01 януари 2014

10 загадки, които науката все още не може да обясни задоволително

И през изминалата година учените продължиха да разгадават света около нас. Някои научни проблеми намериха своето решение, други мистерии (НЛО) закостенялите учени отказват да признаят, че въобще съществуват. А има и загадки, които не се отричат, но така и все още не може да им се намери сигурно решение. Тук е даден един списък с такива мистерии, който разбира се е субективен - има още много такива феномени, които не са включени.

Земните светлини появяващи се преди или по време на земетресение

Това са светлини, които се появяват над земната повърхност преди или по-време на земетресение. Няма сигурно обяснение какво ги предизвиква. Те са толкова загадъчни, че някои дори отричат тяхното съществуване, определяйки ги като легенда.

Италианския физик Кристиано Феругиа обаче е събрал всички съобщения за такива светлини още от 2000 г. пр. н.е. Геолозите са настроени скептично дълго време. През 1966 г. обаче се появява и снимков материал на светлини съпътстващи земетресение в Япония.

В оригиналната статия не е дадена споменатата снимка, но аз успях да я намеря в интернет:


От тогава са се появили стотици подобни снимки, някои от които със съмнителна автентичност. Светлините се появяват в множество форми и цветове, а понякога дори премигват.

Има различни теории опитващи се да ги обяснят, засега никоя не е доказана категорично - топлина образувала се при триенето, газ радон, пиезоелектричество от кварцовите скали.

През 2003 физикът от НАСА д-р Фридерман Фроунд провежда лабораторни експерименти, които предполагат, че земните светлини са следствие от електричество в скалите. Изглежда сеизмичните вълни могат да придадат електрически заряд на минерали съдържащи силикон и кислород. Професор Дейвид Брумбах от Земетръсния Информационен център в Аризона не е съгласен - според него тази теория в най-добрия случай е "едно възможно обяснение".

Така засега нямаме категоричен отговор на това какво представляват земните светлини.

Линиите в Наска

Прословутите линии на Наска се разпростират върху 450 квадратни километра площ в перуанската пустош. Смята се, че те са били създадени за не по-малко от 1000 години - от 500 г. пр. н.е до 500 г. след н.е. Тези гигантски рисунки са видими от въздуха и изобразяват геометрични форми, животни, растения, и по-рядко човекоподобни фигури.

Въпреки статута им на защитен обект, на властите е все по-трудно да опазят тези линии. Все повече бедняци се настаняват в тази територия, през изминалата година се появиха съобщения, че са започнали да отглеждат свине там.

Междувременно археолозите бързат да изучат линиите преди да са окончателно разрушени. Ранните предположения, че те са част от астрономически календар, почти напълно са отхвърлени. Но защо тогава някогашните индианци са хвърлили толкова труд и време за изрисуването им? Едва ли защото са нямали какво друго да правят и им е било скучно.


Навигацията на пеперудата Монарх

Всяка година милиони северноамерикански пеперуди Монарх мигрират повече от 3000 километра на юг за зимата. В продължение на години никой не е знаел до къде достигат. Сега поне това е ясно след като семейство от двама зоолози се заемат да проследят пеперудената миграция. През 1976 насочени от местен дървосекач в Мексико, те се изкачват на "Планината на пеперудите". Там сякаш всички пеперуди на Северна Америка са се събрали в гората.

Това откритие обаче поражда още по-голяма загадка - как този вид пеперуди безпогрешно намира тези 12-15 километра от този планински склон. Какви ли не теории са предлагани за тяхната невероятна навигация - позицията на слънцето, земни ориентири като мексиканския залив, геомагнитните сили. По принцип всички те се използват от животните, но те са твърде общи ориентири за да заведат пеперудите на точно определена планина.


Кълбовидните мълнии

Никола Тесла, физикът изобретил променливото напрежение, вероятно е успял и да създаде кълбовидна мълния в неговата лаборатория. Той пише през 1904, че "никога не е виждал огнени кълба, но е успял да разбере тяхното формиране и да ги получи по изкуствен път". И до днес учените се мъчат да възпроизведат резултатите му. Поради тази причина много учени си остават скептици за тяхното съществуване. Но разказите на очевидци наблюдавали естествено образували се кълбовидни мълнии датират още от времето на древните гърци.

Някои теории предполагат, че тези кълба са плазма. Според други, те са резултат от химиколуминисцентни процеси - светлина получена при химическа реакция.

През Август 2013 изследователите от военновъздушната академия на САЩ в Колорадо създават и фотографират бели плазмоидни кълба в тяхната лаборатория. Дори самите изследователи не са сигурни дали са успели да създадат прословутата кълбовидна мълния. Затова те наричат феномена "подобен на кълбовидна мълния атмосферен плазмоид".

Споменатите снимки не са дадени в оригиналната статия, а за жалост не успях и самия аз да ги намеря в интернет.

