13 март 2014

Стикман

Стикмен (човекът-пръчка) не е толкова популярен колкото Слендерман, децата с черни очи или мъжете в черно, но и той е част от съвременния градски фолклор и поне според мен има голяма вероятност това да е нещо реално. Още през далечната 2009 в МИСТЕРИКА публикувах една история посветена на него:


Сега допълвам темата за него с още истории.

"Бе много късно през нощта и аз и моята приятелка Лиз се прибирахме от клуб в широката лондонска периферия. Има един парк, който обикновено е затворен през нощта, но тогава беше отворен поради някаква причина, така че ние минахме през входа му за да съкратим пътя до вкъщи.

Беше много тъмно, но следвахме хубава пътека с дървета и храсти от двете страни. Бяхме в парка от не повече от минута, когато Лиз каза "Видя ли това?".

Изглежда нещо се движеше пред нас. Луната се беше показала и затова си помислих, че дърветата разлюлени от вятъра хвърлят движещи се сенки.

"Изглежда някой идва срещу нас" - каза Лиз и стисна ръката ми още по-силно.

Който и да бе, той продължаваше да се приближава. Можех да го видя - висок слаб човек, много кльощав. Сякаш ставаше по-висок докато се приближаваше към нас и аз започнах да се чувствам леко уплашен.

"Какво по дяволите е това?" - прошепна Лиз.

Мога единствено да го пиша като човечетата от линии, които децата рисуват. Бе черен, напълно черен и не носеше дрехи. Лицето му бе празно с изключение на това което приличаше на кръгла уста.

Лиз направо се побърка, но човека-пръчка отскочи от нас като някакъв герой от анимационните филмчета. Неговата глава леко се завъртя в нашата посока, но продължи да върви, размахвайки дългите си тънки крака и ръце докато ни подминаваше.

Ние започнахме да бягаме. Погледнах назад и съществото бе изчезнало, но продължихме да тичаме до другата порта на парка след което преминахме в бързо ходене докато не стигнахме вкъщи.

И двамата бяхме уплашени и заключихме вратата на апартамента. Не знам какво беше, но не бяхме под влиянието на наркотици или нещо друго."

Стикман (Stickman), още познат и като Черния Стикман (Black Stick Man) се описва като същество изцяло черно, с тънка фигура подобна на тези които рисуват в детските градини. Височината на тези създания варира - от средна до невероятно висока. Главите им са просто черни кръгове без лицеви белези. Те са двуизмерни, без дълбочина. Обикновено са забелязвани да вървят покрай пътищата през нощта или при смяната на ден с нощ и обратно - на свечеряване или преди изгрева.

Ето още една история:

"През 1982, когато бях на обучение в боницата Уорли в Брентфорд, Англия, аз срещнах "човек-пръчка" на територията на заведението, докато се прибирах към къщи една нощ. Той се приплъзваше по пътя, сякаш залепен за стената. Спря след като ме забеляза и си вдигна ръцете уплашено след което бързо изчезна. Беше много висок с много тънки и дълги ръце и крака и малка овална глава. Напълно черен и без видими дрехи. Не можах да различа лице, макар да бе близо до улична лампа и да бе добре осветен. Аз съм ужасен и до днес. Никой не ми вярва."

Това пък е една снимка, която се разпространява в интернет и за която се твърди, че идва от Испания:


Към оригиналната статия е дадено и това видео:Аз вече съм го разглеждал в тази статия:

Кацнало НЛО в Германия, катерещо се по блок чудовище в Русия

Там обяснявам защо считам това видео за измама - качват го втори път без звук след като първия път единствено се чува смях. Кой би се смял ако наистина навън реално имаше чудовище. Сега виждам, че е качено още един път като този път ни го пробутват за Слендерман. Но съществото не прилича никак на Слендерман, а и не напълно на Стикман за който се говори в настоящата статия. Затова мисля, че това видео не е много подходящо в случая, докато снимката има връзка.

Ето още една история публикувана във форум в интенет:

"Вчера около 20:30 когато щях да си тръгвам от офиса чух много странно остро бръмчене. То ме накара да погледна навън. Видях дълга и тъмна сянка с меден цвят която след като стоя известно време неподвижна, започна да се движи към светлината.

В този момент много се уплаших защото можех ясно да видя, че това не е нормален човек. Нямаше лице и тялото му изглеждаше така, сякаш е направено от едно парче. Отидох да си взема мобилния телефон с камера и когато се върнах за моя изненада, това беше нараснало и продължаваше да се разтяга докато стигна до прозорците на втория етаж на съседната сграда. Внезапно подскочи и се покатери до покрива, където го изгубих от поглед. Продължих да чувам бръмченето още няколко секунди, след което изчезна. Успях да го заснема. Прекарах цялата нощ мислейки за това без да имам идея какво може да е."

Къде ли е снимката?

Източник

Няколко неща ми правят впечатление. Първо повечето истории изглежда идват от Англия и по-специално Лондон. И второ изглежда тези същества са по-скоро плашливи, а не агресивни и заплашителни спрямо хората като примерно Слендерман или децата с черни очи.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
От архивите: мъжете в черно като предвестници на нещастие
Върколак в Поинт Плезънт

9 коментара:

 1. Анонимен13 март, 2014 12:58

  Твърдението, че "има голяма вероятност това да е нещо реално" е нелепо. Авторите на цитираните истории по-скоро се подиграват на истинските паранормални преживявания и човекът-пръчка е толкова реален, колкото и Спагетеното чудовище. Несериозно е човек на повече от 5 годинки да вярва в такива неща.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, и тези които виждат с очите си, не трябва да вярват на това което виждат!

   Изтриване
 2. Анонимен15 март, 2014 14:10

  Ти виждал ли си го? и как може толкова наивно скалъпени истории да ти се струват достоверни? Не съм скептик, ама това вече е откровен лов на шарани.

  ОтговорИзтриване
 3. За жалост не говориш като скептик, а като типичен трол и това което на английски наричат "debunker", човек който има за цел да отрече/очерни нещо без значение дали е истина или не.

  "Ти виждал ли си го?" Това ли ти е аргумента?! Не, не съм го виждал, както е много от другите неща описани тук. Това причина ли е да не пиша за тях?

  А ти виждал ли си Токио?! Предполагам, че не си, както и 99% от българите. Значи ли това, че град Токио не съществува?

  Ще те помоля да се въздържаш от повторни глупави коментари. Разбрахме ти виждането, не е нужно да го повтаряш.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен15 март, 2014 16:49

  Ако самият ти не си виждал подобно абсурдно нещо, трябва поне да имаш достатъчно убедителни доказателства, за да вярваш, че то съществува. Именно заради неоспоримите доказателства (визуални, звукови, предметни и каквито други се сетиш) 99% от българите вярват, че град Токио съществува, независимо, че те самите не са били там. Сериозни доказателства, за човека-пръчка (може би на български трябва да се нарича "пръч" :D ) обаче очевидно няма, така че за вярата ти в него остава единствено второто обяснение - да си го виждал лично.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За Стикман има толкова доказателства (а защо да няма дори повече), колкото и за така наречените от теб "истински паранормални преживявания".

   Изтриване
 5. Анонимен15 март, 2014 17:28

  Защо подхождаш толкова сериозно? Като малък сигурно си казвал на майка ти да не ти чете приказки, защото не са се случили. Или филми, които не са 1 към 1 с реалността не гледаш? Това тук са просто хубави истории. Самата мисъл, че някои може и да са истински, ги прави наистина интересни. Но да отричаш всичко в тях е глупаво. А да обясняваш на хората, които ги събират, че трябва да спрат с това хоби е направи смешно.

  Аз имам история с подобно същество/човек. Като бях 3-4 клас, играех на криеница с другите деца през нощта. Живея в централната част на Стара Загора. Нямаше много улични лампи и се бях скрил зад една кола. Видях, че има някой на ъгъла на единия блок. Беше тъмно и се виждаше само силуетът му. Направи ми впечатление, че е по- висок от всеки човек, който съм виждал. Беше слаб и ръцете и краката му бяха несъразмерно дълги. Стоеше и ни гледаше. Проверих колко висок е- има декоративна окраса на блока и запомних колко над нея е. Стоя и ни гледа известно време, после се дръпна зад ъгъла. След 5-10 минути отидох да проверя дали не е зрителна измама- точката до която стигаше беше много над височината на всички хора които съм виждал. Спомням си, че реших, че е над 2.5 метра. Тогава реших, че е или много висок човек или извънземно, Огледах мястото, където беше, но не видях следи. След тази история добавям още една хипотеза :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Малко ми е трудно да различавам кой - кой е като всички пишат анонимни коментари, но предполагам коментара ти е предназначен за другия анонимен, който е възмутен от тази статия

   Изтриване
 6. Анонимен18 март, 2014 11:25

  znachi da kaja na vsichki trolove i tiq koito vikat ti vijdal li si go za da povqrvat - 1 vo vsichko tova sa danni razglejdani ot zainteresovanite lica
  2 ro - analiza i se pravi spored dannite ili neshto kato pregled pri doktora otivash i sled kato kajesh kakvi sa ti simptomite lekarq kazva bdiagnozata
  3 to - sas sigurnost se kazva mnenie sedeva sled akto sa provereni i sravneni vsichki danni dali bilo to drugisluchai nqkakvi danni i drugi no hipoteza ili mnenie se kazva edva sled sravneni danni ot drug ili drugi iztochnici ghostrider-6666

  ОтговорИзтриване