21 януари 2014

Читателска подборка на фолклорни/паранормални същества - част 4

Връзки към предишните части:

Част 1

Част 2

Част 3

Курдуши - малки демони, помощници на магьосниците и вещерите. При посвещаването на такива хора, посвещаващите ги им причисляват курдуши. Призовани и подчинени на човешката воля духове, които да помагат на техните магически занимания. Курдушите обикновено са онези, които по поръчка на господаря си, събират крила от прилеп, очи от жаби, пръсти от обесници , кичури от девици и лични вещи чрез които или над които ще се извършват магиите.

Лесник, лесий – горски дух повелител на горите. Като цяло е предразположен към хората, стига да не го предизвикват, да не нарушават реда в гората и да не и вредят. Най–често лесий ще се появи като старец с дълга зелена брада и ще се опита да завърже непринуден разговор за да провери дали събеседника му е достатъчно учтив, добре възпитан ли е, с добри намерения и дали почита духовете и божествата. Постепенно по време на разговора той ще покаже същността си, превръщайки се в дребно слабовато старче със странен образ и хитър тон, а накрая ще даде или съвет на пътника за благополучното прекосяване на гората, или ще го упъти, ако се е загубил , или ще го заблуди, ако не му причини по–голяма вреда в зависимост от разговора. Понякога лесий може да посочи грешен път и като види, че пътника му се е доверил напълно, следвайки грешната следа да изправи пътищата така, че всички да водят към правилната цел.

Лесница, леовица – партньорка на лесий. Споменава се доста рядко и вероятно има локален характер, само у някои славянски племена.

Лъговици – горски духове, навъртащи се около горските поляни.

Мора ЮДА, ЮДА самодива - служеща на богинята на смъртта и зимата Мора , откъдето идва и името и.

Мори – нечисти; лоши мъртъвци, неживи. Най–общо всички зли духове на умрели хора. Душите на хората, загинали от неестествена смърт (убити), самоубийци, жертви на нещастен случай или извършили приживе тежки престъпления и носещи големи грехове, които не са допускани до света на мъртвите и остават в ЯН /нашия свят/. Тук те непрестанно страдат и се превръщат в зли духове – вампири, върколаци и други, които излизат нощем и мъчат, тормозят и убиват хора. Някои мори носят главите си под ръка, застават под прозорците и назовават по имена обитателите на къщата и който в просъница отговори на повикването, скоро умира.

Мусаил – най–висшия горски дух, главатар на лесниците и на всички горски твари и духове.

Овинник – дух, обитаващ оборите, хамбарите, кокошарниците и други стопански сгради. Сходен е с дворника. Ако овника е благосклонен, той бди над зърното, сланата, складираните храни и те се запазват добре, а домашните животни дават обилно мляко, много яйца и др. В противен случай складираното бива съсипано от влага, мухъл и вредители, а добитъкът боледува и не носи добър приплод.

Опойница – кръвопиец, приемащ физическа форма на пиявицата, който се загнездва под кожата на човека и смуче кръвта му. Опойниците докарват бяс  т.е. могат да се вселят в човека  чиято кръв са смукали.

Полевик  – полски духове, които понякога пречат на земеделската работа, а друг път помагат на жътварите. Славяните ги уважават защото често пищят и свистят, когато усетят да наближава смъртоносният женски дух Полудница с което предупреждава хората работещи на полето.

Полудница – жесток полски дух с вид на красива млада жена в чисто бяла ленена риза. Изцяло бялата дреха сред славяните е символ на траур и в този смисъл на смъртта. Полудницата идва от "полу" и "ден". Откъдето идва поверието, че се появява само по пладне, в средата на деня, което време от денонощието се счита за също толкова опасно и неблагоприятно, колкото и полунощ. Тези два момента пладне и полунощ се наричат разпътен час и в него хората си стоят в къщи за да не ги застигне лоша дума, да не хванат уроки, защото точно в разпътния час стават всички демони и проклятия. Такъв демон е и полудницата която ходи заедно със своята посестрима полунощницата.

Полунощтницата – женски дух с вид на старица в чисто бяла дреха посестрима на полудницата. Броди по разпътно време от полунощ до зори, когато демони и зли сили излизат, а всички пътища се разпъват и не водят никъде. Те често стоят с караконджулите и ако срещнат човек му причиняват зло. Така че не спирайте нощно време ако карате кола на никой дори и да е красива мацка, защото може да е полунощница.

Рарого – зъл невидим дух, летящ с ветровете. Когато се извие вихрушка, рарозите пръскат по вятъра заклинания, болести, кавги, омраза и болка.

Русалки – женски водни духове, седящи по бреговете на реките. Когато късат косите си предизвикват наводнения. Ако изсъхне кожата им умират завинаги. Обикновено русалки стават душите на удавените момичета, убити или хвърлени в река или завлечени от Водника. Той е техен господар, но те тайно го мразят и когато имат шанс те помагат на хората за да объркат плановете му.

