20 февруари 2014

Русалка по българското черноморие

Здравейте! С интерес изчетох много от статиите в блога и реших да разкажа нещо интересно и необяснимо, макар и не преживяно лично. 

Историята се е случила с дядо ми в далечната 1958г., когато е бил едва 18-годишен. С двама негови приятели гостували на друг техен приятел в черноморски град. Един ден въпросното момче ги завело на малък плаж извън града, далеч от шумотевицата и туристите, където по същото време нямало никой друг. Седнали на плажа, започнали да цъкат карти, слънцето ги напекло и дядо ми решил да влезе да поплува във водата, а останалите не искали да си оставят играта. Неусетно навлязъл навътре в морето и въпреки че почти нямало вълни, изведнъж водата под него се "завихрила" и започнала да го тегли надолу, явно имало мъртво вълнение. Дядо ми замахал с ръце, опитал се да извика за помощ, но усетил как единият му крак се схваща и за секунди потънал под повърхността. Тук идва и най-интересният момент от историята – точно когато дядо ми си мислел, че няма кой да го спаси и умира, от дълбините към него заплувала "русокоса девойка", изключително красива, гола до кръста, откъдето започвала "рибя опашка със синьо-зелени люспи". Въпреки че била изключително слаба и фина, девойката хванала дядо ми под мишница и с "нечовешка" сила го избутала над повърхността. Той си поел въздух, усетил, че кракът му го е отпуснал и с всички сили заплувал към брега, където приятелите му дори не били разбрали какво се е случило. В първия момент решили, че се шегува с тях, обаче като видели колко е уплашен наистина, му повярвали за инцидента, но не и за девойката. Все пак момчето, което било местно, споменало, че в техния край от векове рибарите разказвали легенди за русалки и казвали, че който е имал късмета да ги види, се радвал на дълъг и щастлив живот. И наистина дядо ми е жив и здрав и до днес, никога не е страдал от сериозни заболявания, създал е прекрасно семейство, а с трудностите в живота се е справял с лекота. Единствената неприятна последица от инцидента в морето е, че само за 2 години след това побелял напълно. И до ден днешен обаче донякъде съжалява, че в онзи миг, когато е изплувал на повърхността, не е успял да се поопомни, да се гмурне обратно и да потърси своята спасителка. В портфейла си наред със снимките на баба ми, на децата и внуците си, неизменно държи и изрязана от вестник картинка с русалка и казва, че до края на живота си ще й бъде благодарен.

Искам да отбележа, че дядо ми винаги е бил въздържател, наркотици, разбира се, също никога не е употребявал, така че е изключено по време на случката да е бил под въздействието на някакви упойващи вещества. 

Умишлено не споменавам името на града и на местността, където се е случила историята, защото потокът от туристи ще унищожи и малкото останали кътчета девствена природа по нашето Черноморие, ако такива изобщо все още се намират.

Позволявам си и да остана анонимен, защото, за съжаление, на хората, споделили паранормални преживявания, не всички гледат с добро око.

4 коментара:

 1. bratle hubava istoriq da ne ti puka za tova koeto kazvat az vqrvam vav mnogo smahnati neshta teorii i rusalkite sa edno ot tqh , da ne ti puka za mnenieto koi kakvoto iska da misli . ivan belchev nqmam registraciq za tova pisha imeto si . imam mnenie che dqdo ti e pobelql poradi dosega mu s rusalkata koqto mu e pomognala .

  ОтговорИзтриване
 2. Да аз също вярвам в такива същества. Отворете си YOUTUBE и напишете (Real mermaid) ще ви излязат доста любопитни видеa! Дори, Animal Planet имат цял филм за съществуването на русалки. В него се разглеждат доказателства и факти. След премиерата на филма Aмериканското правителство ca излезли със становище, че такива неща HE съществуват. Когато дадено правителство каже, че нищо тaкoвa не съществува, то тогава бъдете сигурни, че то съществува. Ако излязат и заявят, че извънземни съществуват сериозно биха разклати вярата ми във съществуването им.

  ОтговорИзтриване
 3. Русалките са една от причините да искам да си прекарам старините край морето, но na спокойно място.

  ОтговорИзтриване
 4. за русалките че съществуват съм съгласен но на кое да вярвам не знам някои хора твърдят че са опасни и убиват хора други твърдят че са дружелюбни с хората а някои от тях казват че без да искат са удавяли хора защото не знаели че хората не могат да дишат под вода

  ОтговорИзтриване