08 април 2014

Може ли скептицизмът да заслепява?

Артър Елисън (Arthur Ellison), професор по електро-инженерство, веднъж решил да завърши лекцията си по забавен начин. Той събрал група доброволци, сред които и негови колеги, която да концентрира вниманието си върху ваза с цветя върху маса. Те гледали в нея и повтаряли "оммм" в опит да я накарат да левитира. За изненада на почти всички, вазата се издигнала над масата, само за да падне обратно след като хората спрели да напяват "оммм".

Елисон не бил изненадан. Той левитирал вазата с електромагнит и всъщност не се интересувал от левитацията, а от реакциите на участниците. Един от тях (явно силно вярващ в свръхестественото) дошъл при него и му казал, как по време на експеримента е видял сива субстанция да се издига от земята, да преминава през масата и да повдига вазата. Друг (явно скептик) му заявил, че въобще не е видял вазата да се издига от масата. И двамата грешали.


Поуката от тази история е ясна. Общоприето е, че ако вярваш в разни странни неща - НЛО, духове и т.н., може да започнат да ти се привиждат и без да са там, но рядко се поставя въпроса - ако категорично не вярваш в нещо, това пречи ли ти да го видиш, макар то реално да съществува и да е пред очите ти? Според този експеримент скептицизмът може да заслепява.

Но пък едни истински скептици не биха позволили "вярата" им да бъде разколебана от някакъв си експеримент. Той е описан в една от книгите на Артър Елисън, който освен професор в университета, е и паранормален изследовател занимаващ се с теми като "преживявания извън тялото". Аха! Скептиците са спасени - той просто си е измислил тази история, няма да и вярваме!

И все пак - скептицизмът може ли да заслепява, а науката дали не се е превърнала в нова религия пълна със закостенели догми?

Няма коментари:

Публикуване на коментар