29 април 2014

Формиране на нова луна на Сатурн?

  Космическият апарат Касини- Хюйгенс е запечатал формирането на малък леден обект, в пръстените на Сатурн, който може  да бъде нова луна и също така да предостави следи за това как са формирани останалите луни на планетата.Снимката,  направена от камерите на апарата на 15 април 2013, показва смущения в самия край на един от най- външните и ярки пръстените на Сатурн.  Едно от тези смущения е дъга, която е с 20% по- ярка от обкръжаващия я пръстен, 1 200 километра дълга и 10 километра широка. 

  Учените смятат, че издутината е причинена от гравитационното въздействие на близък обект.  Детайли от наблюдението са публикувани онлайн на 14 април 2014.  Не се очаква обектът да се разрасне повече. Има вероятност дори да се разпадне.  Въпреки това самият процес на формиране спомага за разбирането на това как са се формирали останалите ледени луни на Сатурн, включително и обгърната в облаци Титан.  Може дори и да хвърли светлина за това как са се формирали и откъснали от Слънцето  планетите в нашата слънчева система.


  Учените изтъкват, че това не е наблюдавано преди  - раждането на нова луна и откъсването ѝ от пръстените. Неформално обектът е наречен Пеги (Peggy). За сега е твърде малък за да бъде видян- навярно не e повече от километър в диаметър.  Очаква се през 2016 година космическият апарат Касини да мине близо до мястото на формиране и да направи възможно по- подробното проучване на Пеги, а може би дори и да го снима.

  Има вероятност процесът на формиране на луни да спре с Пеги, тъй като пръстените на Сатурн са изчерпани и едва ли ще могат да сформират повече. Това може да се окаже първи и последен шанс да се наблюдава формиране на луна от пръстени и за това учените се надяват да изучат подробно процеса.

  Според една от теориите Сатурн преди е имал много по- масивна система от пръстени, която е създала много по- големи луни. Първите луни са създадени от външните вече несъществуващи пръстени, като с процеса са ги изчерпали. За това и по- отдалечените луни на Сатурн са по- големи. 

Източник: NASA

Превел и изготвил- Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар