07 януари 2014

Халеевата комета и Юстиниановата чума

Не за първи път кометите се свързват с чумните епидемии на Земята. Последно се очакваше ИСОН да донесе нова чума. Ето и съответния материал в МИСТЕРИКА от 26 август 2013:


Тази комета обаче бе унищожена при близкото си преминаване край Слънцето - за щастие на вярващите в злокобния чумен сценарий и за нещастие на тези като мен, които просто очакваха зрелищно небесно шоу.

В края на изминалата 2013 попаднах на един материал свързващ косвено не коя да е комета, ами най-известната - Халеевата комета с епидемията от 541-542 г. от н.е. позната като Юстиниановата чума. Скептиците да не бързат да отричат веднага тази теория, защото тя е публикувана в научния сайт www.livescience.com.

Юстиниановата чума е първата поява на тази страшна болест на европейска земя. Халеевата комета прелита покрай Земята през 530 г. и това е едно от двете най-ярки нейни прелитания наблюдавани от човечеството поне от както има писмени данни.

Сега ново проучване на леда в Гренландия е установило нещо интересно - между 533 и 540 в леда се е отложило голямо количество атмосферен прах, като не всичкия има земен произход. Определени характеристики говорят, че част от праха има кометен произход. Фактът, че най-големите отлагания на космически частици са ставали през пролетите директно свързва този прах в атмосферата с Акваридите (Aquarids) - метеоритния поток съставен от материал отделил се от Халеевата комета и преминаващ покрай Земята през април и май.

Именно този метеоритен поток може да е отговорен за лекото захлаждане започнало през 533 г. Но той не е достатъчен за последвалото по-голямо охлаждане на Земята. Да не забравяме, че в изследвания лед освен космически частици има и много земен прах, как той е бил вдигнат в атмосферата?

През 536 се случва нещо още по-драматично, което допълнително охлажда планетата средно с 3 градуса по Целзий. В леда се съдържат данни за вулканични изригвания през тази година, но те не са на такова глобално ниво. Учените провели изследването смятат, че допълнителният прах скриващ слънчевите лъчи, се е вдигнал в атмосферата след падането на космическо тяло. Изглежда този обект е паднал някъде в тропиците - за това говорят намерените в леда фосили на микроорганизми характерни именно за топлите морета. Ръководителката на изследването Далас Абот (Dallas Abbott) смята, че това космическо тяло най-вероятно е било отделила се част от Халеевата комета. Има логика - 6 години преди това кометата преминава покрай Земята, благодарение на нея се образува споменатия метеоритен поток, в който нищо чудно да е имало и големи парчета.

Чрез математически формули, учените изчисляват, че за да се охлади Земята с 3 градуса през 536 г., тялото което трябва да е паднало вероятно е имало размери около 600 м в диаметър! Прахът разпръснат при този удар ще се разпростре в атмосферата на цялата Земя и ще блокира част от слънчевите лъчи за години напред. Студеното време със сигурност отслабва човешкия организъм и го прави по-податлив на болести, вируси и бактерии. А чумата се причинява именно от бактерия. Така косвено Халеевата комета може да е благоприятствала Юстиниановата чума разразилата се няколко години след охлаждането на климата.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Видео и информация за урагана "Ксавиер"
Някои полезни пособия за оцеляване в кризисни ситуации
Пиратски град потъва вдън земя през 1692 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар