27 март 2014

Нютон - алхимикът

Сър Исак Нютон е светило в науката. "Нютоновата физика" е синоним на един изцяло механичен свят, избавен от суеверия и магия. Свят, който обаче би ужасил самия Нютон, защото той има загадъчна страна, не толкова добре позната на широката публика и като цяло премълчавана от научната общност.

Когато великият учен умира през 1727, той оставя след себе си библиотека с близо 1800 книги и множество свои ръкописи. Той обаче не оставя завещание в което да упомене какво да се прави с неговото наследство. След голям дебат и много караници е решено ръкописите да бъдат прегледани от д-р Томас Пелет. Той обаче открива, че Нютон се е занимавал с необичайни неща за един учен и решава, че ръкописите "не са подходящи за публикуване".

Много от ръкописите са на теологична тематика. Това само по себе си не е проблем, проблемът е, че Нютон застъпва еретични възгледи спрямо триединството.

Не стига това ами Нютон се оказва, че се е занимавал с алхимия. В библиотеката му са открити 138 алхимични книги протрити от четене и употреба. А в ръкописите си е описал подробно какви опити е правил.

Тези ръкописи са забравени до 20 век, когато са закупени от икономистът Джон Кейнс, който ще им даде гласност и ще каже, че "Нютон не е първият от ерата на здравия разум, а последния от магьосниците".

Какво е накарало този велик учен открил гравитация, законите за движението на планетите, спектърът на светлината, да се заеме с такива "окултни" теми? Долният документален филм се опитва да обясни. В него се споменава още нещо интересно - в Израел се пази автентичен документ написан от Нютон в който той твърди, че краят на света ще настъпи през 2060 година....

Източник

3 коментара:

 1. Анонимен27 март, 2014 15:56

  той ли е създал философския камък ?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Няма създаден философски камък :) Алхимиците именно него са търсили.

   Изтриване