09 януари 2014

Какво да очакваме през 2014

Това е материал на Майкъл Ханлон появил се в "The Telegraph". Връзка към оригиналната статия:


Преводът е със значителни съкращения. Не съм напълно съгласен с всички заключения и предположения на автора. Освен това на моменти си личи, че е писан конкретно за публиката във Великобритания, но за щастие не е задълбал много в локални подробности и няма глупости от рода на "през 2014 очакваме наплив на българи и румънци". Материалът е по-скоро съставен от научна гледна точка. Аз съм допълнил някои неща.

2012 бе много добра година за науката, както и за нашите атлети и за Кралицата. През 2012 "Кюриосити" кацна на Марс и бе открит Хигс-бозона. Нищо такова не се случи през 2013, но това не значи, че нямаше забележими открития и постижения. През изминалата година, бе потвърдено, че апаратът на НАСА "Вояджър 1" действително е напуснал Слънчевата система, бе открит нов вид хищен бозайник в Южна Америка (наричан Олингуито), Питър Хигс и неговите колеги получиха Нобелова награда. Освен това се появиха още доказателства, че промени настъпили по време на живота на живите същества, могат да се предадат на потомството им - теория, която някога се е смятала за ерес от научната общност.

Малко повече за Олингуито - живее в Андите (западна Колумбия и Еквадор) и е родственик с енота:


През 2013 също така видяхме доказателства за забавяне на глобалното затопляне, което почти сигурно може да се обясни с функцията на световните океани като гигантски абсорбатори на топлина, също така имаше предположения и, че нашата галактика може да е дом на милиарди "Земи" (което прави продължаващото не-появяване на извънземните дори още по-мистериозно), а Китай успешно приземи луноход на Луната. Индия също се включи в космическата надпревара.

Да не забравяме и великолепното изпълнение на Крис Хадфилд, командира на Международната Космическа Станция. Той изпълни песента на Дейвид Бауи "Space Oddity".

Ето я и самата песен, и самия клип е много добре направен. Изпълнението е много вдъхновяващо.А какво да очакваме през новата 2014? Това са няколко предположения за водещите новини през тези 12 месеца. Някои от тях почти сигурно ще се сбъднат, други е вероятно да се сбъднат, има и две "диви" предположения.

Първо кацане на комета

Досега земни машини са кацали на Луната, Марс, Венера, както и на Титан - спътника на Сатурн. През следващия Ноември се очаква малък роботизиран апарат да кацне на повърхността на кометата Чурюмов-Гарасименко.

Големият Андронен Колайдер ще бъде надграден

Най-големият в света ускорител на частици в момента е спрян за поддръжка и надграждане. Когато отново бъде включен, той ще работи с двойно по-голяма мощност, отколкото по времето когато откри Хигс-бозона.

Очилата на Google ще бъдат пуснати в свободна продажба

Прототипите на тези очила бяха продавани на избрана група хора през 2013 за 1500 долара. Очаква се тази година да бъдат пуснати и в свободна продажба. Google обаче заявиха, че ще изключат една от фунциите - като погледнеш някого, софтуерът за разпознаване на лица да установи по интернет кой е този човек и веднага да ти излезе пред очите името, адреса и телефонния номер на човека, който е пред теб.


Първото бебе с трима родители

През 2014 се очаква британския парламент да разреши на клиниките да предлагат решение и на двойките при които жената страда от мутации на митохондриите. Това са "органели", които се намират в цитоплазмата на нашите клетки. Проблеми с митохондриите могат да доведат до редица заболявания и се предават по женска линия.

Учените са открили лечение при което се взема яйцеклетка от донор със здрави митохондрии, маха се ядрото и се слага ядро от яйцеклетка на майката. Терминът "трима родители" е малко подвеждащ понеже ДНК-то на детето ще идва изцяло от неговите майка и баща, но митохондриите ще са наследени от донора.

Международната космическа станция

През Април 2013 научен инструмент на борда на станцията засича неочаквано голям брой частици антиматерия в космическото лъчение. Едно от възможните обяснения включва взаимодействието на силно енергийни космически лъчи с хипотетичната частица неутралино (да не се бърка с неутрино). Ако се докаже съществуването на тази частица, това може би ще означава, че е разкрита тайната на така наречената "тъмна материя". През 2014 на станцията ще бъдат проведени нови експерименти. Ако те открият "тъмната материя", това ще е велик триумф над всички критици, които се съмняват в целесъобразността по поддържането на Международната Космическа Станция.

Продължаващо фрагментиране на интернет

Една обезпокоителна тенденция - през 2014 се очаква да продължи фрагментирането на интернет в отделни "оградени градини" и слабо свързани мрежи. От една страна интернет като отворена за всички мрежа е атакувана от биснеса - разработват се приложения (сайтове) за специфични устройства като смартфони. От друга страна Китай и други страни засилват цензурата върху трафика.

Основният интернет трафик минава през САЩ, а заради шпионския скандал там, някои страни (най-вече Германия) се замислят за техен отделен мини-интернет.

Фракингът в полето до теб

Фракингът е способ за извличане на шистов газ и авторът на оригиналната статия очаква той масово да започне да се прилага във Великобритания през 2014. Явно е привърженик на тази технология, защото казва, че екологичните вреди са недоказани.

Аз обаче припомням това видео. Какво започва да тече от чешмите в зони в които се извършва фракинг:"Кюриосити" намира нещо любопитно

Кацналия на Марс през Август 2012 апарат на НАСА вече направи някои интересни открития, без обаче да е открил следи за сегашен или минал живот на червената планета. Дали това ще се случи през 2014?

Неутрино

Тези частици са съвсем малко по-странни от тъмната материя, движат се изключително бързо и всяка секунда бомбардират Земята с трилиони. Те почти не взаимодействат с обикновената материя. Те са твърде леки за да бъдат липсващата "тъмна материя", въпреки това учените смятат, че неутриното представлява ключ към разгадаването на вселената. Ще бъде ли направен пробив в разгадаването на тези частици?

Извънземен контакт

Няма конкретна причина да си мислим, че това ще се случи през 2014, но колкото повече научаваме за вселенета, толкова по-малка става вероятността да сме сами в космоса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар