28 януари 2014

За първи път учените заснемат кълбовидна мълния в природата

На 1 януари 2014 публикувах следния материал:


Една от споменатите загадки бе свързана с кълбовидните мълнии. Ето точно какво пише в материала:

Никола Тесла, физикът изобретил променливото напрежение, вероятно е успял и да създаде кълбовидна мълния в неговата лаборатория. Той пише през 1904, че "никога не е виждал огнени кълба, но е успял да разбере тяхното формиране и да ги получи по изкуствен път". И до днес учените се мъчат да възпроизведат резултатите му. Поради тази причина много учени си остават скептици за тяхното съществуване. Но разказите на очевидци наблюдавали естествено образували се кълбовидни мълнии датират още от времето на древните гърци.

Някои теории предполагат, че тези кълба са плазма. Според други, те са резултат от химиколуминисцентни процеси - светлина получена при химическа реакция.

През Август 2013 изследователите от военновъздушната академия на САЩ в Колорадо създават и фотографират бели плазмоидни кълба в тяхната лаборатория. Дори самите изследователи не са сигурни дали са успели да създадат прословутата кълбовидна мълния. Затова те наричат феномена "подобен на кълбовидна мълния атмосферен плазмоид".

Споменатите снимки не са дадени в оригиналната статия, а за жалост не успях и самия аз да ги намеря в интернет.

По-малко от месец след това, изглежда имаме значително развитие по въпроса, поне ако може да се вярва на екип от китайски изследователи. Те твърдят, че са успели да заснемат естествено образувала се кълбовидна мълния. Това се е случило още през Юли 2012, но едва сега се дава публичност на резултатите (това поведение съм го наблюдавал многократно - не знам защо учените провеждат някакъв експеримент или правят някакво откритие, но го обявяват месеци и дори години след това). Заснемането на кълбовидната мълния станало случайно - всъщност учените били поставили камери и спектрометри с цел да изследват нормалните светкавици получаващи се при гръмотевична буря, но получили неочакван бонус.

Животът на кълбовидната мълния бил под две секунди (1.3 сек. по-точно), но това не попречило да и направят спектрален анализ. На това видео се вижда мълнията в ляво, в дясно е въпросният анализ (видеото е забавено 10 пъти - от около една секунда е станало около 10):Спектралният анализ е показал наличие на силикон, желязо и калций - елементи съдържащи се в сравнително голямо количество в почвата. Изненада е липсата на алуминий, също съдържащ се в почвата.


Логично е предположението, че кълбовидната мълния се е образувала от заредени наночастици на споменатите елементи вдигнати от почвата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар