20 януари 2014

Машинните елфи

Терминът "машинни елфи" е въведен от философа Терънс Маккена (1946-2000) и описва предполагаемите същества за които съобщават хората които са употребявали ДМТ.

ДМТ е едно много интересно вещество. Ето какво пише към момента в българската версия на Wikipedia:

ДМТ е един от най-силните природни халюциногени, индолов алкалоид от групата на триптамините. Съдържа се в много растения, в организмите на животни, но също и в човека (много малки количества), където ролята му засега не е точно установена.


Ефектите на ДМТ са сходни с тези на ЛСД, но по-силни. Продължителността им варира в зависимост от дозата и начина на приемане – чрез пушене, инжектиране или смъркане.

Халюцинациите най-често са свързани с космическото пространство, планети, извънземни, чужди и непознати светове и същества, цивилизации от неизследвани части на космоса. Възможно е възприемането на извънземни езици и послания, но преживявания в открития космос като цяло. В подобен стадий няма усещане или спомен за трип или взимане на някакво вещество, породило състоянието. Това, което пътешественикът вижда и усеща е неговият свят.

При по-силни дози е характерно т.нар. преживяване в “Празното пространство” ( The Void ). Обикновено тогава човек се оказва сам, често на тъмно място (или просто липса на понятие за светлина), с оставена представа за това кой е, как се казва и т.н. Изчезват реалните представи за света и правила в него. Може би почти никой не e обяснил с думи какво представлява това преживяване.

При големи дози приети венозно се забелязват халюцинации необясними с думи, до степен по-голяма от разширение до достигане размер на цяла вселена, огромен космически екстаз. Част от тези преживявания се свързват силно с така наричани "духовни преживявания", силно променящи представата на човек за света, дори и след трипа. Описват се като достигане на нещо по-дълбоко, разбиране на истинската същност на вселената, красота и усещане за хармония и цялост с нея. 

Малко хора взимат ДМТ повече от един или два пъти. Това не е масов наркотик или такъв, който би могъл да се използва сред хора или на публични места и забави . Почти винаги ДМТ се приема в присъствие на приятел, в трезво състояние, с роля да създаде атмосфера на сигурност и да предпази взимащият от непредсказуемо поведение.

Няма описани смъртни случаи дължащи се на ДМТ.


Статията в Wikipedia не е много добре написана, но в общи линии става ясно какво представлява ДМТ.

Споменатият в началото Маккена въвежда термина "машинни елфи" през 70-те години на 20 век, но подобни същества са познати още от древността на различните племенни шамани и то от различни континенти като Африка, Америка, Австралия.

И макар Маккена да е отбягвал категорично да подкрепи която и да е интерпретация, той е бил открит за идеята, че този наркотик не просто създава халюцинации, ами чрез него се извършва пътуване в други измерения. От там идва и определението "психонафт" - както космонавтите пътуват и изследват космоса, така пък психонавтите пътуват през различни психични измерения.

Освен Маккена и други автори след него развиват темата за машинните елфи и употребата на ДМТ. Наистина прави впечатление, че употребилите го имат подобни преживявания и виждат подобни същества. Дали това е случайно? Може би това е потвърждение, че вижданите същества са реални, макар и в друга реалност. Все пак да не изключваме и възможността хората просто да имат такива очаквания. Повечето които са пробвали ДМТ вероятно вече са чували за преживяванията на другите и естествено, че очакват и те да видят същото.

Повече информация за Терънс Маккена и машинните елфи могат да се намерят на тези две страници от английската Wikipedia:

Terence McKenna

Machine elf

А ето едно видео от YouTube в което чрез компютърна графика е пресъздадено изживяването:ПОДОБНИ СТАТИИ:

Смъртта на Нелсън Мандела и глобалното психично поле

2 коментара:

  1. Интересно, не мислех, че в България има интерес към този наркотик (не че одобрявам използването на каквито и да било наркотици), но тази новина говори за обратното:

    http://news.ibox.bg/news/id_459338070

    ОтговорИзтриване