26 февруари 2014

Извънземни се крият в нашите атоми, а котките са извънземни шпиони

Знам, че заглавието звучи странно, това са две теории, които аз обединявам в една статия защото имат обща тематика - извънземните. Първата бе публикувана наскоро и има научна обосновка, докато втората циркулира от няколко години в интернет и е по-скоро от типа градска легенда. Въпреки това и двете си остават просто теории, които може да се окажат еднакво грешни или еднакво верни.

Хюго Де Гарис (Hugo de Garis) е изследовател работещ в областта на изкуствения интелект. Той задава съвсем резонния въпрос възможно ли е някоя изключително стара извънземна цивилизация да се е развила до толкова, че да използва изчислителната мощ на суб-атомните частици - технология, която Гарис нарича "X-Tech".

"X-Tech представлява потенциално решение на Парадоксът на Ферми, който гласи "Къде са всички извънземни цивилизации?"...може би те не са там, на техните планети, а живеят вътре в атомите и частиците! Може би ние трябва да търсим в "елементарните" частици защото съществата в тях, при такава минютаризация, ще оперират много по-бързо и с превъзходни нива на производителност. Може би трябва да сменим парадигмата - от макрокосмоса към микрокосмоса, от SETI (проект търсещ интелигентен живот в космоса) към SIPI (търсене на интелигентен живот в микро частиците).

Вселената е три пъти по-стара от нашето слънце, затова някоя стара цивилизация може да се е "смалила" за да постигнат ненадмината производителност на нано-ниво. Цели цивилизации може би живеят в размерите на един нуклеон.

Когато за първи път ми хрумна тази идея преди десетилетие, аз се засмях, но сега я вземам много на сериозно, защото има логика в нея."

Де Гарис още посочва, че проектът SETI е доста "провинциален". Едни извънземни, които пращат радио-сигнали, ще са на нашето ниво на развитие, тоест няма да са най-умните същества във вселената. Истински интелигентните извънземни ще са много много малки.

Този материал е базиран на тази статия на английски:


В края на оригиналната статия е направена една доста смела спекулация, която свързва тази теория на Хюго Де Гарис с теориите на Денис Маккена. Той е брат на Терънс Маккена за когото вече писах в тази статия в МИСТЕРИКА:


Ще припомня на кратко, че Терънс (а явно и брат му Денис) смятат, че с помощта на психотропни вещества (най-вече ДМТ) може да се достигне до контакт с друг неземен интелект.

В статията на английски се споменава за едно от "пътуванията" на Денис за което той твърди, че е наблюдавал процеса на фотосинтеза на молекулно ниво след което е чул глас зад лявото си рамо, който тихо му е казал: "Вие маймуни само си мислите, че движите нещата". Дали това преживяване под въздействието на наркотици е практическо доказателство за теорията на Де Гарис?

********************************

Е, явно освен суперинтелигентните извънземни усвоили нанотехнологиите, все още има по-глупави такива, които използват по-примитивни средства за постигане на целите си. Според една теория домашните котки не са нищо повече от шпиони на извънземните, които следят всяка стъпка на човечеството.


На какво се базира една такава теория? Ето няколко (както е популярно да се казва напоследък) опорни точки:

1. Никъде в древните източници не се споменава за съществуването на домашните котки преди появата им в Египет. А в самия древен Египет, те са били считани за "дарове от боговете".

До колко това е вярно? Палеонтолози казват, че са намирани котешки скелети и на археологически площадки по-стари от египетската цивилизация, макар че е трудно само по скелети да се определи кога точно дивите котки са били опитомени. Това все пак е станало някъде и древен Египет е вероятен кандидат. Най-вероятно самите египтяни са извършили опитомяването на котките, а не са ги получили като "подарък от извънземните".

А защо не се споменават в документалните източници на други древни цивилизации? Може би това се дължи на фактът, че в древен Египет е бил забранен износът на домашни котки. Явно доста по късно, тези животни са пренесени в другите части на света - Китай, антична Европа и т.н.

2. Учените не могат да разберат как котките "мъркат".

Някои интернет-теоретици стигат едва ли не до извода, че котешкото мъркане е метод за предаване на информация до извънземните. Нещо подобно на сигнала на GSM-ите.

Но и тази "опорна точка" като предишната е едва частично вярна. Учените до голяма степен вече са разбрали механизма по който се получава мъркането - как се изпращат мозъчни сигнали, кои мусули и гласни струни започват да трептят и т.н. Все още обаче учените не са напълно сигурни защо се налага да мъркат, а не изразяват по друг начин емоциите си.

Пък и "мъркането" не е характерно само за домашните котки, някои диви видове също го правят.

3. Ако дръпнете ушите на котката назад, тя ще заприлича на типичен "сив извънземен".

Сами си преценете...


4. Котките виждат по-добре от хората, те са "камери" на извънземните.

