13 февруари 2014

От архивите: мъжете в черно като предвестници на нещастие

Във фолклора на паранормалното има определени постулати като например това, че ролята на така наречените "мъже в черно" е да тормозят хората наблюдавали НЛО или пък това, че Мотман е бил лоша поличба, предвестник на трагедията случила се в Поинт Плезънт. Има обаче немалко случаи в които дадени паранормални същества излизат от обичайната си роля. Тук е описана една такава история при която "човек в черно" по-скоро изземва функциите на Мотман и предвещава предстоящо нещастие.

На 30 септември 1911 край град Остин, Пенсилвания се къса язовирна стена което причинява наводнение отнело живота на поне 78 души. Язовирът е построен през 1909 от "Bayless Pulp & Paper Mill" за да захранва с електричество фабрика за хартия. Първоначално компанията е възнамерявала да използва една дебелина на циментовите блокове, но в последствие се спира на по-тънки блокове за да намали разходите. Това решение се оказало много лошо. Още през първите месеци стената поддала с няколко сантиметра и постоянно се появявали пукнатини както е видно то тази снимка:


През януари 1911, няколко месеца преди фаталното бедствие, се случва по-малко наводнение. Тогава жителите успяват панически да се евакуират на по-високи места и наблюдават уплашено под постоянния дъжд дали ще се случи най-лошото. Тогава бентът все пак като цяло устоява и хората нервно се завръщат по домовете си за да преценят щетите от сравнително малкото наводнение. Има обаче и друга причина за тяхната нервност. изглежда някъде по това време се появява странната фигура, която се навърта около местната железопътна станция.


Местните го наричат "призрак" макар, че няма обичайните характеристики на духовете - не се споменава да е бил полупрозрачен и т.н. Вероятно го наричат "призрак" защото по това време именно историите за духове са най-разпространени, едва по-късно ще навлезе термина "мъже в черно" (men in black). Железопътните работници разказвали как той се появявал и изчезвал мистериозно и го описвали като много висок мъж облечен в черно. Хората били уплашени от странното му поведение. Бил виждан да се вози в пътническите купета или да дебне край линиите, както и да пълзи между вагоните или да тича по покривите им.

Това описание отговаря на типичната представа за "мъжете в черно" - облекло в този цвят плюс странно поведение. От сайта "Who Forted" от където съм взел оригиналната статия правят дори една още по-странна асоциация - това, че хората са го описвали като "висок" напомня на типичните описания на Слендърмен. От "Who Forted" дори са направили колаж - на "мъж в черно" без лице което е характерна черта за Слендърмен. Мисля, че ми е ясно защо от сайта правят това, колкото по-мистериозна е една история, толкова по-интересна е за читателите, защо да не я подсладят допълнително споменавайки за това съвременно много популярно паранормално същество. Все пак, аз не мисля, че сравнението със Слендърмен е много подходящо, единствено съвпада това, че е "висок". Описаната фигура от Остин няма никоя от другите характеристики на Слендърмен - никой не е казал, че няма лице или че от гърба му излизат пипала.


Наблюденията на този загадъчен "човек в черно" спират след гибелното наводнение от 30 септември 2011. Язовирната стена поддава и разбеснелите се води помитат фабриката и голяма част от град Остин. Из цялата долина са разнесени отломки, железопътно оборудване, автомобилни гуми и дори цели къщи. Официално жертвите са 78, а според някои загиналите са дори повече. Интересно е да се отбележи, че бентът е построен повторно и отново поддава през 1943, за щастие тогава без жертви. Не се споменава преди втората катастрофа, тайнствената фигура да се е появявала. При два такива провали, градът решава, че толкова му стига и не позволява язовирът да се изгради за трети път.

Панорамна снимка на щетите от наводнението от 1911:


За разлика от Мотман и случилото се в Поинт Плезънт, тук хората не правят веднага връзка между наводнението и загадъчния "призрак", който са виждали в продължение на година преди това. Може би такива теории не са били популярни по онова време, но днес не може да не се зачудим как така тази мистериозна фигура изчезва веднага след трагедията, просто съвпадение ли е?

Между другото руините на язовира все още си стоят там и дори се явяват туристическа атракция. Също така циркулират легенди, че при наводнението сейфа на фабриката съдържащ много пари е бил завлечен от водата на някъде и е бил затрупан от калните маси. Вероятно има хора, които и днес продължават да го търсят.


Източник

1 коментар:

  1. Тези "мъже в черно" са просто представители на властта, изпълняващи секретни задачи. Вероятно изпълняват и задачи, свързани с паранормалното, но в тях самите няма абсолютно нищо паранормално. Впрочем, посещения на "мъже в черно" има и в България, известен е случаят от с. Ключ например.

    ОтговорИзтриване