19 април 2014

Теория на Ник Редфърн за чудовището от Лох Нес

Когато става въпрос за езерни чудовища, две неща могат да бъдат казани с голяма сигурност:

- съобщения за наблюдения идват от почти целия свят

- теориите за произхода им са почти толкова на брой, колкото и предполагаемите чудовища

Огопого, Чамп и разбира се Неси от Лох Нес са пленили въображението на обществото и медиите. С тях са се занимавали криптозоолози, паранормални изследователи и дори учени. Продължава да стои въпросът - ако в действителност съществуват, какво обаче са те?

Най-популярната теория (особено за Неси) е, че си имаме работа с популация на оцелели плезиозаври. Те могат малко грубо да се определят като "водни динозаври" появили се в геоложкия период Триас и господствали през Юрския период, преди да изчезнат в края на Кредата. Ако тази теория се потвърди, това не просто ще е забележително, това ще е отвъд забележителното.

Скелет на плезиозавър:


Това обаче не е единствената теория. Специално за Неси, Стив Пламбек предполага, че наблюденията може да се дължат на гигантски саламандри. Други теории включват пораснали до невероятни размери сомове, есетри и дори алигатори. Може и да е някакво напълно ново животно, непознато на науката. Има и една паранормална теория, която твърди, че Неси, въобще не е нормално животно - познато или непознато, ами е паранормално същество.

А според теорията на Ник Редфърн, наблюденията на Неси може би се дължат на...гигантски змиорки! Следва неговата аргументация.Няма да е прецедент наличието на такива гиганти. През миналия век (по-точно от края на 70-те до средата/края на 80-те) се появяват редица съобщения за наблюдения на огромни змиорки в каналите на Бирмингам.

А ето думите на криптозоолога Ричард Фрийман за възможността Неси да е змиорка:

"Идеята, че може да има праисторическо влечуго във студените води на северните езера е безсмислица. Тогава чудовищата може да са някакъв вид голяма риба. Най-вероятния кандидат са гигантските стерилни змиорки. Обикновено змиорките плуват до Саргасово море, където дават потомство, след което умират. Техните малки се връщат обратно в сладководните води от където са тръгнали родителите им, след което цикълът се повтаря. Понякога обаче, мутация причинява това змиорките да са стерилни. Те остават в сладководните басейни и започват да растат на големина. Никой не знае, колко дълго живеят и колко големи могат да станат."

Прието е, че европейските змиорки стигат до размери от 1.20 м, но в изкуствени условия е отглеждан и екземпляр над метър и половина.

Двама канадски туристи пък твърдят, че през Февруари 2004 са видели в плитчините на езерото Лох Нес змиорка дълга 7-8 метра! Първоначално помислили, че е мъртва, но когато тя се раздвижила, те се махнали от мястото.

През 80-те се твърди, че е видяна 6 метрова змиорка в корабния канал в Бирмингам. Друга такава пък е забелязана в охладителните канали на завод в Дорс.

Добре известно е, че в Лох Нес гъмжи от змиорки. За мнозина търсачи на чудовища, идеята, че Неси може да е змиорка, може да е разочароваща. Но ако някой ден се изправят пред една 6 метрова змиорка, вероятно няма да имат никакви съмнения, че тя е чудовищна.

Дали тези редки мутации, които правят змиорките стерилни, не са зачестили напоследък заради замърсяването предизвикано от човека? Дали това няма да доведе до увеличение на случаите на наблюдения на "езерни чудовища"?

Mysterious Universe

ПОДОБНИ СТАТИИ:
10 странни неща изплували на брега
Геф - говорещата мангустаНяма коментари:

Публикуване на коментар