18 януари 2014

Читателска подборка на фолклорни/паранормални същества - част 3

Връзки към предишните части:

Част 1

Част 2

Ангиак 

Според ескимоските вярвания ангиак е немъртво дете. Често на ескимосите им се е налагало да изоставят новородените си деца в снега. Вярвало се е, че ако племето не се премести на нова земя, духът на детето ще ги преследва. С всяка своя визита детето става все по-силно докато накрая събере достатъчно енергия, за да се върне окончателно и да търси отмъщение .

Щрига  

Албанско вампиро-подобно същество, което според вярванията често приема формата на зряла жена. Тя ловува главно пеленачета, убивайки ги като изпива кръвта им. Хранят се от "Спиро Житале" което в превод значи вдишване на живот. Вярва се, че Щригата причинява неочакваната смърт и болестите сред възрастните. Думата "щрига" е превод от латинската дума strix (кряскащ бухал) - така са наричали летящите демони които атакуват само нощем. Те могат да се превърнат в нощна пеперуда, муха или пчела .

За да се направи талисман срещу Щригата трябва да се проследи в човешката и форма през нощта. След като тя повърне част от кръвта, която е изпила и ако с тази кръв се намаже сребърна монета, завие се с плат и винаги се носи, то никоя щрига не би навредила на носещия талисмана. Също както вампирите тя няма да яде от хляб замесен с чесън или други храни съдържащи чесън. Трудно е да се различи защото тя ходи на църква, но ако на вратата има кръстосани свински кости след като всички са влезли в църквата тя няма да може да премине през костите .

Чупакабра 

Същество, което обитава южните части на Северна Америка , централна Америка и Южна Америка. То спада към групата на на Криптидите . Сведения за съществото чупакабра идват от Мексико , Панама , Пуерто Рико и САЩ. То напада нощем – кози, крави, овце  и пие тяхната кръв. Някои казват, че убива хора и ги отнася в гората където никой не знае за тях . За пръв път чупакабра се среща във ферма във Пуерто Рико през 1995 г.

Външен вид : близък до куче .

Разказват , че е зеленикаво – сиво на цвят, с малки люспи по кожата ; друго описание е , че прилича на куче с червени очи , без козина и със големи и остри зъби . На цвят е сиво , с голяма гърбица и мускулести крака .

По друго описание то изглежда като малък двукрак динозавър с шипове по гърба започващи от челото. Със големи очи . Горните крайници които смятат за ръце са подобни на малак динозавър само , че с нокти ./ остри от пред / . Краката са също подобни на тях .

Други го описват като летящо същество . Начинът по който може да се убие чупакабра е да се застреля. Само , че трябва да се застреля от много опитен ловец понеже то се движи прекалено бързо .

Ачери

Ачери е вид демон който съществува под формата на малко момиченце . Въпреки, че са специални демони , те спадат към по – ниската йерархия на демоните по знания и сила .

Сили и способности : Телесна трансформация. Невидими като шейпшифтър , свръхчовешка сила и скорост .

Слабости : те не могат да пресичат линия от сол , както и също да докосват железен кръст

Арахна 

Арахните са същества които имат способности като на паяците. Един арахна е същество което създава силни нишки и  точно както паяците ги използват за улавяне на жертвите си. Те могат да бъдат убити само чрез обезглавяване . С куршуми или чрез изгаряне те не могат да бъдат убити.

Бурубуру 

От Китай. Това са призраци родени от страха след смъртта по ужасяващ начин. След това те могат да заразят други със своя страх и тази инфекция е известна и като "светата болест" или както я наричам "духова болест". Тъй като те са от рода на духовете те имат и своите слабости . Те може да се различават само по едно нещо – след като бъде уплашен духът може да си тръгне. 

Сега малко чудовища на които не зная превода им на български.

Crocottas 

Може да имитира човешки глас, за да примамва жертвите си. Те се хранят с човешки души. Те могат да имитират човешката душа. И могат да приемат човешка форма. Имат супер сила и бързина. Най-голямата им слабост са остри предмети. Начина за убиване е прост – обезглавяване.

Devea

Това е създание на сянката и е специален вид демон, който се различава от останалите демони. Те могат да се телепортират, да са невидими, имат нокти и свръхчовешка сила .

Слабости : тъй като те са сенчести демони те не могат без сянка и за тях силната светлина е смъртоносна.

Таласъм

Таласъмите са същества които живеят и се хранят в гробищата с мъртъвци.

Сили и способности : промяна на формата , прехвърляне , бързина , засилена сила . Случва се понякога и да се хранят с живи хора .

Слабост : обезглавяване

Дяволските хрътки

Това са същества, които служат на демоните. Те събират душите на хората, които са сключили сделка с кръстопътен демон.

Сили и способности : засилен скорост , сетива , невидимост .

Слабости : сол и на едно място беше споменат мъртвешки прах но не намерих как се прави той.

Ламия

Те могат да изглеждат като нормални жени които съблазняват младите мъже . Те изтръгват човешките сърца и пият кръв .

Сили: сила и ловкост.

Слабости: използване на сребърен нож благословен от кюре или свещенник . Другия е подготвяне на субстанция със сол и розмарин . След това ламията трябва да се изгори .

Шоджо

От Китай пак. Шоджо е призрак-чудовище, но той е осезаем и жив. Само че трябва да си мъртво пиян за да можеш да го видиш.

Сили : телекинеза , невидимост , телепортация

Слабост : Катана благословена от свещенник шинто

Сирена

Тя може да приема различни форми според желанията на жертвата. Сирените както и много други същества имат 2 форми. Тяхната форма бива прикрита от желанията на жертвата. Те заразяват чрез хормона на любовта който се отделя по време на раждане, кърмене и секс. Жертвите показват високо съдържание на този хормон в кръвта. След заразяването те безприкословно се подчиняват на сирената. Жертвата се възстановява след няколко часа и след това се връща в пълно съзнание .

Сили:
Шейпшифтинг / трансформация / и контрол

Слабости :
Тя може да бъде убита с кръв на човек който все още е в процес на трансформацията. Ако кръвта е по острието на камата /ножа / това ще я убие.

Ватела

Подобни на змия същества, никога не ловуват сами – винаги са по двойки .

Сили и способности :
Остри зъби , хранене с кръв , парализираща отрова , сила

Слабости :
Сребърен нож, ако бъдат намушкани с него в сърцето .

Блудницата на Вавилон

Тя се появява след като на земята дойде Луцифер. Тя започва да събира хора и да им казва какво да правят с демоните и им казва всичко. Но всъщност тя е демон.

Сили и способности : смяна на формата , сила , контрол над демоните

Слабост : тя може да бъде убита с клон от кипър . Този който е с клона трябва да бъде свят човек .

Оками

Те изглеждат като нормални същества . Въпреки това им растат зъби както на върколаците. Те умират ако са прободени седем пъти с бамбукова кама благословена от свещеник шинто .

Леши

Злонамерен езически бог, който може да приема всякаква форма. Задоволява глада си само чрез кръв от поклонниците му. Източва кръвта им и я пълни със семена. Убива се като му се отреже главата със желязна брадва.

Друг демон за който не можах да намеря нищо това е зороастрийски демон или демон на злото които бивват смятани за нещо като питбулите на демоните .

Славянски духове :

Брегими – женски дух който обитава блатата. Могат да изскочат от блатото и да убият човека в блатото.

Вили - Красиви женски горски духове, родственици на на самодивите, с човешки облик и големи криле. Вилите обитават трудно достъпни високо планински гори, където всяка се грижи за горско животно, дърво, храст,  цвете или планински поток, който ревниво защитават от хората. Те обичат сърните, защото те могат да разговарят с тях, но са злонамерени към хората . Всячески се опитват да ги отклонят от горите си и в този си стремеж често отравят потоците. Те разполагат с големи познания за билки и за природата и ако човек успее да ги подслуша на сборищата им след залез, може да научи как да се лекува с определено растение или местонахождението на определено скрито съкровище.

Водници – духове господари на реки, потоци и извори. Той е господар на русалките . Често вреди на хората .

Диви люде, горски люде – диви жени и мъже , човекоподобни демони , целите покрити с тъмна козина , обитаващи гъстите планински гори . Ако човек наближи бърлогите , където са оставени децата им , те се нахвърлят с крясъци върху него и го разкъсват .

