06 януари 2014

Читателска подборка на фолклорни/паранормални същества - част 2

Редовните читатели на МИСТЕРИКА сигурно си спомнят този материал:


Тогава той получи малко иронични/негативни коментари. Аз не бих се присмял на никого за интереса му към такива теми, дори и да не вярвам, че описаните същества съществуват, още повече, че младият читател е положил и известен труд за да събере информацията. Не се вживявайте в текста, гледайте на него от към забавната му страна.

Сега същият читател ми изпраща още негови записки. А, че са типични моментно нахвърляни записки, си личи от стила им - опитах се да ги приведа в по-добър вид до колкото ми бе възможно. 

СУКУБИ И ИНКУБИ

Сили и способности: могат да източват енергията от жертвите си и могат да сключват сделки, свръх човешка сила, телепатия, телекинеза
Слабости : светена вода, сол, желязо
Външен вид : човешки

Сукубата е женски демон, а инкубът е мъжкия вариант . Тъй като демоните имат определени рангове въз основата на силите които владеят, смятам , че това са един вид "кръстопътни демони", само че друг вид, които ги наподобява, тъй като те могат да се видят и на друго място освен кръстопътищата. Сукубито и инкубът са деца на кралиците Агратбатмахлат, Наама и Еишетзенуним . Преживяват като съблазняват хора и по време на сексуалния акт източват енергията им и я превръщат в своя. Могат да те оставят жив, но това е твърде голяма рядкост. Възможно е да станат постоянни спътници на някого и да го напътстват към благополучие в замяна на душата му . Известни са също с това, че целенасочено се опитват да създадат потомство и дори някои от тях крадат човешки деца и ги отглеждат като свои . Не се влияят от екзорсизъм, защото са родени в човешка форма.

ВАМПИРИ

Сили и способности : свръхчовешка сила и бързина
Слабости : постоянна жажда за кръв (голямата сила е и голяма слабост), кръв от мъртвец е смъртоносна за тях, обезглавяване , слънчева светлина , сребро , светена вода.
Външен вид : човешки със прикриващи се зъби .

Вампир се създава когато човек приеме вампирска кръв, но трансформацията не е пълна ако заразения обект не се е хранил и с човешка кръв. Веднъж опитали няма лек за трансформацията и единствения начин за спирането на заразения обект е чрез моментално унищожаване на съществото. Те нямат нужда да бъдат поканени в дом за да влязат. Предпочитат да живеят на глутници, а не като върколаците които могат да живеят и сами . Свързват се с един партньор до живот и ако бъде убит единия от тях, то тогава се гответе и за партньора му. На глутници, те живеят в нещо като гнезда. Лечение за вампиризма - на няколко места пише, че има и то ще подейства само ако заразения обект не е пил човешка кръв, но не можах да намеря точни съставки за него.

ВЪРКОЛАЦИ

Сили и способности : Изключителни сила и зрение, остри като бръснач зъби и нокти

Външен вид : човешки, освен при пълна луна /пълнолуние/, когато се трансформират и имат жълти очи (на някои места пише, че са с червени очи, поради което смятам , че може би при всеки върколак цветът на очите е различен,  както и при всеки човек  е различен) , остри зъби и нокти.

Върколаците са хора, които се трансформират във вълчеподобни същества под влиянието на пълнолунието. Това е инфекцията и заболяване и се нарича ликантропия. Когато са във вълчата си форма леко приличат и на човешката си форма и заради това те могат да бъдат разпознати и когато те са в нормалната си човешка форма  Използват силно изострените си сетива за лов и за изваждане на сърцата от жертвите. Ако някой върколак или човек който е върколак искат да спрат с това, смятам, че трябва да почнат да се хранят с животински сърца  и така биха могли да контролират животинското в себе си.

ДЕМОНИ

Преди да започна да пиша за това искам да ви кажа едно – по никакъв начин не викайте и за нищо на света не се опитвайте да викате тези същества. Те са с различна йерархия и при една грешка може да сте извикали демон от който да не можете да се отървете .

Сили и способности : телепатия и телекинеза, свръхчовешка сила , свръхестествено зрение – може да виждат свои в човешка форма след като са обладали някои. При хората смятам , че стават демони след като дадения човек преминава от другата страна ако ме разбирате , могат да възкресяват или да лекуват хора, но само след сделка.

Висока йерархия - мисловен контрол,  пирокинеза, нараняване чрез мисъл (това според мен се отнася за случаите когато демона разхвърля дадения човек из стаята) , разрушаване чрез телекинеза , обладаване на жътвари, съживяване на хора по желание .

Слабости : екзорсизъм, който понякога може да ги прати в ада завинаги, възпиращи татуировки на пентаграми или някои други печати, които ги отблъскват, светена вода, сол, желязо, дяволски капан, коса от жътвар, изгаряне на човешките останки на демона .

Външен вид : Човешки за тези които не могат да ги видят  и зловещ за тези които ще умрат скоро или които имат зрение за тях. Всеки демон е бил обикновен човек които са станали демони в ада докато не загубят човечността си. Не можах да установя какъв е критерият - само разбрах, че този който е сключил сделка с демон веднага отива в ада независимо за какво е тя ( говоря за сделка с кръстопътен демон).

Присъствието на демони оставя сяра след тях. Лесни жертви на демоните са разболели се хора или току що почина хора. Екзорсизмът изважда демона от човека и го праща в ада.Обладаният може да е получил нараняване, докато демонът е бил в него, затова след като бъде прогонен демона смятам, че ако близките му са до него, те трябва да са готови на всичко, защото не се знае каква е раната или фрактурата . Смятам, че също както върколаците така и демоните имат различен цвят на очите в зависимост от ранга на демоните.

