16 февруари 2014

Двуглавият гигант от Патагония

От десетилетия (и дори от столетия ако броим тези показвани по панаирите) тук и там по света се появяват странно изглеждащи мумии и мъртви тела. За тях се твърди какво ли не - че са мъртви извънземни, бигфут, русалки и т.н. Досега те се оказват или фалшификации или грешно разпознати деформирани (примерно от болести) тела на хора или животни. Има обаче една мумия която има шанс да се окаже истинска - така нареченият двуглав гигант от Патагония Кап Дуа (Kap Dwa).

Това тяло придобива популярност през 19 век макар да се твърди, че е открито много по-рано.

Има различни версии за произхода на Кап Дуа. Спред една легенда този гигант бил пленен жив през 1673 от испанците, които го оковали и докарали в Европа. Тук той обаче успял да се освободи, завързала се битка и гигантът бил убит.


Какво точно се случва през следващите два века не е ясно, но през 19 век мумифицираното тяло се появява в Англия. То е показвано по панаирите и цирковете, многократно си сменя собственика докато в средата на 20 век окончателно се премества в Балтимор, Мериленд, САЩ, където и до днес се показва в музеят на странностите чиито притежатели са Робърт Гербер и неговата съпруга.

Снимка от панаир в 1971 на която тялото е рекламирано като "гигантът от Куба":


Гербер, настоящият притежател на мумията, също има своя история за нейният произход. Според него това е представител на неизвестен на науката вид хоминиди "Хомо гигантус" и тялото му е било намерено от местните хора вече мъртво на морски бряг в Парагвай. По-късно то е било закупено от английски капитан и пренесено в Европа.

Снимка на реклама на музея в който по настоящем се намира тялото:


Тези които са виждали тялото от близо в кристалната му витрина казват, че не се забелязват следи от пришиване на някоя от главите. Кап Дуа надвишава по височина най-високия известен човек живял някога, но това все пак може да се приеме за възможно. По-голям интерес будят двете глави върху едно тяло. В света има много сиамски близнаци, но те макар да са сраснати имат отделни важни органи. Не е известен случай на науката човек с две глави да оживее дълго след раждането си, камо ли да доживее до възрастта на която изглежда е починал Кап Дуа. Едно научно изследване на мумията ще даде много отговори, но изглежда не е в интерес на собственика Гербер това да се случи - ако се докаже, че е фалшификат, това ще намали интереса към музея му.

Източник: Mysterious Universe
Дата на оригиналната публикация: 4 февруари 2014
Връзка

Към оригиналната статия няма приложена снимка на Кап Дуа, но такива все пак могат да се намерят в интернет:


2 коментара:

  1. Това тяло е доказан фейк, но по принцип "двуглавието" е рядко срещана аномалия, която се среща при сиамските близнаци и при него няма нищо свръхестествено. Не знам защо точно този случай е предизвикал интереса на автора, при положение че в САЩ звезди са близначките Абигейл и Британи Хенсъл, които са живи и здрави в същото състояние - http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/08/30/article-2195220-14BB824E000005DC-105_634x581.jpg

    ОтговорИзтриване
  2. Вероятно е измама (защо трябва да използваме чуждици като "фейк :) ), макар да не съм попадал в интернет на сигурна такава информация. Едно научно изследване ще даде категоричния отговор.

    Близначките от САЩ не ги бях виждал, това са едни от "най-слепените" сиамски близнаци, които виждам. Горната част на торса им е разширена, което говори за дублиране на важни органи като бял дроб, вероятно сърце...

    ОтговорИзтриване