запазим тези ядливи растения ако се случи някакъв глобален катаклизъм. Намира се в северната част на Норвегия.

Самият проект е дал повод за появата на редица теории на конспирацията. Някои твърдят, че щом властите строят такъв бункер, то това е доказателство, че знаят за наближаващ апокалипсис. Други смятат, че това със семената е просто за прикритие, там ще избяга световния елит когато катастрофата наближи.


На първата от долните снимки се вижда съвсем нормална къща някъде в Лос Анджелис. Под нея обаче има нещо много интересно. Един бизнесмен е изградил подземен бункер, който обаче съвсем не прилича на такъв. Стените са изрисувани така, че създават илюзията за намиращи се в далечината хълмове, дървета, небе. Изкуственото осветление се спира и пуска и по този начин се имитира смяната на ден с нощ и обратно. "Граднината" е покрита с фалшива трева, но пък има истинско барбекю скрито в скала. Освен това има басейн, сауна, дансинг и други удобства.

Човекът изградил цялото това чудо е починал през 80-те години, роднини са наследили имота. Сега той е за продан на скромната цена от 1.7 милиона долара.


Източник

1 коментар:

  1. Много добре са се насочили хората..Това е една превантивна мярка.Останалите ще измрем,като пилци

    ОтговорИзтриване