24 май 2014

Настъплението на роботите (към Май 2014)

Продължавам да отразявам интересните неща в тази област, която е ключова за бъдещето на човечеството.

Най-ловкият към днешна дата робот

Учени работещи в Технологичния институт в Лозана, Швейцария са разработили роботизирана ръка, която е способна да улавя хвърлени предмети.Компания за рискови инвестиции приема машинен интелект в борда на директорите

Базираната в Хонг Конг компания "Deep Knowledge Ventures" е приела за член на борда на директорите компютърен интелект. Програмата се нарича VITAL и е "пълноправен член" на борда. Интелектът ще следи за тенденции, все още незабележими за хората и ще прави предложения за инвестиции.

Според мнозина, това назначение е по-скоро ход за привличане на медийно внимание, но нищо чудно да поставя началото на нещо по-голямо. Все по-голямото зачитане на изкуствените интелекти и роботи и приравняването им с хората.

Източник

Трябва ли вашият робот да ви убие за да спаси други два живота

Компютърните програми все повече навлизат в автомобилите. Затова нека си представим следната хипотетична ситуация, която може да се окаже съвсем реална в бъдеще. Карате си скъпия джип в който има вграден изкуствен интелект за повишаване на сигурността, за който сте дали луди пари. Пътят се вие покрай дълбока клисура. Внезапно се пука гума, скоростта е твърде висока, макар и да е в разрешения лимит, нямате време да отреагирате, ситуацията е критична. Машинният интелект в колата трябва да реагира вместо вас. Същият този интелект, за който сте платили много...завива рязко към клисурата и вие политате към сигурна смърт в пропастта. Защо програмата взема това решение, нали трябваше да се грижи за сигурността на пътя? Всъщност, тя точно това прави - в другото платно се е задавал друг лек автомобил с двама души в него. Изборът е бил или да насочи вашия джип в другото платно, като по този начин ви спаси, но за сметка на вероятната смърт на двамината в другата кола или да ви хвърли в пропастта и да ви жертва за да спаси други два живота. Разбира се, най-добрият вариант е никой да не загине, но дори и компютрите и роботите не могат да правят чудеса. Ситуацията е такава, че някой ще загине или най-малкото сериозно ще пострада. Кой да бъде това?

Философите вече сериозно започват да обсъждат тези наглед хипотетични ситуации. Трябва ли в програмите да се вграждат такива алгоритми, които да избират решения, които ще доведат до най-малък брой човешки жертви, дори и това да значи, че "предават", жертват собственика им? Или сигурността на този който е платил за тях, трябва да е с най-голям приоритет, независимо, че неговото спасение ще коства няколко други човешки живота? Дори и да става въпрос за пожертването на автобус с деца?

Тази дилема е разгледана в този материал.

А може би за един самоосъзнал се изкуствен интелект въобще няма да има дилема, кой да спаси - ще реши, че трябва да избие всички и да унищожи изцяло човечеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар