01 май 2014

Заплаха от космоса. 26 опасни астероида са ударили Земята между 2000 и 2013


Колко често астероиди удрят земята? А колко от тях са с мощността на атомна бомба или по- голяма и са способни да унищожат град или да му причинят сериозни вреди? Отговорът е, че са обезпокоително много. След случая с метеоритния взрив над Челябинск, Русия от 2013 година, където са ранени 1 200 души и са причинени много материални щети, хората започват да се питат за опасността, която ни дебне от студения космос.

Бивши астронавти наскоро започнаха кампания за изясняването на опасността от метеоритите. Те твърдят, че възможността за сериозен сблъсък е много по- голяма, отколкото си мислим. Позовават се на проучване, което следи ядрените взривове по света (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization).  Според проучването, между 2000 и 2013 година, има засечени 26 големи взрива на Земята, които не са свързани с ядрени опити на никоя държава, а с астероиди ударили планетата. Били са с мощност между 1 и 600 килотона. Само за сравнение, бомбата над Хирошима, е била едва 15 килотона, но причинява големи щети. 

За щастие повечето метеори се разпадат още в атмосферата и падат далеч от населени места. Тревожното е, че само 1 от тези 26 е бил засечен предварително и то само часове преди сблъсъка. Въпрос на време е някой метеор да падне над голям град. 

На това кратко видео са показани местата, където тези 26 астероида са паднали.
Превел и изготвил- Станислав Колев

ПОДОБНИ СТАТИИ:Учени тайно са изчислявали вероятността британците да умрат от падащ метеорит

Няма коментари:

Публикуване на коментар