15 април 2014

Учени тайно са изчислявали вероятността британците да умрат от падащ метеорит

Наскоро разсекретени документи показват, че през 1980 на учени работещи за правителството на Великобритания е било наредено да изчислят каква е вероятността от това гражданин на Обединеното кралство да загине в следствие на удар от падащ метеорит.

Защо това изследване е било в секретните архиви обаче? Много просто - защото е имало скрита цел. Правителството всъщност не се е интересувало дали има голяма опасност британци да пострадат от падащи метеори. Целта била да се докаже, че атомната енергетика е много по-безопасна отколкото се мисли и че е много по-вероятно да умрем от други причини отколкото от авария в някоя АЕЦ. Демек, не толкова научно изследване, колкото пропаганда.

Учените все пак си свършили работата и изчислили, че средно на всеки 7000 години някой ще загива вследствие на падане на метеорит.

По този повод обаче "Дейли мирър" разглежда по-принцип другите вероятни причини за настъпване на фатален край и каква е тяхната вероятност.

1 на 300 000 000 (300 милиона) е шанса да бъдете убит от акула. Също толкова малък е и шанса да загинете в някой увеселителен парк. Най-голямото случило се във Великобритания такова нещастие е от 1972 година. Тогава 5 деца загиват след като се откъсва тяхната кабинка от така наречената атракция "роулъркостър".

1 към 250 милиона е да ви удари кокосов орех по главата и да починете.

1 към 11 милиона е да умрете в самолетна катастрофа и 1 към 10 милиона да ви удари фатално светкавица. Пак на толкова се изчислява и шанса да умрете от радиация изпусната от АЕЦ.

1 към 9 300 000 е шанса да загинете при терористична атака, но според мен този шанс ще се увеличава. 1 към 5 милиона е да бъдете попарени от вряща вода. При децата под 5 години риска е най-голям заради невнимателни родители.

1 към 4 400 000 е шанса да сте левак и да умрете използвайки техника предназначена за десняци. Това ми се стори странно, но се оказва, че всяка година около 2500 души загиват поради тази причина. Най-смъртоносна е моторната резачка за дърва - тя е предназначена за държане с лявата ръка и опериране с дясната. Обратната комбинация е рискована.

1 към 3 500 000 е шанса за ухапване от змия.

1 към 3 милиона е вероятността от хранително отравяне.

1 към 2 300 000 е шанса да паднете фатално от стълба, а 1 към 2 милиона да починете падайки от леглото (старците са най-застрашени).

1 към 685 000 - да се удавите в банята и 1 към 500 000 да загинете във влакова катастрофа.

От тук започват честите причини:

1 към 43 500 - инцидент на работното място
1 към 8 000 - пътна катастрофа (сигурен съм, че за България тази вероятност е по-голяма от средната за света)
1 към 5 - рак
1 към 2.5 - инфаркт или инсулт

Последните са бичът на съвременното човечество, за жалост.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Пиявица в трахеята

Няма коментари:

Публикуване на коментар