ЕЗИЧЕСКИ БОГОВЕ

Тъй като докато търсех се натъкнах и на няколко разказа за езически богове, а също и гледах  едно сериалче за тях, се поразрових и за това.

Сили и способности : Техните сили варират според типа на божеството и са характерни за определеното божество. Жив пример са гръцките богове Зевс , Хадес , Посейдон и останалите там божества - всеки има определена сила и влияние,  но имат общи за всяко божество характеристики : безсмъртие , свръхчовешка сила , бързина , сетива , ловкост (без някои защото бога на виното мисля , че го описваха с коремче и не смятам , че той би бил много ловък) 
.
Слабости : специфични за всяко едно божество .

Външен вид : божествата имат свои форми, но на земята смятам , че биха приели човешка форма , някои може да предпочетат и животинска / всеки според вкуса си / .

Тяхната сила идва от вярването и спазването на определения за едно божество ритуал , който му дава силата. Всеки бог притежава уникална сила - например трикстърите / полубоговете / могат да променят формата си, действителността , предмети и други да се появяват във въздуха. Други са способни да контролират атмосферата, да контролират плодородието, но за тези сили трябва да се извършва строго определен ритуал на определен период от време , иначе след време силите им изчезват.

ШЕЙПШИФТЪРИ

Сили и способности : може да приемат физическата форма на друг човек и да проникват във мислите и спомените му.
Слабости : Сребърен куршум или сребърно острие в сърцето, обезглавяване. Други рани също ще им причинят болка, но няма да ги убият .
Външен вид : човекоподобна форма , може да приема външния вид на всеки човек когото видят или с когото осъществят контакт 
.
Шейпшифтърите са хора които в последствие са придобили способността да променят формата си така, че да приличат на човек – жив, умрял или измислен. Повечето първо трябва да сменят кожата, зъбите и ноктите си за да преминат от една форма в друга . Вземайки личността на някой те вземат и мислете му. Могат да бъдат идентифицирани по особения блясък,  който има ретината им когато е уловена от лента / фотоапарат /.

ВЕЩИЦИ И ВЕЩЕРИ

Сили и способности : могат да изпълняват заклинания, да контролират елементите, да забъркват отвари и владеят телекинеза.
Слабости : Обикновени смъртни са.
Външен вид : Хора. Вещицата или вещера е човешко същество което има силата и способността да постига целите си с магически средства.

Получават силите си от демоните , като разменят душите си за тях . Живеят много дълго , често но не винаги са зли. Почти всеки може да се превърне във вещица или вещер, но трябва да се научи да обуздава спиритуалните енергии и свръхестествените сили , които населяват земята .

Алфите на различните видове същества

Сега искам да ви разкажа и за главните същества,  тоест първите от първите. Те се наричат "алфа" - за тези които не знаят сигурно са много малко . Алфите притежават всички сили, но без слабостите. Пример: алфа-вампирът няма да е слаб на слънчева светлина, среброто сигурно няма дори да го накара да се изкашля.

Алфите са главните, така че много трябва да се внимава с тях .

УЕНДИГО

Това е човек получил свръхчовешките си сили при изяждането на сърцето на друг човек или пиенето на кръвта му. Обикновено това са миньори, които са приклещени зимата в мините и се налага да се изяждат един друг. Уендиго е споменато в индианските легенди. За да бъде убито, то трябва да бъде изгорено с горелка .

ФАНТОМ

Фантомът оставя след себе си зелена слуз (ектоплазма) - за цвета не съм сигурен. Той се появява след като бъде осквернен даден гроб. Също като духа, той може да бъде убит само ако бъде изгорено тялото, но трябва да бъдат изгорени и всички негови вещи, защото той ще тръгне с това което е взето от гроба му и ще тръгне да отмъщава. Той изкарва на яве всички силно сдържани емоции.

БАНШИ (допъленение към информацията от предишната статия)

Буквалният превод е призрачна жена. Те се появяват когато смъртта е настъпила далеч от дома, а понякога тяхната песен е знак за трагично събитие. Когато чуеш плач на баншито, настъпва смърт в семейството, а този който я е видял го чака смърт. Облечени са в бяло с дълга бледа коса, която решат със сребърен гребен. Има други истории в които са облечени в черно или зелено, със сиви наметала

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Читателски проучвания: Слендерман и Кървавата Мери

9 коментара:

 1. На всеки откачен ли, който ти прати нещо, ще му публикуваш материала?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не мисля, че човекът е откачен, просто има необичайни интереси. Всички имаме някакви интереси.

   Между другото ще има и част трета.

   Изтриване
 2. На всеки откачен ли му оставяш коментара? :D

  Иначе похвално, че читателят има интерес към тази материя- ако му се гледа сериал в тази насоченост- препоръчвам му Supernatural- там всеки епизод си има по едно отделно същество :)

  ОтговорИзтриване
 3. Май не само аз гледам Supernatural. :D

  ОтговорИзтриване
 4. Подборката е интересна,aз живо се интересувам от подобни неща.Бих искала да помоля някого, ако разполага с по-подробна информация за демоните от ислямската митология-така наречените джинове да ми я предостави.Благодаря предварително.

  ОтговорИзтриване
 5. В първата част има малко за джиновете:

  http://misterika.blogspot.com/2013/09/blog-post_25.html

  Ако самата ти имаш някакви материали, пращай :)

  ОтговорИзтриване
 6. аз съм собственика на тази информация да имам за джиновете ако те интересува намери ме имам малко информация за тях скайпа ми е ghostrider_6666 или попитай собственика на блога за скайпа ми , и да гфен съм на свръхестествено оттам ми дойде това ходи за чудовищата . ако някой друг иска да ме добави :)

  ОтговорИзтриване
 7. много Supernatural си гледал

  ОтговорИзтриване