04 януари 2014

Извънземна планета на 6.6 светлинни години от Земята?

Астрономите са забелязали признаци, че около близка двойна "неуспяла" звезда може би съществува екзопланета. Ако това се потвърди, това ще е още една планета намираща се в изключителна (по космически стандарти) близост до Земята.

Учените са открили тази двойка звезди, познати и като кафяви джуджета, едва миналата година. Тя е на 6.6 светлинни години от Земята, едва две други звезди са по-близо до нашата планета. Тя е толкова близо, че земните телевизионни предавания от 2006 вече са я достигнали. Тази звездна система е наречена Luhman 16AB, а официалното и название е WISE J104915.57-531906. Тя е съвсем малко по-далеч от звездата на Бернард, която е открита през 1916 и представлява червено джудже на разстояние 6 св. г. от Земята.

Най-близка до Земята е двоичната система Alpha Centauri, която е на 4.4 св. г. В тази система се намира планетата Alpha Centauri Bb, която засега държи титлата на най-близка до Земята екзопланета.

Кафявите джуджета се наричат "неуспели звезди" понеже те са по-големи от планети, но нямат достатъчно маса за да започне в тях ядрена реакция. За новооткритата двойка се знае, че и двете звезди имат маса между 30 и 50 пъти по-голяма от тази на Юпитер. За сравнение Слънцето е с маса 1000 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Двете кафяви джуджета извършват пълно завъртане едно около друго за около 20 години.

Учените обаче са установили леки нарушения в орбитите на двете звезди. Те смятат, че това се дължи на трети обект, вероятно планета. Още наблюдения са необходими за да се потвърди това със сигурност.

Към този момент едва 8 планети са откривани около кафяви джуджета.

Ето снимка на двойната звезда:Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Тайните на лунния кратер Аристарх
Китайски луноход кацна на Луната

3 коментара:

 1. извънземна планета? в смисъл, планета, която не е на земята ли?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В случая става въпрос за планета, която е извън Слънчевата система. Tерминът "извънземна планета" е буквалния превод на оригиналното заглавие - "alien planet".

   Изтриване
  2. Тук alien ми изглежда да е използвано в буквалното значение- чужд, чуждестранен, от друг свят. Извънземна не знам дали е правилен превод.

   Изтриване