27 май 2014

Уфологията в Китай (скорошни новини и обзор)

В края на 2013 на Луната кацна първият китайски луноход. Тази новина бе отразена в тази статия в блога:


За жалост апаратът престана да действа скоро след това. Официалната версия е, че се е повредил поради екстремално ниските температури характерни за нашия естествен спътник. Сред населението на Китай обаче битуват различни версии за причините за настъпилата неизправност. Мнозина смятат, че луноходът е повреден от НЛО, а пък други, че виновни са американците, които не са искали китайският апарат да открие тайни лунни бази.

Защо жителите на тази страна намесват НЛО в предположенията си? Оказва се, че в Китай има голям интерес към тази тема, който датира още от 80-те години на ХХ век. Към днешна дата в Китай има 60 НЛО-изследователи разпръснати из цялата страна, които са готови да разследват съобщенията за НЛО-наблюдения.

За огромен Китай 60 изследователи ми се струва страшно малко, но предполагам става въпрос само за "професионалните" такива, тези които се занимават само с това, а не за любителите (като мен) на които това им е хоби - вероятно тези любители са хиляди.

В Китай на НЛО-историите се гледа доста по-сериозно отколкото на Запад. Те често се отразяват в новинарските емисии, без обаче да я има иронията, която обикновено виждаме в западните репортажи свързани с такива новини. Някои НЛО изследователски групи приемат за членове само хора с публикувани научни статии. Определено в тази страна темата е поставена на сериозна основа, а не се приема за занимание само на хаховци.

Самата държавна власт очевидно гледа благосклонно на заниманията с НЛО, нещо повече, тя дори има известна роля в създаването и утвърждаването на китайската уфология. В края на 70-те години на миналия век д-р Сун Шили моли за разрешение властите да издава журнал на НЛО-тематика. Правителството не само, че му разрешава, но дори го подпомага в това начинание. В своя пик списанието достига тираж от 40 000 броя. Към днешна дата д-р Шили ръководи официалното държавно "НЛО общество". Не е лесно обаче да се стане член на тази организация, изисква се да имаш научна степен. Както самият Шили казва - "ако нямахме такива строги изисквания до сега щяхме да сме се напълнили с милиони членове".

Източник

Като говорим за НЛО в Китай, не можем да пропуснем новината, че в средата на месец май т.г. в най-северната провинция Хъйлундзян (на картата) е паднал неидентифициран обект.


Жителите на едно село са видели сутринта на 16 май три обекта да падат от небето, скоро след това чули тътен и един от селяните намерил кръгъл обект в градината си.
Източник

Има голяма вероятност това да е част от неуспешно изстреляната горе-долу по същото време руска ракета. Информация за тази новина:

Ракета с най-мощния руски спътник за свръзка рухна при старта

Ето и видео от самия старт:Между другото и руснаците също като китайците обичат да приписват космическите си провали на някой друг. В интернет циркулира теорията, че НЛО е виновно за падането на ракетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар