09 април 2014

Подборка от 15 теории на конспирацията

Този списък с 15-те "най-големи" теории на конспирацията разбира се е изцяло субективен, дело на автора написал оригиналната статия на английски. Аз лично бих премахнал някои от теориите и бих добавил други, също бих ги подредил по друг начин. "Класацията" е в обратен ред. Не съм превеждал дословно, по-скоро съм написал какво аз знам за някои теории, също така изказвам и моето виждане по въпроса.

15 място - живот на Марс и Анунаките

От както първото фото на "лицето на Марс" е направено през 1976, от тогава и тръгват конспирациите за това, че доказателствата за живот на Марс се крият от НАСА и властите.

Отделно имаме теориите на известния изследовател на древността Закария Сичин, който счита, че в древните текстове от Шумер се съдържат доказателства за посещенията на извънземна раса (Анунаки), която дала технологии на древното човечество.

Не трябва много време за да бъдат свързани двете теории - според някои "лицето на Марс" и пирамидите около него са създадени от Анунаките, които също така са създали и египетските пирамиди.


14 място - кой е написал пиесите на Шекспир

Очевидно тези конспиративни теории твърдят, че тези велики творби не са написани от самия Шекспир. За автор е посочван кой ли не - като например Кристофър Марлоу (на изображението). Той е роден в една и съща година с Шекспир, но умира преди него при мистериозни обстоятелства. Самият Шекспир признава, че драматургията на Марлоу е оказала голямо влияние върху него, не е ли възможно да е откраднал неиздадените му пиеси и да ги е представил за свои след смъртта на Кристофър?


13 място - ваксините и аутизма

Това са група много популярни теории, за жалост. За мен лично са безпочвени. Каква е логиката властите да крият, че ваксините са опасни? Каква е целта? Намаляване на населението? Като гледам броя на хората на Земята все повече се увеличава, единствено в отделни страни като България има обратната тенденция.

Вероятно има отделни случаи при които ваксини са се оказвали вредни. Но броят им е нищожен на базата на милионите спасени човешки животи.

Наскоро се появи тази новина:


Това е страшна болест и срещу нея има ваксина, тя обаче няма как да подейства ако не е направена...

12 място - дигиталната телевизия и скритата реклама

Това всъщност са две теории.

Едната гласи, че в телевизорите тайно се вграждат камери и микрофони с които властите следят хората. Нещо, което всъщност не е толкова невъзможно покрай поредните разкрития за незаконното подслушване в САЩ. Тази теория има и български вариант, които е бил популярен преди години. От по-възрастни от мен хора съм чувал предположението, че някогашните комунистически власти в България са вграждали микрофони в радиоапаратите за да следят населението. Особено в така популярните ВЕФ-ове, ние също имахме такъв.


Втората теория гласи, че в рекламите и предаванията по телевизията има скрити послания (така наречения 25-кадър).

11 място - Глобалното затопляне

Има теории според които цялото Глобално затопляне е измама с цел примерно да се повишат данъците. Не вярвам в тези теории, особено след последната мека зима, аз лично нямам спомен за друга такава зима.

10 място - Холокостът

Има хора, които мислят, че Холокостът, избиването на 6 милиона евреи от нацистите, е измама. Това било измислица на самите евреи за да имат повод да създадат държавата Израел. Поредната глупава теория на конспирацията.


9 място - Торинската плашаница

Според мнозина това парче плат е покривало тялото на Исус след като е бил разпнат. Но не това е конспиративната теория, тя твърди друго - че плащеницата доказвала, че Христос е оцелял, но Ватикана крие истината.


8 място - вирусът на СПИН

Теоретиците на конспирацията твърдят, че СПИН-а е създаден в тайни правителствени лаборатории в САЩ и нарочно е инжектиран в хомосексуални и в афро-американци с цел да се намалят численостите на тези групи. Дори бившият президент на ЮАР Табо Мбеки има подобно изказване.

