25 февруари 2014

Астана - бъдещата столица на Новия Световен Ред

Астана е новата столица на Казахстан, една страна за която на Запад не се знае толкова много, но която се оказва, че присъства в някои популярни теории на конспирацията.

Според тези теории след настъпването на все още не съвсем ясно апокалиптично събитие, Астана е определена да стане силов център на обединения Евразийски континент. Други отиват още по-далеч в странните си твърдения - според тях самото име "Астана" е анаграма на думата "сатана". Трети припомнят това, че диворастящият предшественик на ябълката идва от тази част на Азия към която принадлежи и Казахстан. А ябълката е плод, който има важно значение в много езотерични традиции, често символизира забраненото знание и отхвърлянето на божията повеля.

Но какво дава основание на любителите на конспирациите така да се развихрят в шантавите си предположения? Това е самият вид на Астана, който също може да се определи донякъде като шантав.

Но нека първо си припомним малко история. През по-голяма част от 20 век Казахстан е просто една от държавите влизащи в състава на СССР. Страната придобива своята независимост през 1991, след разпадането на социалистическия блок. За разлика обаче от други бивши соц. страни, Казахстан не изпада в икономическа криза, страната започва да изнася петрол.

Нурсултан Назърбаев, ръководителят на казахската комунистическа партия, се обявява за "демократичен" президент на новата независима република. Той решава и да изгради нова столица, която да отразява възхода на Казахстан.

До тогава столица е бил град Алмати, намиращ се в югоизточната част на страната. Назърбаев набързо обявява града за неподходящ за столица - построен в зона застрашена от земетресения и в близост до границата с Китай. А сигурно е имало и известна гордост в президента, когато е решил да загърби старата столица пълна със статуи на Ленин и да изгради чисто нова насред пустинята, изпълнена със символи от казахския фолклор.

А споменатите символи се оказват твърде познати за мнозина хора от Запада, само че те не ги свързват с казахстанските приказки, свързват ги с историите за Новия Световен Ред, илюминатите, масоните...Оказва се, че все още незавършената Астана е пълна от край до край с езотерични символи, трудно е да повярваш, че е просто съвпадение.

За начало да погледнем "Дворецът на мира" който представлява пирамидална структура съдържаща оперна зала, кръгла маса за дискусии и наблюдателна платформа във върха. Това твърде много напомня за масонската пирамида и всевиждащото око на нея.


Кулата "Бейтерек" пък е илюстрация на казахския мит за златното яйце обградено от клоните на магическо дърво. За западняците това обаче не прилича на яйце, а на слънце - друг символ от различни религиозни и езически традиции.


И сякаш това не е достатъчно, някои твърдят, че централният площад на Астана е оформен като типичен масонски храм. В масонските ложи, тронът на Главния Майстор е разположен на изток. Подът е на шахматни черно-бели плочки, а на север и юг от централния олтар се издигат две колони.


За любителите на конспиративни теории тези прилики не са случайни, някои дори казват, че не просто има няколко сгради-символи, ами целия град е проектиран така, че в него да могат да се провеждат окултни церемонии с епични размери.

Но пък президента Назърбаев, стар комунист и днешен милионер, няма много вид на типична пионка на илюминатите. Едва ли Астана е замислена като столица на Новия Световен Ред, тя по-скоро има вида на "любимо дете" на един човек с твърде много пари и власт, който страстно желае да запише името си в историята като изгради един величествен град. А външния вид на Астана се дължи до голяма степен на архитектите, сред тях и британеца Норман Фостър, един от най-известните в професията, самият той считан от някои за масон.


Днес, дори след изсипването на милиарди след милиарди петро-долари, Астана си остава един незавършен град. Много държавни служители и членове на конгреса продължават да пътуват за работа със самолет от Алмати до новата столица. И докато центъра на града е завършен и изключително впечатляващ, то не можем да кажем същото за жилищните райони - все още няма достатъчно такива. Разхождайки се по улиците на Астана понякога може да изпиташ чувството, че се разхождаш в призрачен град.

Авторските права на всички фотографии са на Darmon Richter.

Източник

Едно предположение, което някой е направил като коментар под оригиналната статия на английски. Може би Казахстан не копира западните езотерични традиции, може би западните масони и т.н. са копирали фолклора на Казахстан. Все пак народът на тази страна има дълга и древна история. Фолклорът им предшества много от западните езотерични общества, така че е напълно възможно масоните да са почерпили идеи за символи от тук, а не обратното.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Една обширна статия по темата. Естествено, всяка теория е на половина вярна :-)
    http://www.parallelreality-bg.com/analizi/kratkianalizi/67-2011-01-23-12-38-14.html

    ОтговорИзтриване