Домовник – дух на починал роднина , или праотец на семейството. Той е толкова привързан към семейството си , че остава с тях и след смъртта си , и живее и обитава родовата къща . Основната му грижа е поддържането на семейния огън , поради това обитава огнището / пещта или печката . Славяните особено почитат домовника , заделят храна от празничните трапези и я оставят край огнището за да се нахрани и той.

Преди всяко ново начинание, семейството приготвя специална гозба, кани роднини и дружно отправят въпроси и молитви за благословия към духа , след което гуляят . Вярва се , че след като е измолена помощта на домовника нещата ще потръгнат добре . Когато се местят в нов дом, стопанката взима живи въглени от старото огнище, занася ги в новото жилище измолва от домашния дух да се засели там.

Домовникът понякога помага, понякога вреди в зависимост дали са го почитали или не или от настроенията му. Особено важно е домакинята да си върши добре работата и да не го оставя гладен. Когато иска храна той потропва из стаите през нощта докато спят хората. Ако не му обърнат внимание домовника се отвръща от тях и ги постига болести и нещастия .

Домница /домовница – женски дух , партньорка на домовника, друго име за кикимора .

Дворник – дух , обитаваш двора на къщата , охраняващ градините , хамбарите , кокошарниците и други помощни сгради край дома .

Жар птица –може и да е феникс . митологична свръхестествена птица с многоцветни сиящи като огън пера. Жар птицата обитава короната на световното дърво и е вестител на божествената воля, защото има способността да мигрира между света на боговете – ПРАВ и света на хората ЯВ . Тя охранява и плода на живота – златната ябълка , която расте по клоните на дървото.

Жива Юда – юда е самодива служеща на богинята ЖИВА , откъдето идва името и .

Змей – огромно огнедишащо чудовище подобно на ДРАКОН. Змеят е висша зла сила, пратеник на мрака, който се стреми да разруши установения ред. Змейовете вършат ужасяващи злини които често поставят под въпрос оцеляването на цели родове и села . Предизвикват суши като заприщват реки, пресушават езера, или унищожават реколтата чрез поройни дъждове или градушки причинявайки масов глад .

Змейовете могат да бъдат убити от бог Перун, върховния господар . Той влиза в битка с тях като винаги побеждава , чрез дълга и продължителна битка изразяваща се в страховити бури и стихии.

Караконджули – нощни духове . Явяват се в формата на ниски кривокраки човечета, с голям нос, изпъкнали очи и тяло покрито с козина, които скитат по пътищата след полунощ . Често седят край кръстовищата и заговарят окъснели пътници , като им задават гатанки или ги молят за услуги. Ако човек се отнесе с внимание и добронамереност към тях караконджулите могат да му помогнат , иначе му причиняват злини . Според някои вярвания те седят край кръстовищата, защото там обикновено се издигат бесилките , а те имат задача да пазят духовете на обесените да не излизат от мъртвите тела.

Кикимора – домница , домовица

Кравесмърт – зъл дух , който сее чума и други зарази сред селските стада . Най – често се явява във вид на черна крава и се смесва с едрия рогат добитък , за да върши унищожителното си дело. Нощем кравесмъртите скитат по пътищата , преобразени в черни котки или сакати кучета , а понякога се явяват и като скелет на крава . Славяните гонят кравесмърт с различни обреди , при които колят подозрителните животни или ги изгарят живи без да ги ядат . Подозрителното животно се определя по следния начин : привечер заварват добитъка на цялото село в един обор, пазят го до зори , и след това го извеждат от обора . Стопаните си познават животните, а тези които не познават или са подозрителни се изгарят .

Кръчини - Зли духове преносители на чумата и други болести. От старобългарски кръчина – чума . Те са като обикновените хора и диханието им сее зараза . Други пък плюят в реки, езера, кладенци и заразяват водата, предизвиквайки масови епидемии . Кръчин може да бъде и третия конник на дявола – ЗАРАЗА . Това може да е българското име за 3-я конник .

Мислих това да е завършващата част, но последният материал на младия читател е доста дълъг, затова го разделям на две - ще има и четвърта част.

Няма коментари:

Публикуване на коментар