14 май 2014

Мигновените радио-избухвания - естествен феномен или сигнал от извънземни?

Тези радиосигнали идват от дълбокия космос (на английски са обозначени като "Fast Radio Bursts" или "Lorimer bursts") и сериозно озадачават учените. Тези серии от мистериозни радио залпове са толкова редки и интензивни, че до скоро много астрономи дори са поставяли под въпрос техния космически произход. За първи път са засечени през 2007 от радио-телескоп в Австралия. От тогава по-малко от 20 на брой подобни сигнали са засечени, като последно това се е случило на 2 ноември 2012 (този сигнал е уловен от прословутия телескоп "Аресибо" в Пуерто Рико).Това което до тук със сигурност се знае от науката за тях е следното:

- те са изключително кратки (едва няколко милисекунди)
- изключително мощни
- идват от наистина далече (милиарди светлинни години)

Но какъв е първоизточникът им?

Астрономът Скот Рансъм (Scott Ransom) счита, че понеже те са толкова кратки и мощни, те трябва да идват от доста масивен обект - като неутронна звезда или черна дупка. Други предположения включват:

- магнетари (магнитни неутронни звезди)
- друг вид големи магнитни звезди
- сблъскващи се черни дупки или неутронни звезди
- бавно въртящи се неутронни звезди колабиращи в черни дупки (така наречените блицари)
- изпаряващи се първични черни дупки

Да забелязвате нещо общо между всичките тези хипотези? Всички те предполагат, че си имаме работа с естествен, макар и доста екзотичен, космически феномен. Но нима не можем, поне да предположим като възможност, че тези сигнали имат изкуствен произход? Не бързайте, да считате, че само някакви НЛО-хаховци, биха изказали такава хипотеза. В коментар в интернет, самият основател на SETI Франк Дрейк прави подобно предположение. Не знаех, че той все още е жив, но ме радва, че и на 83 години продължава да е в прилично здраве и все така се интересува от астрономия. Той е измислил прословутото "уравнение на Дрейк". Ето какво казва за сигналите:

Всъщност, [ ... ], струва си да се спекулира, че сигналите биха могли да бъдат "поздравителни" съобщения от далечна алтруистична цивилизация. В продължение на много години, учените от SETI спекулират относно евентуалния вид на такъв сигнал. Сигнал, който обявява на висок глас за съществуването на друга цивилизация, а вероятно и насочва приемащата цивилизация към радио канал, носещ много информация. Без да се знае кои звезди биха могли да бъдат дом на други интелигентни цивилизации, изпращащата цивилизация би могла да изпраща поздравителни сигнали до голям брой потенциални звездни системи. За да се постигне максимална вероятност за откритие, правилната стратегия е да се изпрати един много тесен, мощен сигнал. Сигналът се насочва последователно към голям брой звезди, което води до това да се засича на планетите като къси импулси, които могат да се повтарят след дълъг период от време. Така че ние трябва да търсим повече такива сигнали!

Известният "WOW сигнал" засечен на 15 август 1977 също покрива тези критерии. Нека също така да припомним, че е имало времена в които астрономите сериозно да са обмисляли възможността пулсарите да са вид "изкуствени извънземни фарове" поставени за навигация на пътуваща през пространството цивилизация. Днес пулсарите се смятат за естествен феномен, което говори за начина на мислене на учените. От една страна считат, че е твърде възможно животът да е масово разпространен из вселената, от друга всякакви необясними феномени в космоса бързат да ги квалифицират като "естествени".


Голям смях ще падне, ако един ден се окаже, че пулсарите наистина са дело на извънземни, а не естествени космически обекти. Учените често се присмиват на хората които вярват в НЛО и други паранормални феномени, но ще се окаже, че те сляпо са вярвали в нещо невярно.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Светлинен стълб на Марс
Uwingu - година и половина по-късно

Няма коментари:

Публикуване на коментар