Според някои интернет писания котките постоянно се взират в хората, защото като камери "предават в реално време" какво се случва с нас.

Това е доста абсурден довод. Първо съдейки по нашите котки, те не се "взират постоянно" в мен. Освен това може да се поспори за "по-доброто виждане". Действително котешките очи са пригодени за по-добро нощно виждане, но пък за сметка на това не различават така добре цветовете като хората - ако на един човек му се сменят очите с котешки, то той едва ли ще каже, че вижда по-добре, дори напротив.

Но да приемем, че като цяло котките виждат по-добре от хората. Това доказателство ли е, че те са извънземни? Кучетата, пчелите и мишките имат по-добро обоняние. Много животни тичат по-бързо от хората. Птиците могат да летят, а хората не. Слонският ритник е по-силен от човешкия. Нима всички те са извънземни?

5. Виждали ли сте как котка се буди внезапно от дълбок сън и веднага тича на вън.

Според някои това е повик от кораба на извънземните, които имат да предадат важно съобщение. А не може ли просто да е "повикът на природата" и котката просто да има нужда да отиде до тоалетна?

6. Остатъчните продукти от дейността на котката се различават от тези на другите животни.

Напълно невярно. Котките оставят кълба козина тук и там, но това е нормално след като са покрити с козина и обичат да се чистят по всяко време. А урината и екскрементите не се различават по-нищо от тези на другите животни.

7. Котките могат да оцеляват в ситуации в които другите животни не могат. Те имат анти-гравитационни свойства, могат да оцелеят при падане от няколко етажа, падат винаги на краката си.

Всъщност много диви и домашни животни ще оцелеят при екстремни ситуации за разлика от хората. По-интересен е ефекта на падането винаги на краката си. Дълго време това е озадачавало хората, сякаш наистина котките нарушават законите на физиката. Едно тяло като започне да се върти свободно в дадена посока, то не спира докато не се приложи външна сила. А котките се завъртат и спират в точно определена позиция (краката надолу). Колкото и да ни се иска обаче, това не се дължи на "анти-гравитационна технология", а пак на физичните закони. Това видео обяснява принципите:8. Ако умрете у вас без да ви намерят скоро, вашата котка ще ви изяде. Това няма връзка с извънземните, но звучи доста зловещо.

Всъщност това може да се приеме за вярно. Има документирани такива случаи. Но котките не са единствените домашни животни, които ще се хранят от трупа на мъртвия им собственик. Кучета, прасета, питони и дори един отглеждан като домашен любимец хипопотам са опитвали месото на стопаните си. Просто животинската природа надделява, особено ако животното няма как да излезе от къщата и единствения източник на храна е...стопанинът им.


Е, вярна ли е тази теория? Едва ли. Ако все пак има някаква частица истина, то тези извънземни наистина са от по-глупавите раси.

9 коментара:

 1. Хахахахаххахахах извънземните са. Много по умни от нас ! Та ти от каде го мисли това?

  ОтговорИзтриване
 2. Искам да попитам нормално ли е да има котка на гробища?Питам защото днес бях там и една котка дойде при мен беше едра и май беше мъжка. посегнах да я погаля и с лапа ме удари по ръката, но мяукаше и се търкаше в гроба и в съседните.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И да и не. От една страна съм виждал съвсем нормални кучета и котки по гробищата, предполагам са бездомни и се хранят с каквото хората носят - особено на Задушница.

   От друга, има немалко истории за фантомни котки около гробища....

   Изтриване
  2. Абсолютно нормално ми се струва. Животинки като тези (котки, кучета и птици) са буквално навсякъде, така че няма нужда от притеснения. Не се бой от старите градски легенди, повеляващи, че ако котка прескочи гроб, мъртвецът ще стане вампир... Спокойно, обещавам ти, че вампири няма да те гонят. :)

   Изтриване
 3. Искам да попитам защо на някои котки очите са кръгли, а на други линии?
  Кръгли: https://lh3.googleusercontent.com/vi2F2DVkwBMFLrClzSGX8gku2DxvXuMtoNsm4Cjwm1YD39rAtADz7MUxCEgep17tbt77lg=s139
  Линии: https://lh3.googleusercontent.com/YwPC2tFGSwYRMyrlQ-z-5rJRuTdeXbAobOAuuyNZOP5ZUZI-WNckxAYRtIfqBMYqiQAELw=s139

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Добър въпрос, но не мога да отговоря. Може би има нещо общо със това колко е осветено наоколо.

   Изтриване
 4. Ами аз имам котка и смея да твърдя че когато за ядосани очите им стават кръгли, а когато са спокойни са им линии.

  ОтговорИзтриване
 5. Това е зеницата на окото ,а не цялото око.Когато им се качва адреналина се разширяват и обратното.

  ОтговорИзтриване
 6. izvunzemnite sa qkiii myhahahahaaha

  ОтговорИзтриване