06 май 2014

Галактиката М87 е изстреляла с голяма скорост цял звезден куп

Наскоро учените от харвардския център по астрофизика (Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics)  откриха, че  галактиката М87 е изстреляла с огромна скорост от себе си не просто слънце или две, а цял звезден куп. И преди са откривани звезди бегълци, но това е първият наблюдаван случай на звезден куп, който се е откъсва от галактиката си.

Той е наречен  HVGC-1, като зад това съкращение стои „хиперскоростен кълбовиден куп“ (hypervelocity globular cluster). Тези образования са реликви на ранната вселена, като обикновено съдържат хиляди слънца, събрани на няколко десетки светлинни години разстояние.  Млечният път е дом на около 150 звездни купa, a огромната елипсовидна галактика М87 съдържа хиляди.

В откриването на HVGC-1 е имало доза късмет.  Екипът, който го открива, първоначално се занимава в продължение на години да изследва мястото около М87. Първо са сортирали по цвят отделните цели, за да отделят звездите и галактиките от звезднитe купoвe. После са използвали възможностите на ММТ телескопа в Аризона, за да изучат в детайли отделните звездни купове.  Компютър е анализирал събраната информация и е сметнал скоростта на всеки отделен.

„Не очаквахме да намерим нещо, което се движи толкова бързо“отбелязва Джей Стрейдър (Jay Strader) от университета в Мичиган, който е и сътрудник в проучването. 

Поставя се въпросът как HVGC-1 е изстрелян с такава висока скорост. Самите астрономи не са съвсем сигурни. Според едната теория галактиката М87 има двойка масивни черни дупки в своя център. Най- вероятно звездният куп се е доближил твърде близо до тях. Много от външните му звезди са се отскубнали, но плътният център на купа е останал цял. Двете черни дупки са действали като прашка,  захвърляйки HVGC-1 с огромна скорост. Движението е толкова бързо, че звездният куп е обречен да напусне галактиката си, като в този момент може би дори вече го е направил. Най- вероятно сега той се скита безцелно в студеното междугалактическо пространство. Това ще е едно дълго и самотно пътуване.  


Превел и изготвил- Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар