01 февруари 2014

Водни изпарения от Церера

Космическият телескоп Хершел е открил водни изпарения около планетата-джудже Церера. Това е изключително интересно откритие.

Церера е тяло с диаметър 950 км, това е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Учените от доста време предполагат, че тази планета-джудже има скалисто ядро и леден външен слой.

Макар Хершел да не може да направи детайлна снимка на Церера, с помощта на неговите инструменти е установено, че водните изпарения идват от едва две точки на повърхността. Вероятната причина за парите е сублимация - процесът при който лед директно преминава в газообразно състояние без водата да е минала през течна фаза. Има и друг вариант - парите да са резултат от гейзери.


Засега най-добрата снимка на Церера е тази направена от телескопа Хъбъл:


Не искам да спекулирам, но по-тъмните и по-светлите петна на тази снимка ми напомнят на водни басейни и суша. По една случайност (а, дали е случайност?) точно към Церера в момента лети космическия апарат "Доун". Очаква се да пристигне през Февруари 2015. Ако "случайно" не се появят "технически проблеми" се очаква да разберем много повече за тази планета-джудже от тази мисия. Дано да ни покажат по-детайлни снимки от повърхността на Церера - кой знае може да видим и признаци на живот...

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Извънземна планета на 6.6 светлинни години от Земята?
Халеевата комета и Юстиниановата чума

Няма коментари:

Публикуване на коментар