Самодиви – красиви женски горски духове с чисто човешки облик, родствени на вилите. Всяка вечер те се събират на една и съща поляна в най–отдалечените части на гората, наречени "хорище", където цяла нощ танцуват боси вълшебно хоро, облечени в чисто бели дълги ленени ризи, вероятно отдавайки почит на боговете, докато танцуват едва докосват земята със стъпалата си, а стъпканите билки разнасят вълшебно благоухание. Затова болни хора които съберат смелост и отидат на хорището и пренощуват, към тях самодивите са благосклонни, докато в противен случай обикновено те са твърде зле настроени към тях и нанасят много вреди. Съвсем голи те яздят едри елени със златни рога, които са техни любимци. Ако по време на лов човек убие такъв елен, покровителката му отмъщава жестоко и убива ловеца като го ослепява или му праща болест последвана от сигурна смърт. На такива болни никой не може да помогне и дори ако се появят на хорището самодивите ще го убият. Самодивите не могат да устоят на красивите мъже и им помагат както могат. Превръщат се в коне и ги пренасят където пожелаят и им дават 3 бели косъма и ако изпаднат в беда мъжът може да запали един от космите и самодивата идва и му помага. Самодивите се страхуват от слънчевата светлина и поради това на развиделяване всички напускат хорището. Няма опасност от неприятни срещи с тях през деня.

Симаргалф – грифоподобно куче със златни криле. Свързан е със соларния култ,  с почвата, с плодородието и със земята. Охранява обработваемата земя и бди над житата. В ролята си на пазител, симаргалф е възприеман и като блюстител на закона, приносител на възмездието и наказанието. Този славянски дух се счита за взаимстван от подобен при северно-иранските сарматски племена, които почитат могъщия дух Симургх - пазител на слънцето, на реколтата.

Таласъми – зли духове, характерни за българския фолклор, обитаващи къщи и изоставени сгради. През деня се крият на тавана, в избата или в стопански помещения на двора. Възприемат се и като неживи мъртви станали от гроба и ненамерили покой. Веднъж намерили си дом те трудно могат да бъдат изгонени. Те правят всичко възможно за да изгонят хората от там. За да се изгони таласъм от дома, стопанинът трябва да направи богата празнична трапеза и да го излъже, че празнуват сватба . След известно време домакинът трябва да стане и да каже, че трябва да отидат на сватбеното празненство. Завежда се таласъма в хижа в гората като му се оставя малко храна и вързано на възли кълбо прежда. Оставя ги в хижата и му казва да остане тук , а той ще доведе сватбарите . След това заключва отвън вратата на къщата. Смята се, че таласъмите са домошари и дълго време ще се залисва с кълбото прежда.

Юрата – женски воден дух обитаващ морското крайбрежие и крайбрежните плитчини.

Явина – зъл дух сроден на вампира. Появява се от кръвта на убит човек 40 дни след убийството му и броди из тези места толкова колкото му е оставало да живее нормално при нормален живот. Вървейки духът не спира да повтаря имена на близки, приятели или на убиеца си. Ако някой чуе името си или отговори на повикването, явината го убива на място или му зарича зла участ или смърт. Човек може да се предпази от нея с огън и вода.

Край на частта със славянски същества.

Incubus

Жертвите му може да имат будни сънища или сънна парализа. Жертвите може да са имали невидим акт и те са предимно жени. Сънна парализа – мозъкът при сън почти парализира тялото, но понякога се случва човек да е в полубудно/полуполуспящо състояние при което не може да мръдне.

Райджу

То е създание от японската митология. Тялото му се състои от мълния и може да бъде под формата на котка, лисица, невестулка, вълк. То може да бъде и под формата на кълбовидна мълния. Неговия вик също звучи като гръм. Райджу е другар на райджин, на шинто значи бог на мълнията. Докато обикновено е спокоен и безобиден по време на гръмотевичните бури става развълнуван и скача по дърветата и дори сгради. Дърветата които са били ударени от мълния се казва, че са били надраскани от ноктите на райджу. Друго от специфичните произведения е, че райджу може да спи в корема на човека. Това подсказва на дайден да хвърли гръмотевични стрели и райджу да се събуди и по този начин уврежда личността в която се намира райджу . Райджу спи в коремите на хората които спят на открито.

Демон Абадон

Абадон или неговия аквивалент на гръцки – Apollyon означава унищожител. На иврит abad означава "преходно на разрушител" като също означава и място за унищожение или царството на мъртвите. Той се счита за ангела на бездната. В древноюдейската митология той е демон поглъщащ и безследно унищожаващ гробовете. Отъждествява се с пропастта на преизподнята (шеол – това може да е нещо на иврит ако има някой евреин който може да го преведе, ще съм много благодарен и да каже какво означава). Наричан е Ангел на бездната , близък до Самаел. Ангела на смъртта /Малах– ха–Мавет/. Името му буквално означава – гибел.

