10 май 2014

"Детска амнезия"- причината за нея


Повечето хора нямат спомен за първите три години от живота си. Този феномен е наречен „детска амнезия“. Едва наскоро учените са открили причината за нея- формирането на нови мозъчни клетки, което продължава и в ранна детска възраст.

До 1990 година се е смятало, че хората се раждат със завършени мозъци, че нямаме възможност да регенерираме неврони и че наличните са тези, с които ще разполагаме цял живот. Невроните в хипокампа се образуват бурно в първите години от живота ни, после този процес пада рязко.

При мишките се наблюдава подобен процес на формиране на неврони в мозъка и те изживяват своя версия на „детска амнезия“. Опити с тях са показали, че ако в ранна възраст им се пуска леко електричество докато извършват дадена дейност, то като пораснат, вече са забравили за това и не асоциират дейността с болка. Ако опитът се извърши в зряла възраст, то те запомнят болката и не искат да извършват дейността, защото знаят, че ще последва болка.

Изследване, водено от Катрин Акерс (Katherine Akers) от Болницата за деца в Торонто- Канада, предполага, че образуването на неврони има негативен ефект върху вече съществуващите спомени.

Съществуват хапчета, използвани върху опитите мишки, които забавят образуването на неврони в ранна възраст. Мишките, които са ги вземали, е по- вероятно да запомнят електричеството.

Според  Марк Хоу (Mark Howe)изследващ паметта в Университета в Лондон , за да разберем по- добре паметта и начина ѝ на функциониране, трябва да съсредоточим изследванията си върху неврогенезата  и хипокампа.


Превел и изготвил- Станислав Колев


Няма коментари:

Публикуване на коментар