25 март 2014

Чудовища от Канада

Канада има своя набор от митични същества. Тук са представени три, като първо място по популярност заема....

Уиндиго, с очи като лед и индиго

Това е чудовище, което се храни с хора. Има различни имена в отделните племена живеещи в Канада, среща се и в митологията на някои племена населяващи САЩ - най-вече тези живеещи на север. Кожата му е жълтеникава, бледа и опъната. Уиндиго е високо същество, над 4 метра. Описва се също така с дълъг език.


Това създание живее в уединение, на някои индиански диалекти името му означава точно това "живеещият сам". То отдавна се свързва с лудостта. Според някои племенни закони, човек който е полудял, трябва да бъде убит, иначе ще се превърне в канибал-уиндиго.

Европейските заселници първоначално не вярват в Уиндиго, но скоро мисионери започнали да докладват за срещи с това странно създание, което те описват като дявол или върколак с "блеснали очи, големи жълти зъби и дълъг език".

Огопого - местният еквивалент на Лох Нес

Езерото Оканаган се слави с предполагаемо местно чудовище, което живее в него, това е Огопого, но за разлика от Лох Нес, то не се описва съвсем като живеещ във водата динозавър, а по-скоро като много дълга змия.

Индианското име на чудовището може да се преведе като "демонът от езерото", първият регистриран случай в който бял човек твърди, че го е видял е от 1872 година.

Някои хора мислят, че всъщност "наблюденията" на Огопого се дължат на движещи се противоположно водни течения в езерото, които образуват необичайни вълни. Именно такава теория застъпва долното скептично видео:Стръвницата със странни лапи

В индианския фолклор се среща мечка-стръвница с нехарактерна странна походка. Някои мислят, че това е далечен спомен останал в устната племенна традиция за мамутите и мастодонтите, които някога са се срещали по тези земи. Когато на някои индианци за първи път им показали слонове, те употребили същата дума с която наричат това същество. Но пък защо индианците са свързали древните мамути с мечката, която няма хобот? Мамутите освен това са били тревопасни, не са яли хора.


Източник: Паранормальные новости
Дата на оригиналната публикация: 16 март 2014
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар