10 март 2014

Първият паранормален изследовател

Днес е модно разни хора да се определят като "паранормални изследователи". Това е особено валидно за САЩ, където паранормалните шоу програми са десетки, а някои личности си изкарват прехраната само с това. Като първи съвременен паранормален изследовател може да се приеме британеца Хари Праис, който между другото е изследвал и говорещата мангуста Геф.

Но коя е първата историческа личност, която може да се приеме за "паранормален изследовател" без вероятно по неговото време да се е наричал така?

Според този материал:


това е гръцкият стоически философ Атенодор Каканит (74 г.пр.н.е. - 7 г. от н.е.), учителят на бъдещия император Август.

Настоящата история свързана с него е разказана на по-късен етап от Плиний Млади (61-112 от н.е.).

*******************

Имало една голяма къща в древна Атина с лоша репутация. В нея започнали да се чуват странни звуци - като от биещи се оръжия и подрънкващи вериги. Скоро започнал да се появява и един дух на съсухрен старец с рядка коса и брада. Неговите крака и ръце били оковани с вериги, които подрънквали докато се движел.

Това оказало голям ефект на всички живеещи в къщата. Загубили сън, а някои направо умрели от страх. Скоро всички останали се изнесли от там. Къщата била обявена за продан, но никой не желаел да я купи.

Когато Атенодор пристигнал в Атина, той видял къщата и табелата с необичайно ниската цена. Това породило интереса му и той разпитал за този дом. Казали му за лошата репутация, но той не бил впечатлен и веднага се нанесал там.

Когато вечерта наближила, Атенодор се разположил на удобно кресло в предната част на къщата. Помолил прислугата си да му донесат факла, стилус (пръчка за писане) и табличка за писане, след което ги освободил. След което насочил всичката си енергия и внимание в писането.

Първоначално нощта била тиха. След това обаче се появило дрънкането на вериги. Атенодор нито вдигнал поглед, нито спрял да пише. Звуците обаче се усилвали и сякаш се приближавали, докато не стигнали почти до него.

Атенодор се огледал и видял привидението точно така както му било описано. То стояло до него и сочело на някъде с пръст. Демонстрирайки стоицизма си, Атенодор направил с ръка знак на призракът да почака след което продължил с писането. Духът обаче продължавал да дрънчи с веригите си над главата на философа.


Тогава Атенодор взел факлата и тръгнал след привидението. Призракът стигнал до едно място на двора след което изчезнал. Философът бързо грабнал една шепа трева и листа и ги поставил на мястото на което духът се изпарил.

На следващия ден Атенодор повикал магистрата на града. Той наредил да разкопаят мастото, което Атенодор бил маркирал. Хората намерили костите на погребано преди много време тяло оковано с вериги. Внимателно те ги събрали и ги погребали отново, но този път с подходящия ритуал. Така духът намерил покой и не се появил никога повече.

*******************

Не е ясно до колко тази случка е достоверна, още повече, че Плиний Млади е живял доста години след Атенодор и няма как да я знае от "първа ръка". Може би е древния вариант на това което днес наричаме "градска легенда", може би е нещо като басня, която представя достойнствата на стоицизма, а може би наистина Атенодор Каканит се явява нещо като древен паранормален изследовател. Във всеки случай това е една много добра история.

ПОДОБНИ СТАТИИ:Злата сила в къщата на баба (история от Салвадор)Двуглавият гигант от ПатагонияРусалка по българското черноморие

1 коментар:

  1. Колко много ми е на мерак да вляза в такава къща и да пренощувам вътре!

    ОтговорИзтриване