30 април 2014

Неси е нага?


Първият будистки Лама във Великобритания, който ръководи проект по създаването на нов будистки център в Шотландия, твърди че чудовището от Лох Нес е нага- митологично водно божество. Според него хората трябва да изграждат връзка със съществото, да го удовлетворяват и да не вредят на природата. Лама Зангмо (Lama Zangmo) казва още, че ако Неси се третира добре, тя ще донесе благоденствие.

Самата нага е легендарно змиевидно  водно същество, което живее в океани, реки, езера или водопади. Смята се, че имат черни люспи и че достига до над 100 метра дължина. Те са почитани като олицетворение на водни божества и се смятат за носители на дъждове и облаци. Пазители са на храмове и свещени места. В някои религии се смята, че по- висш бог направлява действията на нагите, а на самите същества се дават различни титли. Вярва се, че  живеят в подземни градове, могат да говорят, да приемат човешки образ и да контролира времето.Вече са направени дарове в будисткия манастир (Samye Ling ) в Шотландия, а до река Еск (Esk) e направен подслон, където са оставени жертвени дарове за духа.

От автора:

Интересно- освен туристическа атракция, се заформя и нещо като култ и религия към Неси. Още дълго време ще вълнува умовете ни. :)


Източник


Превел и изготвил- Станислав КолевНяма коментари:

Публикуване на коментар