08 декември 2013

Тайните на лунния кратер Аристарх

От близо два века професионални астрономи и любители наблюдават различни светлинни аномалии свързани с лунния кратер Аристарх. Тук са описани някои от тези наблюдения.

Най-ранните описани наблюдения датират от 1821. Тогава двама мъже, отделно един от друг виждат "отблясъци като от звезда" идващи от кратера. Четири години по-късно, един любител-астроном също вижда звездни проблясъци от там. 


Такива наблюдения ще има през целия 19 век като си струва да се отбележат две наблюдения.

Едното е на известния астроном Франсис Бейли, който е видял светлина от кратера на 22 декември 1835, а другото е на Етиен Тровело, което се е състояло на 23 януари 1880. Последният описва видяното от него като "осветен кабел или стена" вътре в кратера Аристарх.

През 20 век странните наблюдения продължават. През 1915 година, отново е видяна в този кратер структура подобна на стена.

На 13 октомври 1959 англичанинът Е.Х.Роул наблюдава с телескоп Луната около 19:00 часа. Бяла на цвят светлина привлякла вниманието му към Аристарх. Имало обаче и втори феномен, по собствените думи на човека:

"Аз бях изненадан да видя деликатно, но ярко червеникаво сияние в или в близост до Аристарх, ясно различимо на белия фон. Бе видимо едва за няколко секунди. След това изчезна и никаква следа не остана от него."

Това ще е първото споменаване на този червеникав феномен, но още наблюдения ще последват.

На два пъти - между 29 октомври и 27 ноември 1963 астрономи от обсерваторията Лоулел ще наблюдават групи от ярки червени светлини на север от кратера Херодот. На 27 ноември обаче тези червени "петна" ще са се преместили над южния ръб на Аристарх. Един месец по-късно същия феномен ще бъде наблюдаван от японски астроном, а малко по-късно и от седем млади астрономи, които ще разкажат, че са видели розова светлина над южната част на Аристарх, която е започнала да се движи към Херодот. След една година астрономи от Центъра за космически полети "Годард" също наблюдават цветни светлини над кратера Аристарх - две червеникави петна в южния край и едно синкаво в северния. Постепенно те избледняват.

През Ноември 1965 Рон Енануел от град Ковина в Калифорния, САЩ съобщава и за завръщането на традиционните "звездни проблясъци" от кратера.

Но на какво може да се дължат тези феномени? Дали проблясъците не се дължат на някакъв метален обект, който отразява светлината? Или пък е естествено образувание? Може би отблясъците действително имат естествен произход понеже кратерът Аристарх има най-голямо албедо (отразителна способност) от цялата лунна повърхност обърната към Земята. Този кратер е сравнително млад спрямо другите гео-форми на Луната.

И докато отразителните способности на кратера евентуално могат да обяснят проблясъците, то как да си обясним цветните светлинни петна? Има вероятност това да са газови облаци изпускани от вътрешността на Луната. През 1971 апаратът "Аполо 15" прелита над кратера и засича алфа-радиоактивни частици, които изглежда се дължат на радиоактивния газ Радон-222. Дали обаче този елемент, чиито разпад е само 3 дни е отговорен за цветните светлинни феномени не може да се каже със сигурност. Междувременно кратерът Аристарх остава любима тема на много теории на конспирациите говорещи за тайни правителствени бази или дори бази на извънземни.

Източник: Mysterious Universe
Дата на оригиналната публикация: 28 ноември 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар