11 април 2014

Светия Граал...намерен за пореден път

Тълпи се стичат към базиликата Сан Исидро в град Леон, Испания след като двама историци са публикували книга в която се твърди, че намиращият се там бокал (известен като потира на инфанта Дона Урака) е митичния Свети Граал от който Исус е пил при последната си вечеря. Кураторите дори са били принудени временно да махнат тази чаша от изложбата докато намерят по-голямо помещение което да е способно да поеме потока от хора.

Бокалът е направен от ахат, злато и оникс и е инкрустиран със скъпоценни камъни. Действително изглежда много красив.Този бокал е познат като потира на инфанта Дона Урака (Doña Urraca), дъщеря на Фернандо I, крал на Леон между 1037 и 1065 г. Двамата испански историци твърдят, че през 2011 са намерили в университета в Кайро два пергамента, които са ги довели до идентифицирането на бокала като Светия Граал. Той е бил даден на Фернандо I, силен християнски крал, в замяна на постигнат мир от емира на едно от мюсюлманските владения на територията на Испания.

Източник: io9.com

Ще извините иронията ми в заглавието, но само в Европа има към 200 чаши и бокали които претендират да са Светия Граал. Много ме съмнява точно този да е истинския.

Няма коментари:

Публикуване на коментар