05 март 2014

Creepypasta - част от съвременния фолклор

Преди около седмица един читател попита в блога какво е това "creepypasta" (на български се произнася като "крипипаста"). Въпреки, че от години търся и се интересувам от паранормални истории, този термин не би беше познат - вероятно просто не съм му обръщал внимание.

"Creepy" значи "зловещ, страшен" на английски, а с думата "pasta" се обозначават различните видове тестени изделия като спагети, фиде, макарони и т.н. Затова първоначално си помислих, че става въпрос за така нареченото "Летящо спагетено чудовище" (Flying Spaghetti Monster). Това е изцяло измислено пародийно същество с което много хора в интернет (а и извън мрежата) се забавляват. Появява се през 2005 и дори се създава пародийна религия която му се кланя - последователите му се наричат пастарианци. Много може да се говори за това "чудовище" и религията му. Според някои така се осмиват догмите на всички религии, други хора просто го използват за забавление. Но темата на този материал не е "Летящо спагетено чудовище", затова няма да навлизам в подробности, ако се интересувате има много информация в нета за него.

Оказа се, че втората част на думата "creepypasta" не идва от "тестени изделия", а от диалектното изписване на "paste", която в компютърния жаргон означава "поставям" - всеки активно работещ с компютри знае какво е "копи-пейст" (copy-paste). Преди появата на термина "creepypasta" се появява в интернет един друг термин - "copypasta". С него най-общо се обозначават кратки текстове, които са копирани (понякога многократно) от различни форуми и сайтове. Това трябва да е познато на хората, които редовно са посещавали различни интернет форуми - заражда се дискусия на някаква тема и някой решава вместо да пише свое мнение, просто да копира чужд текст от друга тема, друг форум или сайт - или го мързи да пише или смята, че не би могъл толкова добре да го каже колкото в копираното. Ето такива копирани кратки текстове се наричат "copypasta", като тематиката може да е всякаква. "Creepypasta" е страшния вариант на "copypasta", текстове които са на точно определена тематика - страшните истории. Въпреки това "creepypasta"-та придобива с течение на времето и допълнителни характеристики, които я отличават от "copypasta"-та.

Тук ще се опитам да дам част от характеристиките, но имайте предвид, че те са условни и всяко правило си има изключения. "Creepypasta" историите са обикновено:

- сравнително кратки

- основно са художествена измислица, "зрънцето" истина в тях е сравнително по-малко, отколкото примерно в един сборник описващ НЛО-наблюдения

- разпространяват се изключително в интернет, може да се приемат като наследник на лагерните истории, които някога са си разказвали децата край огъня

- не е ясен произхода им заради многото копиране на различни места, но това се променя - заради популярността им, днес хора специално измислят "creepypasta" истории

- често пъти разказват за конкретна снимка, видео-клип, компютърна игра

- понякога имат социален подтекст свързан със съвсем реални човешки страхове

- по-скоро се различават от така наречените "разкази с неочакван край" и "jump scares", разчитат да плашат хората с това, което оставят на тяхното въображение да доизгради

За незапознатите "jump scares" (още познати и като "cheap scares", "pop-up scares" или "youtube scares") са видео клипове които изглеждат нормални, но в един момент внезапно изскача нещо страшно в тях. В YouTube е пълно с тях.

След всичко казано до тук давам едно видео-клипче, което е събрало 10-те най-интересни "creepypasta"-и. Това разбира се е условно, самият автор на клипчето признава, че мнението му е субективно, а и едва ли знае всички такива истори, още повече, че постоянно се появяват нови.

Видеото е на английски, затова ще си позволя да преразкажа три от историите за да придобиете и с примери идея за това какви неща се обозначават с термина "creepypasta".

Номер 10:

"Едно момиче било в стаята си, когато чуло майка и да я вика от кухнята на долния етаж на къщата им. Тя тръгнала натам, но докато слизала по стълбището, една ръка се подала от вратата на килера до стълбите и я придърпала вътре. Това била майка и, която тихо и прошепнала:

- Не ходи в кухнята. И аз го чух."

Авторът на видео-компилацията казва, че не е разбрал първоначално за какво става въпрос, но аз веднага го схванах. Който и да е викал момичето от кухнята, това не е била майка и. Истинската и майка също е чула този глас, който наподобявал нейния и се скрила в килера, където придърпала и дъщеря си.

Типична "крипипаста" - кратка, плаши с това което оставя на въображението ни (кой е викал от кухнята?...дух...демон???...каква му е била целта? наподобявайки майка му, да отмъкне детето?), експлоатира съвсем реални човешки страхове - че децата могат да бъдат подведени и да бъдат отвлечени.

Номер 8:

Тук се разказва, че съществува компютърно разпространявано изображение на което се вижда зловещо усмихнато куче. Който видел този файл изпадал в депресия, полудявал, започвал да страда от параноя и т.н. Също така придобивал неистовото желание да прати снимката на колкото се може повече свои познати.

Много интересна история, тя се заиграва с компютърните вируси, само че вместо да разваля компютрите, разваля психически хората.

Номер 2:

Едно момче си купува стара видео игра от поредицата за Зелда (Zelda) от една гаражна разпродажба. Старецът, който я продава разказва, че момчето на което е принадлежала, не живее вече тук.

Новият собственик си пуска тази игра, но постепенно тя става все по-зловеща, появяват се неща на екрана, които не би трябвало да се появяват. Играта сякаш дори започва да комуникира с него. Тя му казва, че предишното момче на което е принадлежала се е казвал Бен и "Бен се е удавил". Към тази история се разпространява и видео за което се твърди, че е заснело самата игра и случващото се в нея.

Старият детски страх, че играта не е просто игра, а "играчка-плачка".Ако ви се четат още "крипипасти" можете да погледнете този сайт:

http://creepypasta.wikia.com/wiki/Creepypasta_Wiki

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Необяснима пълна тъмнина посред ден
Град Елизавил - истински ужас или градска легенда?
Момичето с черни очи и полицаят

5 коментара:

 1. Анонимен05 март, 2014 13:46

  Според мен една от най-интересните creepypasta е така нареченият russian sleep experimet за разлика от много други има голям шанстова да е истина но цялата creepypasta е много дълга и е тежка за четене (поне на мен а аз разбирам горе-долу англииски)

  ОтговорИзтриване
 2. Има едно друго видео което използва по нови и по интересни криипасти а също така човека озвучаващ видеото изглежда си знае работата.https://www.youtube.com/watch?v=0UjCHTSMGuY

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен15 юли, 2015 17:16

  Сравнително кратки ?!! Вие чували ли сте за Любовната история на Eyeless Jack и Nina

  ОтговорИзтриване
 4. Лол виждал съм в интернет усмихнатото куче (dog smile) но не ми е ставало нищо :D

  ОтговорИзтриване