Движещите се камъни в Долината на смъртта

Какво бута камъните по плоското дъно на пресъхнало езеро в Долината на смъртта? Учените си блъскат главата над това от началото на 20 век. През 60-те години геолог от Калифорния започва мониторингова програма. Проверявали 30 камъни с тегло до 25 кг. 28 от тях се преместили през 7-годишния период на изследването, някои с повече от 200 метра. Анализът на оставяните следи говори за скорост от 1 метър за секунда. В повечето случаи камъните се предвижвали през зимата.

През следващите десетилетия били предлагани теории базиращи се на образувал се лед под камъните и вятър, сеизмични вибрации и дори тиня от водорасли. Но нима на други места по света където има камъни, не духа вятър и не се образува лед?

Никой досега обаче не е виждал с очите си преместването на камъните, което е странно само по себе си.


Нискочестотното жужене

Това е нискочестотен досаден шум, който безпокои хората в различни градове по света. Не всеки обаче може да го чуе. Един на 20 човека или дори по-рядко. Което е дори още по-гадно, ако сте от тези, които го чувате и никой наоколо не ви вярва.

През 2013 поредната жертва на "жуженето" е град Бюфорд в Ирландия. Както един жител се оплаква пред вестник "Irish Examiner":

"Това, че не всеки може да го чуе, не значи че не съществува".

Местните хора са се обърнали към градския съвет с настояване да се реши проблема. Властите са изключили водните помпи за да проверят дали те не са причината, но шумът не е изчезнал.

Иначе учените по света предлагат различни обяснения - медицинското състояние известно като тинитус (мога да го определя като звукова халюцинация), шум от разбиващи се далечни морски вълни, индустриален шум, "пеещи" пясъчни дюни.

През 2006 учен от Нова Зеландия заявява, че е успял да запише този звук.

Цикадите появяващи се през 17 и 13 годишни цикли

Цикадите са насекоми, които озадачават учените. Те едновременно излизат от земята на всеки 17 години, размножават се, след 2-3 седмици умират, но не и преди да са оставили в почвата своето потомство, което ще повтори цикъла. Последната им поява бе през изминалата 2013, предишната през 1996.

Въпроса за милион долара е как измерват времето. Ако един човек прекара в пълен мрак няколко дни, той най-вероятно ще загуби представа коя дата е в момента.

Ето още едно странно нещо свързано с цикадите - в североизточните щати на САЩ те се появяват на всеки 17 години, а в южни на всеки 13. Интересното е, че и 13 и 17 са прости числа. Случайно съвпадение?


Падащите от небето жаби, риби и други животни

Странните дъждове от животни се случват по цялото кълбо. Много учени обаче са скептично настроени спрямо тяхното реално съществуване. Все пак има и такива които изследват този феномен. Още през 1917 биологът Валдо Макати представя в 8 страници свое проучване пред Обществото на биолозите във Вашингтон. Този текст звучи като рецепта за получаване на вещерска отвара - има всичко, от случаи на валящи парчета месо, до падащи мравки и жаби.

През 2009 над два японски града валят попови лъжички. Обяснението било, че са били изпуснати от птици, които са ги уловили във водоемите.

Някои учени се опитват да обяснят този феномен с торнадо преминало над воден басеин и засмукало риби, жаби и т.н. Това звучи логично и теоретично възможно, но досега няма дори един научно доказан такъв случай.

И още нещо, което искам лично да добавя - защо почти винаги валят само жаби, или само риби (от един и същи вид)? Защо няма смесени валежи - от различни животни? Ако теорията за торнадото е вярна, то би трябвало фунията му да засмука всички налични животни, а не само един вид.

Гигантските кълба на Коста Рика

Защо хората живели в Коста Рика преди появата на испанците решават да издялат стотици гигантски кълба от камък, си остава загадка и до днес.

Тези топки са намерени през 30-те години на ХХ век при разчистването на растителността за нови бананови плантации. Някои от тях са с диаметър от 2 метра. Смята се, че са издялани в периода 600-1000 г. от н.е. И понеже учените не са способни да предложат задоволителна теория, нищо чудно, че много хора свързват тези кълба с древните атланти или с космически кораби.


"Невъзможните" фосили

Още от появата на теорията за еволюцията през 19 век, учените попадат на изненадващи открития, които сякаш я отричат. Най-често това са фосили, особено човешки такива, които се появяват на "погрешни" места. Някои от тях ни дават нова информация за предците ни, други се оказват просто грешно категоризирани, не липсват и измами.

Най-голямата измама е Човекът от Пилдаун. През 1911 любителят-археолог Чарлз Досън изкопава край английското село Пилдаун фрагменти от човешки череп. Той е датиран на 500 000 години и учените смятат, че най-накрая е открито "липсващото звено" между човека и маймуната.

През 50-те години, обаче се установява, че Човекът от Пилдаун е измама - челюстна кост на маймуна е събрана с череп на човек починал преди по-малко от 1000 години. Химическия анализ освен това предполага, че черепът е нарочно обработван за да изглежда по-стар.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
5 невероятни структури...дело на природата или на някой друг?
Връх на копие от преди времето на Хомо Сапиенс

Няма коментари:

Публикуване на коментар