Според христянската митология: 

Абадон на гръцки Апилон ще поведе армия от чудовищни скакалци срещу човечеството. Името на Абадон често се употребява през средните векове като обозначение на сатаната.

Baal

Бог на ханаанците, който по-късно започва да се гледа според християнската демонология на демон. Според книгата на съдиите неговия храм е бил разрушен при Авимелех. Името на демона означава форма на поклонение . В равинската литература – образът му се среща като идол на муха, който евреите носят в джоба си и целуват.

В християнската литература:

Той е секретар на дявола. Той ръководи техните архиви. Когато сяда сред първенците в ада той се вижда като ПАПА. Той казва неща за бъдещето, миналото и настоящето с верните му отговори. Превръща всички метали в злато.

PISHACHA

Те са месоядни демони според индуската митология. Произходът им е неясен, въпреки че някои смятат, че те са създадени от Брахма. Друга легенда ги описва като синове или кродха или дъщеря на PishachaDaksa. Те са описани като да имат тъмна кожа с изпъкнали вени, изпъкнали зачервени очи. Смята се, че имат свой собствен език.

Pishachi обичат тъмнината и са изобразени като натрапчиви демони – като Bhut – в превод призраци - и Vatela . Те могат да приемат каквато си форма поискат, но също могат да бъдат невидими. Понякога те са в човешка форма и могат да променят своите мисли и на жертвите, като и причиняват различни болести и аномалии като лудост. Някои мантри могат да излекуват такива хора и да прогонят демоните.

Произходът на демоните е неизвестен . То може да е олицетворение на блуждаещ огън. Той може би е и демон от някои индийски племена от арийците, които са живеели в Pishacha – кралството. Въпреки че не са тайландски призраци, те присъстват в някои тайландски фолклори. Смята се ,че те са духовете на хиндубудиската традиция в Тайланд и са представени в някои картини на будиските храмове.

Териантроп 

Те са чудовища с трансформация на животно полу-човек полу-животно. Според някои те имат сили подобни на тези на скинуокърите, които се трансформират в кучета или на шейпшифтър. Те може да са далечни роднини с някаква мутация, еволюирал вид.

Лично аз ги смятам за техни производни, защото за териантропите се говори още преди 14 000 години преди христа , а скинуокърите и шейпшифтърите може да са техни производни или еволюирал техен вид или териантропи само че с друго име.

Черният звяр 

От векове хората в северна Англия разказват истории за адските ловци които скитат вечер в тази част от страната. Тези зверове имали горящи очи и били много по–големи от голямо куче. Понякога те са виждани с придружители като богинята Хел и ездачите на Уарги. Черният звяр е описван като голямо масивно подобно на куче или вълк същество, което ловува нощем с дълга черна козина и остри като ножове зъби. Очите му са големи и светят в тъмното като понякога дори и самото куче е виждано да свети в синкава светлина.

Случай от 4 август 1577 година в градче край Съфълк е описан в "Astrauge and Terible
Wunder"  от преподобния Авраам Флеминг.

Бял равнец 

Увеличава мощта и силата на заклинанията, магиите, закриля, използва се за разваляне на магии и зложелателства. Използват се листата и цветовете му.

Жената в бяло 

Бродещи жени по шосетата. Това са духове на жени които са били ядосани на мъжете си заради изневяра или нещо от този сорт при което вършат нещо заради което след това не могат да се върнат в тяхната къща и започват да бродят по пътя, като търсят жертва човек, който е направил това което те мразят и заради което те бродят, те ги преследват и после убиват. За да ги убиеш един от вариантите е да ги заведеш в мястото където те не искат да се върнат (това може да е техния дом).

Ридаещата жена 

Това е друга версия на жената в бяло,  тя може да се види да плаче и да иска да се удави в река. Легендата разказва, че тя е била индийска принцеса за която нейния принц не иска да се жени,  но имат три деца без брак и тя ги дави.


Ако някой знае или може да намери нещо за мъртвешкия прах или нещо за спиране на адските хрътки моля ви изпратете линк или го напишете много бихте ми били от полза.

4 коментара:

 1. martve6kiq prah e striti 4ove6ki kosti,a Apilon v grackata mitologiq nqma,ima Apolon,koito e bog na svetlinata, vdahnovenieto i krasotata....

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Така ми беше изпратено от човека, който е направил подборката. И аз не съм чувал за Апилон,

   Изтриване
 2. Анонимен12 юли, 2014 08:31

  nameri me v skaip za da mi kajesh otkade nameri informacuiq za martveshkiq prah molq te ghostrider_6666

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен12 юли, 2014 08:33

  ot tuk vzeh apollyon http://en.wikipedia.org/wiki/Abaddon

  ОтговорИзтриване