27 февруари 2014

Гигантски астероид изчезва без следа

На 17 февруари покрай Земята трябваше да прелети (на безопасно разстояние) един сравнително голям астероид. Астрономите по целия свят се готвеха ентусиазирано да го наблюдават. Само дето астероидът "2000 EM26" въобще не се появи!

Какво може да се е случило? Най-вероятно орбитата му е грешно изчислена. Въпреки това нямало опасност за Земята. Да-да, мерси за такова успокоение при положение, че този астероид е с големината на три футболни игрища! Това ми напомня как преди около една година учените "проспаха" челябинския метеорит. Дали пак няма да има изненади?

В момента различни обсерватории се мъчат да намерят това космическо тяло. Призовават се и любителите астрономи да се включат в издирването. Аз имам телескоп, но нещо не съм много ентусиазиран да вися навън в студените февруарски нощи.

Задавам на тази статия да се появи на 27 февруари, точно 10 дни след като трябваше по план "2000 EM26" да мине покрай нашата планета - за толкова дни се надявам да се изясни точната му позиция. Ако действително има някаква нова информация, ще гледам междувременно да обновявам материала или дори да го изтегля за по-ранна дата.

Разбира се, ако междувременно този обект удари така Земята, че предизвика сериозна катастрофа, то може и никой да не прочете статията :)


Има и друга възможност. Може би учените не са допуснали грешка при изчисленията, може би астероидът наистина е трябвало да се появи на уречената дата. Но може би просто е бил унищожен от предполагаемата древна защитна система за която писах преди близо година:

Древна извънземна защитна система е свалила руския метеорит?

Обновление:

В нощта на 27 срещу 28 февруари в "Американското Метеоритно Общество" се получават повече от 200 обаждания за наблюдаван метеорит в САЩ. Не е ясно дали това е същият за който се говори в статията.

Източник

1 коментар: