21 декември 2013

Йелолстоун - супервулканът, който може да унищожи Америка

От години се знае, че националният парк Йелолстоун в САЩ всъщност представлява супервулкан. За някои това може да е странно, защото местността прилича на всичко друго, но не и на вулкан - няма го характерния конус. Всъщност това е разликата между вулканите и супервулканите. Последните не образуват вулканичен конус, техните изригвания са толкова мощни, че помитат абсолютно всичко наоколо и са по-скоро експлозии, а не класически вулканични изригвания.

Появило се наскоро ново научно изследване не вещае нищо добро. Учените са установили, че магмената камера под Йелолстоун е 2.5 пъти по-голяма отколкото се е смятало досега. Тоест едно бъдещо потенциално изригване, ще е дори още по-катастрофално отколкото се е предполагало досега. Две трети от САЩ ще станат напълно необитаеми. Но да не се радват американофобите, едно такова събитие не просто ще удари Америка, то ще промени живота по целия свят.

На тази графика се виждат засегнатите площи при две предишни изригвания на супервулкана - преди 630 000 години и преди 2 милиона години.


Източник: The Exctinction Protocol
Дата на оригиналната публикация: 11 декември 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар