19 март 2014

Геополитика: повтаря ли се дебютът на Втората Световна Война?

В шахматът с термина "дебют" се означават първите няколко откриващи хода в играта. Ако си представим Втората Световна Война като партия шах, някак си се набива на очи, че тогавашните първи действия (ходове) удивително се повтарят от някои съвременни постъпки.

Не претендирам, че изказаното тук е изцяло мое оригинално проникновение. Всъщност през последните седмици се появиха множество статии, които чертаят паралели между миналото и настоящето. Все пак бих добавил и моите скромни разсъждения по темата. Предварително се извинявам и предупреждавам, че тази статия няма да е свързана с обичайната тематика на блога, а също ще е и доста сериозна.

И така, ако миналото се повтаря, кой играе ролята на големия агресор, кой играе ролята на хитлерова Германия? В тази роля днес виждаме Русия. Много хора (независимо дали са или не са русофили, антифашисти и т.н.) скачат при едно такова твърдение. Как може страната дала най-много жертви в борбата срещу фашизма и хитлеризма, да се определя самата тя като фашистка? За жалост, тези метаморфози не са необичайни и дори започвам да си мисля, че всъщност "обичайното" е именно това - жертвата да се превръща в своя палач. Това го виждаме от най-ниското битово ниво, до най-голямото геополитическо. Нима няма случаи при които деца, които са били насилвани, самите те да се превръщат в насилници като възрастни? Нима християните не са били подложени на гонения от държавата в древен Рим, само за да станат те самите част от държавата и след няколко столетия да организират гонения водени от "светата инквизиция"? Искате ли и някой по-пресен пример? Преди време четох за един израелски военен вече на възраст, който беше казал, че разплаканата палестинска старица пред разрушената и от израелската армия къща прилича на баба му, за която помни как е плакала пред нейната разрушена от нацистите къща във варшавското гето. Бяха евреите жертви, чиито права не се признаваха в Германия и дори бяха избивани с милиони по лагерите. Сега палестинците са жертви на държавата Израел, без особени права и често пъти натъпкани в бежански лагери. Затова не ми е чудно днес, че Русия е способна да действа спрямо другите страни, така както се действаше срещу нея преди 70 години.

А, че Русия върви по стъпките на Третия Райх говорят и ходовете и от последните месеци. Няма да се разпростирам много назад, ще почна с Олимпиадата. Германия организира олимпиада през 1936 и използва това събитие с пропагандна цел. Русия използва в не-по-малка степен олимпиадата в Сочи за да покаже ненадминатото си превъзходство - най-много медали за домакините, най-скъпата в историята олимпиада и т.н.Втори ход - през 1938 Германия организира така наречения Аншлус - присъединяването на Австрия. Имаме навлезли в Австрия войски с цел "да защитят местното население", имаме референдум за присъединяване в който "ЗА" гласуват 99%. Това звучи ли ви твърде познато? Нещо Крим,а? По тази тема може да се прочете повече в тази статия:


Разбира се, така както една шахматна партия не се играе от един играч, така и една война не се води от една държава. Кои са играчите изправили се срещу Хитлер някога и срещу Путин сега? Оказва се, че не само са едни и същи (Запада), но и действат по един и същи начин - плахо и нерешително. В историята е влязло названието "Странната война". Това са първите месеци от Втората Световна Война в които Франция и Англия обявяват война на Германия за да "помогнат" на Полша. Уж обявили война, но почти никакви действия не извършват, това е просто имитация на загриженост. Днес, Западът се готви да наложи някакви санкции на Русия за да помогне уж на Украйна, но тези санкции засега поне изглежда са доста козметични.След тези два изиграни еднакви хода - олимпиадата и присъединяването на Крим, дали може и следващия ход да е подобен? Не мога да твърдя това със сигурност, но няма да е пълна изненада, ако е така. А кой е следващият важен ход, който Хитлер предприема? Това е нахлуването в Полша. Тогава тихомълком нацистка Германия и СССР си разделят Полша нападайки я от две страни, след като уж привидно се карат по между си.

Чудех се кой в днешно време може да изиграе тази роля - да се противопоставя на Русия, но да си поделят с нея най-безскруполно дадена територия? Германия отново, само че този път с разменени роли? САЩ? Китай? Целия Европейски съюз? Някак си не ми се връзваше никоя от тези възможности. И тогава остава това да е само Турция. Тази страна изостри отношенията си с Руската федерация:


Но пък дали няма тези две сили временно да забравят различията си за да си поделят дадена територия, така както някога Германия и СССР са се разбрали за Полша? Може би, стига да има такава територия която да могат да разделят. Крим? Едва ли, руснаците вече го взеха, няма тепърва да го делят с Турция. Армения? Няма как Турция да оправдае едно нахлуване там. И тогава ми просветна - България! Ако забравим всички приказки за спазване на международните норми, целостта на държавните граници и т.н., аз съм сигурен, че поне някои руски ръководители биха се съгласили да дадат Родопите на Турция в замяна на това те да получат българското черноморие, както и обратното. Всяка страна може да представи своето нахлуване като защита на съответното население от другата. Този сценарий дори присъства в един роман от български автор. За жалост не помня точно заглавието и от кого е написано, но в него се разказва как след около 50 години Русия и Турция са си отхапали части от България. Гледайки днешните събития това може да се случи и доста по-скоро от 50 години.

Но дали ще се случи въобще? Честно казано предполагам (и се надявам), че няма. Макар първите ходове на много шахматни партии да си приличат, шахът за това е велика игра, защото след това партията може да тръгне по съвсем различни пътища. Световната политика също е сложна като шахматна игра...и все пак често пъти дебютните ходове са удивително подобни, до кой ли момент?ПОДОБНИ СТАТИИ:Астана - бъдещата столица на Новия Световен Ред

Няма коментари:

Публикуване на коментар