23 април 2014

Uwingu - година и половина по-късно

През 2012 се появи частната компания Uwingu. Нейната прокламирана цел бе да спонсорира изследването и овладяването на космоса във времена, когато правителствата все повече орязват средствата за космическите програми. Тогава написах тази статия:


Първото което направиха от Uwingu бе да организират интернет кампания за намиране на средства. Крайната събрана сума от нея беше близо 80 000 долара. Аз също допринесох с малка сума и за това получих значката-картинка "First Wave Explorer", която и досега стои в дясната част на блога под контактите за връзка.

От компанията заявиха, че ще използват тези пари за разработката на нов продукт свързан с космоса с който да увеличат още повече наличните средства. Аз, а предполагам и много други, си представях, че става въпрос за някакво устройство или технология, малка стъпка по пътя на човешкото овладяване и опознаване на космоса.

В крайна сметка Uwingu направиха един сайт на който всеки да може да предлага имена за новооткритите екзопланети и да гласува за предложените имена...срещу заплащане разбира се. Няма да крия, че бях разочарован, да използваш 80 хиляди долара за това?!

Все пак имаше хора, които харесаха идеята и започнаха да предлагат имена (срещу 10 долара) и да гласуват за вече предложените (срещу 1 долар). Имаше доста добри предложения - Азимов, Гагарин, Сейгън, имена на светове от фантастични филми, книги и игри, имаше и доста глупости разбира се. И все пак не виждах как тази идея ще увеличи финансовите средства на компанията, като цяло хората не бяха запленени. А от Международния Астрономически Съюз заявиха, че само те решават как ще се казват новооткритите екзопланети (обикновено нещо от рода на "PSR B1828-10 A") и не признават имената на Uwingu. Дори някои учени/астрономи обвиниха компанията, че е вид измама събираща пари за нищо. Все пак аз не мисля, че Uwingu има нечисти намерения, зад компанията стоят значими имена като това на Алън Стърн, бивш ръководител в НАСА. Но като цяло Uwingu отиваше "по дяволите".

Тогава те излязоха с нова идея - всеки да може да наименува кратер на Марс. На около 15 000 вече официално са дадени имена от Международния Астрономически съюз, но на многократно повече не са. Тази идея изглежда повече се харесва на хората отколкото другата с планетите. Мисля, че причината е проста - лесно можеш да видиш на картата съответния кратер на Марс и да кажеш, ето аз съм му дал име, съвсем друго е да става въпрос за някаква си планета някъде, която дори не може да се види.

Отново обаче на преден план излиза същият проблем - признаването на дадените имена от по-широката научна общност. Изглежда все пак от Uwingu са успели да направят някакъв пробив в тази насока - те са се споразумели с друг частен проект Mars Оne, да използва картите с имената на Uwingu в своите потенциални бъдещи мисии до "Червената планета".

Mars Оne е онзи проект, който се надява да изпрати след няколко години първите хора на Марс, макар и без "обратен билет" за връщане. Набират кандидатите от доброволци (има включително и българи) и изцяло разчитат на частно финансиране. Ако постигнат успех ще е много добре.

А от Uwingu се надяват, че нещата с имената няма да спрат само до тук и освен Mars Оne и други ще ги признаят и започнат да ги използват. Че тези имена ще се появят в Уикипедия, картите на Гугъл, официалните мисии...

Е, аз също реших да дам име на един произволен кратер. Цената варира от това колко голям е избрания кратер - от 5 до 500 долара. Аз си избрах един за 10 долара и го кръстих на родния си град Момин проход (на английски Momin Prohod). В замяна получих този дигитален сертификат:


В крайна сметка 10 долара не са много, а ако от Uwingu някога съберат достатъчно пари за да почнат да подпомагат и реални космически мисии, то тогава ще съм много доволен, че съм помогнал.

Официален сайт на Uwingu

Няма коментари:

Публикуване на коментар