19 май 2014

От архивите: фантомна котка край Лох Нес

Тази новина е от преди 3 години. Публикувам я сега, не просто защото тогава съм пропуснал, а защото има шанс това да е малка част от по-голямата картина, а именно, че Лох Нес не е просто дом на едно добре известно езерно чудовище.

От години в Шотландия (а и в цяла Великобритания) се наблюдават големи видове диви котки. "Експертите" естествено определят тези наблюдения като градски легенди, фантомните котки обаче не се впечатляват от това и продължават да се появяват тук и там. Интересното в случая е, че едни от най-скорошните съобщения за наблюдения идват не от къде да е, а от околностите на езерото Лох Нес, домът на водното чудовище Неси. Случайно съвпадение? Или това място бавно, но сигурно се превръща в типична аномална зона (място, където се наблюдават разнородни феномени)?

Наскоро 38-годишната Катрина Уолъс е казала пред вестник "Сън", че след като съпругът и Джим забелязал дивата котка през прозореца, те вече не пускат децата си да играят навън.

"Ние имаме два черни лабрадора и той (нейният съпруг) си помислил, че това е един от тях, но тогава осъзнал, че и двете кучета са вътре"

В един друг ден, на жената и се наложило да заведе единия от лабрадорите при ветеринар, след като видяла, че кучето е ранено, докато било навън.

Местните жители искат от полицията да залови съществото (вероятно пума), преди то да почне да напада децата.

Говорител на местните власти, казва, че макар да не отхвърлят съобщенията за наблюдения на дивата котка, биха били улеснени, ако хората им предоставят повече доказателства - като снимки или видео кадри.

Междувременно Катрина Уолъс е намерила в двора си обезобразено агне с две дупки на врата.


Връщам се пак на идеята, че Лох Нес може да е аномална зона. Реших да потърся дали освен наблюдения на водни чудовища и сухоземни диви котки, няма наблюдения и на НЛО. Оказа се, че има! Не са някакви свръх-необичайни, но пак показват, че неидентифицирани обекти се виждат и в този район.

5 коментара:

 1. За наблюденията на тези големи котки в Англия си има обяснение и в тях няма нищо "фантомно". Оказва се, че страшно много англичани са си гледали тигри, пантери, лъвове и други големи котки от многобройните бивши британски колонии в просторните си провинциални имения. През 80-те обаче излиза закон, който налага сурови санкции на собствениците на диви животни, и за да отърват глобите, англичаните пускат всички тези екзотични домашни любимци на свобода. Тогава се появяват и първите сведения за наблюдения на големи котки в британската провинция.
  А легендата за чудовището от Лох Нес ми е много симпатична, но за него нямаме абсолютно никакви достоверни доказателства, за съжаление.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Вероятно не си чел тази статия:

   http://misterika.blogspot.com/2013/06/blog-post_14.html

   Там вече съм описал това за което говориш, макар че според източника от който аз съм превеждал закона влиза в сила през 1976, а не през 80-те години. Мисля обаче, че тази разлика в годините не е съществена.

   А ето един въпрос относно фантомите котки за който заслужава да се замислим - колко е средната продължителност на живота на различните диви котки?

   Аз реших да проверя поне за няколко вида в Wikipedia (не че е 100-процентов достоверен източник). Общо взето всички в диво състояние живеят до 12-15 години.

   Да приемем, че животните са пуснати на свобода веднага след влизането на закона в сила. Да приемем, че по това време котките са били на по 1 година (макар че вероятно повечето са били на повече). Не трябва ли отдавна тези котки да са измрели?

   Сега един друг въпрос с леко повишена трудност свързан с биологията. Колко индивида от даден вид са необходими за да се създаде устойчива популация в Англия, която да дава поколение след поколение? За точните цифри биолозите могат да дадат леко разминаващи се стойности, но се предполага, че една устойчива популация, ще е достатъчно голяма за да бъде официално засечена. Нещо което обаче властите не са успели да направят.

   Така, че не мисля, че не е да няма нищо "фантомно" във фантомните котки на Англия.

   Изтриване
 2. Голяма част от големите котки са измрели, затова и наблюденията в последните години са намалели значително. Понеже са били изключително много обаче, вероятно някои двойки са успели да оставят поколение с наследници до наши дни. На Острова има обширни пусти блатисти местности, където биха могли да си живеят необезпокоявано.
  Впрочем, българските мутри също си падаха по опасни домашни любимци, а от известно време и у нас законодателството е доста затегнато, така че изобщо не изключвам възможността и нейде из България на свобода да се разхождат големи котки. В много села се разказват такива истории, включително и за крокодили и пирани по язовирите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За местните мутри е вярно, че отглеждат крокодили и други животни като домашни любимци, но не мисля, че са почнали да ги пускат заради "закона". Все пак сме в България, законите не са еднакви за всички.

   Изтриване
 3. Анонимен21 май, 2014 21:04

  Аз лично бих разгледал този случай като 1 любител на паранормалните истории,2 учен и 3 здраво мислещ човек -1. Тук може да имат връзка хората котки за,които наскоро четох в този сайт.Нищо чудно в Шутландия да се появил някой друг двуног котарак или пък да става въпрос за призрак на отдавна умряла голяма котка живяла именно по времето,когато са пускали диви животни,отглеждани като домашни животни,на свобода.В историята има много случаи на призрачни животни като призрака на котката в Белия дом.Става дума за 18 или 19 век,не съм много сигурен,когато в Белия дом имало огромна бързоразмножаваща се популация на плъхове и тогаващният президент на САЩ решил проблема,като изпратил хора да намерят много котки,които пуснали в Белия дом,но по-късно ги изхвърлели на улицата.Не след дълго обаче каримиерките в дома забелязали мялкащо призрачно животно.Можеби се е правел ремонт и една от котките е била зазидана жива.Смятам,че и в Лох нес се е случило нещо подобно самоче с голяма котка.
  2. Като учен знам,че за да се запази една популация на големи котки,като лъвове,тигри,ягуари и леопарди са нужни най-малко 15 екземпляра,но въпреки това не е невъзможно да са се създали покуления оцелели и до наши дни от 70-те.Котките са едни от най-адаптивните видове сред животните също и най-биоразнообразните,а в миналото са се срещали почти в целия свят видове като японски и африкански(персийски)тигър,европейски ягуар и най-разпространените европейския и американския пещерен лъв.Освен това на Британския остров има достатъчно място и добри условия за развитие и осигуряване на поколение сред лъвове или тигри или пуми.Нека и незабравяме,че на острова се още могат да се видят примитивни видове като саблезъбите елени и други.
  3.Ако помислите по-добре ще разберете,че точно този случай си е чиста измислица.Нека погледнем фактите:имаме някаква жена,която казва,че мъжът ѝ е видял голяма котка,БЕЗ ВИДЕО, БЕЗ СНИМКА, БЕЗ ДОРИ ОТПЕЧАТЪК ОТ СЛЕДИТЕ НА ХИЩНИКА.Всички знаем,че хората правят какво ли не за да ги покажат по телевизията или да станат малко известни и етона Катрина се е вдъхновила от историята за Неси и наблюденията на големи хищници в Англия и айде-Скъпи виж съседите с кви скъпи коли се возят,апък съседката Рейчъл има нови обеци с робини,искаш ли малко да станем известни-Как скъпа?-Ти само кажи,че си видял дива пума в задния дом,а пък аз ще се оправя с останалото.
  Това което ме кара дамисля тази картинка е това,че всички знаем как понякога англичаните,шотландците и америриканците могат да бъдат доста чалнати в главата,освен това едно от кучетата било само ранено,а хищници като пумите са способни да повалят елени и да ги качват на дърветата,а да не говорим за черните ягуари,които имат по-силна захапка дори и от гризлито,тези котки са способни да надбягат кон,а какво остава куче,тоест кучето трябваше да е на парчета,а двете дупки оставени върху трупа на козата трябваше да са най-малко от 4 и да има следи от нокти,както и коремната кухина да е била разкъсъна и от самия труп да са останали само кости и кожа,ама айде няма много детайли.Може да е бил някой друг крептид или просто всичко да е измислица,както казах.

  ОтговорИзтриване