Около СПИН-а и особено около появата му има неясни моменти, това обаче не значи, че задължително теориите са верни.

7 място - смъртта на принцеса Даяна

Мнозина твърдят, че Даяна е убита по поръчка на кралското семейство защото е била на път сериозно да ги изложи и постави в неудобна ситуация. Властите естеството отхвърлят тези обвинения.6 място - Новият Световен Ред

Мнозина вярват, че тайни групи управляват света и целта е създаването на световно правителство. Илюминатите и масоните често се споменават в тази връзка.

Статия по темата от блога:

Илюминатите в една книга и една игра

5 място - кацането на Луната

Според някои кацането на Луната е изфабрикувано в студио в Холивуд. По онова време САЩ са губели космическата надпревара със СССР и отчаяно са се нуждаели от някакъв успех. НАСА отрича тези теории, дори наскоро показа снимки от лунната повърхност където се вижда роувъра с който са се придвижвали американците там. Не че нещо се различава:


4 място - Розуел

През 1947 нещо се разбива в ранчо край град Розуел, Ню Мексико, САЩ. Първоначално се говори за извънземна летяща чиния. След това обаче военните заявяват, че всъщност бил паднал метеорологичен балон. Много теории на конспирациите смятат, че властите са излъгали. И се оказват прави! След години военните признават, че не се е разбил обикновен метеорологичен балон, а балон използван в секретен военен експеримент. Можем ли този път да им вярваме, след като веднъж вече са ни излъгали?


3 място - 11 септември

Ал Кайда поема отговорност за колосалните атентати извършени в САЩ на 11 септември 2001. Това обаче не спира появата на множество конспиративни теории обвиняващи американското правителство за тези събития. Според част от теориите, властите са знаели за подготвяните атентати, но не са направили нищо за да ги предотвратят, а според други, самите САЩ са ги извършили. Целта и при двата случая е била една - повод за войните в Ирак и Афганистан.


2 място - убийството на Кенеди

Леко съм изненадан, че авторът на тази класация не е поставил това събитие на първо място, като знам колко популярни са на Запад конспирациите свързани със смъртта на този американски президент. Една по-стара статия по темата в МИСТЕРИКА:

Убийството на Кенеди - най-голямата конспирация

1 място - Исус и Мария-Магдалена

Идеята, че Исус и Мария-Магдалена са били женени е тема за горещ дебат. Тя е популяризирана от "Кодът на Да Винчи", но за първи път се появява много по-рано. През 1945 е открито така нареченото "Евангелие на Филип". Конспиративните теории твърдят, че Църквата крие истината за Исус и спътницата му в живота.

Източник: Guardian Liberty Voice
Дата на оригиналната публикация: 22 март 2014
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Отново за "Черния принц"
Някой убива нарочно НЛО-изследователите?
От архивите: мистериозно изчезнал самолет (1950)

7 коментара:

 1. Смея да твърдя че повечето от тези примери са чиста истина, а не "теория на конспирацията".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За което си има и съответните доказателства. Естествено не всеки е готов да приеме някои истини.

   Изтриване
 2. Наскоро руски учени публикуваха изследване на хора вярващи в тези конспирации и извода им беше, че глупавите хора и тези с доста нисък коефициент на интелигентност са най-вярващи!

  ОтговорИзтриване
 3. Хей админа, можеш да напишеш нещо за ген. Ramey Memo и листа които държи в ръката си 4 място - Розуел. http://www.blackmesapress.com/Rameynewcolor.JPG На мен ме мързи да превеждам!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не бях чувал за това. Мерси!

   Изтриване
  2. За нищо братле. Има го дори в Wikipedia!

   Изтриване
 4. http://megavselena.bg/5-konspirativni-teorii-koito-se-okazvat-istina/ eto o6te konspiracii samo 4e tozi put sa istina ... a kolko li o6te ima takia

  ОтговорИзтриване