08 март 2014

Най-старият земен фрагмент

Даденият на снимката кристал е парченце циркон на възраст 4.4 милиарда години, което го прави най-старият известен на науката земен фрагмент. Той е извлечен през 2001 година от скала в Австралия и макар да изглежда доста голям, всъщност е миниатюрен - размерите му могат да се сравнят с дебелина на два човешки косъма.

За да се разбере наистина колко е стар този кристал е достатъчно да се припомни, че самата Земя е на възраст 4.5 милиарда години. Наличието на циркон в ранната история на планетата говори, че условията не са били толкова свирепи колкото се е предполагало до сега. Образувала се е твърда земна кора, а температурите вероятно са били достатъчно ниски за да се появят океани, което пък говори, че живот може да се е породил доста по-рано от приетото от науката, макар да няма преки доказателства за това поне засега. Към този момент най-старите открити фосили на микроби са на възраст 3.4 милиарда години.Източник: io9

Малко разсъждения от моя страна.

1) Преди 4.4 милиарда години Земята не е била само този микроскопичен кристал, къде е всичкия останал материал? Вероятно е преминал многократно през различни преобразувания - стопил се е в земната магма, изригнал е отново като лава, втвърдил се като скала, станал е на пясък от природните стихии и т.н. Следователно по-правилно е да се казва за нова кристалче - "най-старият останал непроменен земен фрагмент"

2) Не само на мен, но и на други хора, този кристал напомня удивително много на врата/тунел в космически кораб, така както сме свикнали да ги виждаме във фантастичните филми.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
За първи път учените заснемат кълбовидна мълния в природата
Идеално разрязаната скала

Няма коментари:

Публикуване на коментар