05 февруари 2014

Град Елизавил - истински ужас или градска легенда?

Елизавил е малък град в окръг Буун, щата Индиана. За него се разказват страшни истории. Много хора са умрели тук. Градът, поне засега, има 4 гробища. Могат да се видят много изоставени коли край пътя. Ако се разходите през полето, е много вероятно да се натъкнете на човешки кости. Властите са правили разследвания при няколко случая, но никога не са откривали достатъчно доказателства за да повдигнат обвинение на някого.

Разказват, че тези които са шофирали през града между 1 и 3 часа през нощта са виждали гигантски хуманоид, наполовина човек, наполовина звяр, който е дебнел в полето в търсене на нещо.

Ето една история на търсачи на силни усещания, които са посетили града:

Аз и трима приятели посетихме този град. Намерихме упътване как да стигнем до него в интернет, публикувано от някой предишен посетител. Накрая попаднахме и на обикновен пътен знак с надпис "Елизавил". Движехме се известно време по пътя, части от който беше застлан с дребен чакъл, което забавяше придвижването ни. Не видяхме същество да дебне в полето, нито кости или изоставени коли, но видяхме други страшни неща.

На едно място царевицата бе смачкана все едно автомобил е минал през нея, на друго място видяхме следи от автомобилни гуми на пътя тръгващи в странни посоки. Имаше една сравнително хубава къща с избити прозорци. Стигнахме до едно място, което миришеше на разлагащо се месо. Освен това беше нехарактерно студено за лятна нощ. Мястото бе не просто пропито с вонята на смърт, но смъртта се разнасяше и като чувство.

Един от приятелите ми който седеше заедно с мен на задната седалка взе да се оплаква от сериозни стомашни болки - болки които изглежда винаги получава когато нещо лошо е на път да се случи.

Пътуването ни приключи когато аз погледнах през прозореца от моята страна и видях отстрани на пътя отрязана човешка глава полегнала странично на един пън. Аз посегнах да заключа прозореца, макар той вече да бе заключен. Казах на шофьора да заключи цялата шибана кола. Описах им какво съм видял и ние веднага напуснахме Елизавил и се върнахме в Индианаполис.

Когато вече бяхме на сигурна земя, аз предложих да съобщим на полицията за това. Другите изтъкнаха, че това ще е безсмислено - никога досега полицията не е намирала достатъчно доказателства за да обвини когото и да било. Освен това докато полицаите стигнат до там (понеже в Елизавил няма местен участък), най-вероятно главата ще е изчезнала. Сигурно ще намерят следи от кръв край въпросния пън, но те няма да са им от голяма полза.

Аз съм наистина разтърсен от цялата работа и дори в момента моите пръсти треперят докато пиша това. Това е първият път в който виждам скорошна смърт.

Дали тази история е истина или е изцяло измислица, не може да се прецени, но тя не е единствената. Местните жители се съгласяват, че има нещо зло, което е виновно за големия брой изчезнали хора през последните повече от 100 години.

Учител, който е преподавал 15 години в близкия град Ливан разказва следното:

Аз живеех на пътя към Елизавил. През годините съм забелязвал шофьори, които напускат този град на висока скорост...все едно са изпаднали в паника (може би поредните приключенци намерили отрязана глава?). Това обикновено става през нощта. На два пъти съм чувал остри писъци последвани от силно грухтене. Те идваха от към задния двор който граничи с поле с царевица. Чувал съм историите за чудовището, но никога не съм виждал доказателства...макар че тези писъци и грухтенето бяха ужасяващи.

След време получих предложение за учителска позиция в град Мунси и се преместих. Преди няколко години една бивша съседка била посетена от сестра си. Вечерта тя излязла на разходка...и повече не я видели. Нейният автомобил бил намерен в полето в другия край на града. Никога не съм чул за други изчезвания, но не мога да твърдя, че няма.

Източник

Естествено, че тази история ме впечатли и реших малко да задълбая. Първия източник към който се обърнах бе естествено Wikipedia. Оказа се, че за Елизавил поне към момента в онлайн енциклопедията има едва два реда, но дори и два реда могат да поднесат изненада. В Wikipedia пише, че Елизавил е "неинкорпориран" (unincorporated) град. За първи път чувам за такива градове, какво по дяволите е това? Оказа се, че така се наричат градовете в САЩ без собствено кметство, градски съвет, пожарна и полицейска станция. Всички тези дейности се извършват от други градове в близост.

Демек, Елизавил е един малък, а и вероятно западащ град. Това ме наведе на мисълта, че легендата може да е измислена за да се превърне градчето в туристическа дестинация за всякакви търсачи на приключения. От горния разказ е видно, че града е посещаван от такива хора. А те няма цял ден и цяла нощ да обикалят града в търсене на отрязани глави и чудовища, много от тях все ще се спрат в някоя местна кръчма или магазин да си вземат нещо за ядене или пиене, все ще оставят по някой долар.

Обикновено след като проверя какво пише по дадена тема в Wikipedia, се насочвам към сайтовете за видеосподеляне. Във Vimeo (един от конкурентите на YouTube) има качено чудесно видео от двама млади търсачи на силни усещания - момче и момиче. Те решават също на място да проверят каква доза истина има в легендата. Макар и да не са професионални журналисти, видеото е повече от качествено, а и сравнително обективно. Те се срещат с един шериф от близък град и го питат дали се е сблъсквал с нещо странно в своята кариера. Не намекват за легендата за чудовището от Елизавил за да не го подведат и той честно си казва, че почти не знае за такива случаи - бигфут или тем подобни, единствено знае за една къща за която се твърди, че е обитавана от духове. Младежите заснемат и самия град през деня - като цяло изглежда нормален, но наистина се забелязват признаци на разруха, а някои места определено имат злокобен вид - като изоставения басейн.

Най-силната част в клипа на младежите е нощното посещение в гората. Да им се чуди човек на акъла - или са твърде луди или са твърде смели. Стига да не ни лъжат, че са в гората край Елизавил, а всъщност да са заснели кадрите някъде на по-сигурно - примерно в добре позната горичка близка до собствения им двор, където и да живеят. Все пак мисля, че действително са били в пустощта край Елизавил и няма измама. Дори търсят активен контакт с чудовището - свалили са от интернет писъци и са ги записали на мобилните си телефони. Те пуснаха тези записи през нощта в гората за да видят дали ще има отговор от чудовището. Ето, така се раждат легендите - после местните хора ще се кълнат, че действително са чули странни ревове от гората, а те са просто дело на двама смели приключенци. Накрая на младежите им се привиждат някакви светещи очи и все пак избягват от гората. Изгледайте видеото, много е интересно:ПОДОБНИ СТАТИИ:
Читателска подборка на фолклорни/паранормални същества - част 2
Посещение на мъже в черно?
Читателска подборка на фолклорни/паранормални същества - част 3

4 коментара:

 1. Трябва и ние да си измислим една такава легенда за България и да привличаме туристи

  ОтговорИзтриване
 2. Някой истории са верни

  ОтговорИзтриване
 3. Това са измишльотини.Няма никакви чудовища

  ОтговорИзтриване
 4. Това е измишльотина.Няма никакви чудовища от 30год.

  ОтговорИзтриване