12 януари 2014

Защо НЛО-тата деградират?

Мика Ханкс отново повдига един важен въпрос, който измъчва уфологията през последните години и десетилетия, в този свой материал:


Въпросът за милион долара е: защо наблюдаваните НЛО и срещите с извънземни деградират? Защо през 70-те години се наблюдават ясно очертани непознати апарати в небето, защо тогава очевидците се срещат с извънземни същества във всякакви форми и дори често са взимани на борда на извънземните кораби? И защо, днес, няколко десетилетия по-късно, всичко се е свело до неясни "светлини в небето"? Вярно, от време на време се появяват съобщения и за по-странни случаи, но те са несравнимо по-малко отколкото преди.

Ето една подборка на най-странните срещи, повечето са се случили през 70-те години, има и такива от 50-те, но няма от 90-те или от новия век:


Мика не е единственият, който си задава този въпрос. Самият той признава, че и Ник Редфърн също е повдигал темата. По една случайност Мика Ханкс и Ник Редфърн са двамата най-уважавани от мен паранормални изследователи. С Мика дори съм разменял имейли относно случая "Дятлов".


Но да се върнем на въпроса "защо НЛО-тата деградират". Долните редове не са дословен превод на написаното от Мика Ханс, а по-скоро мой преразказ с допълнения на основните му тези.

Първо, доволен съм, че Мика не си губи много времето с разни глупави обяснения като, това, че някогашните забележителни наблюдения на НЛО и извънземни са измами и самозаблуждения. Да не би днес, хората да не лъжат вече? Винаги, по всяко време, в човешкото общество е имало измамници. Така че обяснението, че хората днес вече не лъжат и не се самозаблуждават, е не особено състоятелно и самият Ханкс подчертава това.

Мика търси отговора на въпроса, като припомня някои теории относно НЛО. Всеки добър изследовател следва да постъпва така - да тръгне от корените на феномена НЛО, защото ако имаме представа какво представляват тези неидентифицирани обекти и защо са тук, тогава имаме по-голям шанс да разберем защо вече не се появяват така зрелищно.

През годините много НЛО изследователи са считали, че НЛО са извънземни кораби дошли тук за да наблюдават нашите военни ядрени програми. Действително, сякаш след като за първи път е използвано атомно оръжие, драстично се увеличават наблюденията на НЛО. Много от обектите са виждани над установки за изстрелване на балистични междуконтинентални ракети. Малко е странно, че извънземните толкова са се изплашили от нашите атомни бомби, но кой знае - може те да знаят, че по този път на развитие се стига и до много по-мощни оръжия способни да разрушат цели планети и дори звезди, така че е логично да ни хвърлят по едно око.

Да, но в началото на 90-те години Студената война може да се каже, че приключи. Подписаха се и много споразумения за разоръжаване и намаляване на ядрените бойни глави. Днес и САЩ, Русия и другите страни, макар и да не са забравили силата на ядрената енергия, хвърлят повече сили в други области. Така че, поне от гледна точка на извънземните, ако приемем, че теорията е вярна, сякаш вече не е толкова необходимо да ни наблюдават изкъсо.

Друга теория, която Мика припомня е твърдението, че някои или всичките НЛО са "мисловни форми". За това съм споменал в този материал:


През 50-те, 60-те и 70-те години хората живеят под постоянната реална заплаха от избухването на глобален конфликт и размяната на ядрени удари между двете суперсили. Това със сигурност е оказвало влияние на психиката на големи групи от хора. Ако действително, чрез своите силни емоции и мисли, можем да създаваме реални обекти, то нищо чудно, че броят на НЛО-тата през този период е бил драстично по-голям отколкото сега. Днес също има доста заплахи - примерно терористични нападения, но те колкото и да са страшни, не могат да се сравняват със заплахата от обезлюдяването на цели континенти с едно натискане на копчето. Така че може да се каже, че днес хората са по-спокойни като цяло и ако теорията е вярна - създават по-малко "мисловни форми".

Последното което Мика споменава е за развитието на техниката в днешно време - дигитални фотоапарати, мобилни телефони с камери и т.н. За жалост не е обяснил особено ясно като има в предвид - по какъв начин развитието на тези устройства влияят на деградирането на наблюденията на НЛО. Не знам дали това намеква, но аз примерно бих предположил следното - понеже днес е много по-лесно да направиш снимка на нещо, извънземните са станали по-предпазливи. Може би продължават да не искат да ни дават категорични доказателства за присъствието си на Земята? Едно време хората са нямали смартфони с камери в джоба си и е можело да им се покажеш в пълния си вид, знаейки че разказите на очевидците винаги ще оставят нотки на съмнение когато не са подкрепени със снимков материал.

Да, безспорно днешните наблюдения на НЛО не са така впечатляващи като тези от преди няколко десетилетия. Аз обаче се надявам това да е просто "затишие пред буря" и съвсем скоро да станем свидетели на нещо невероятно.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Тъмната страна на летящите хуманоиди

Няма коментари:

Публикуване на коментар