04 април 2014

Открита е планета с размерите на Земята в обитаемата зона

Обитаема зона около дадена звезда се нарича тази област в която планетите биха имали течна вода. За нашата звезда Слънцето тази област започва от орбитата на Венера и свършва при орбитата на Марс, Земята очевидно е в тази област. Търсейки екзопланети астрономите и преди са намирали такива намиращи се в подходящата зона на съответната звезда. Също така са и намирали планети с размери близки до земните. Но никога досега не са намирали планета, която едновременно да е със земни размери и да е в обитаемата зона.

Това откритите, не е още официално обявено, поне към момента на писане на тази статия, но вече са известни някои неща.

- Планетата е с размери 1.1 от земните
- Обикаля около звезда от тип червено джудже
- Около тази звезда има поне още 5 други планети

Изглежда тази планета е идеален кандидат за намиране на извънземен живот!

ИЗТОЧНИК

А като говорим за намиране на извънземен живот, реших да добавя към този материал още една статия в която се сравнява това търсене с конно надбягване с три коня. Това сравнение е на д-р Сет Шостак, ръководител в проекта SETI.

Да припомня SETI търси радио-сигнали от извънземни цивилизации. А, до колкото си спомням самия Шостак преди да премине към SETI, се занимаваше с търсене на екзопланети, даже беше казал, че ще е първият който ще намери "новата Земя". Май обаче прецени, че това няма да му донесе твърде голяма слава, а и е твърде възможно неговите колеги-астрономи да го изпреварят и затова от търсене на планети премина към търсене на извънземни сигнали. Предполагам сега се надява да е първия човек засякъл такъв сигнал.

Та, според д-р Шостак, търсенето на извънземен живот е надбягване на три коня, което е много вероятно да бъде завършено в рамките на 25 години. Неговото търсене на радио-сигнали е единия състезателен кон. Вторият кон това е откриването чрез спектрален анализ на определени газове около далечни планети - газове, които се получават само при органична дейност. И третият вариант е да бъдат намерени някакви микробни извънземни форми на живот в Слънчевата система - на Марс или на спътниците на Юпитер. Кой от тези три коня пръв ще достигне до финала (ако въобще някой го направи) предстои да видим.


Аз бих добавил един четвърти кон в надпреварата по откриването на извънземен живот - да се установи, че загадъчните НЛО имат извънземен произход и извънземни посещават Земята.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
НАСА планира мисия към спътника Европа
Поредният астероид, който озадачава учените

Няма коментари:

Публикуване на коментар