27 декември 2013

Настъплението на роботите (към Декември 2013)

Има не една и две прогнози, че роботите ще завладеят света. Тази теза се изказва от учени, философи, писатели на научна фантастика. Няма обаче съгласие за това какво ще се случи с човечеството след като роботите се самоосъзнаят. Най-черните варианти включват пълното унищожение на човешкия род, други лоши сценарии все пак ни дават някакъв минимален шанс - хората ще водят трудна борба за оцеляване срещу механичните армии (като в "Терминатор"). Има и добри варианти - роботите ще се грижат безкористно за нас, както примерно някои от нас се грижат за различни животни. Има и фантастично предположение, че ще се слеем с роботите. Човешкото съзнание ще се пренесе в роботско тяло и на практика ще се постигне безсмъртие.

Затова, каквото и да ни очаква, е хубаво да следим какво се случва в света на роботите, за да знаем най-малкото колко време още ни остава като господари на Земята.

Google на път да стане Skynet

Skynet е злия изкуствен интелект от "Терминатор", който управлява армиите от роботи опитващи се да изтребят човечеството. А Google е мегакомпанията известна с редица неща, включително евристичните алгоритми използвани в интернет-търсачката им и близки до теорията на изкуствения интелект. Всъщност къде на майтап, къде сериозно съм чел тук и там, че именно търсачката на Google от всички световни електронни системи има най-големи шансове да се превърне в същински изкуствен интелект т.е. такъв който осъзнава сам себе си.

В деня обаче в който Google-търсачката се осъзнае, ще и липсва нещо съществено за да е наистина подобна на Skynet - армията от бойни роботи. Грешка. Всъщност няма да и липсва, защото наскоро Google купиха компанията Boston Dynamics, която е известна с това, че е разработила редица невероятни роботи, включително и за американските военни. Ето два от тях:

ИЗТОЧНИК

Робот се обажда по телефона на журналист и му предлага здравна застраховка?

Майкъл Щерер от списанието TIME наскоро е бил потърсен на мобилния си телефон от жена представила се като Саманта Уест. Тя е предлагала здравни застраховки. И макар, че Саманта звучала като истински човек, журналистът бързо заподозрял, че тя е робот. Дори я попитал това и тя със смях отговорила "Аз съм реална личност, чувате ли ме добре?"

Щерер и колегите му след това няколко пъти са набирали номера на Саманта и дори са направили няколко записа - тя може да поддържа разговор и на моменти е много убедителна - смее се естествено и има няколко различни отговора за въпроса дали е робот. Но се провалила при други неочаквани въпроси като например "какъв зеленчук има в доматената супа". Тя отговорила, че не разбира въпроса. Няколко пъти са я питали какъв ден е бил вчера и тя казвала, че телефонната връзка е лоша и не чува. Ето част от записа:След известно време телефонният номер на Саманта взел да дава само заето.

ИЗТОЧНИК

Въпреки заключенията на журналистите от TIME, специалистите от областта на изкуствения интелект по-скоро смятат, че все още технологията не е напреднала толкова много, че компютърна програма да може да води толкова добре свободен разговор по телефона. Те по-скоро мислят, че действително зад Саманта стои истински човек, може би някой за който английския не е роден език и който действително не разбира елементарни въпроси като "какво има в доматената супа". Това няма да е изненада - западните компании често наемат хора от други страни с по-нисък стандарт на живот, защото са съгласни да работят за по-малко пари.

И докато за горния случай остават съмненията дали наистина робот се е обаждал за да предлага застраховки, то за следващия няма никакво съмнение, че си имаме работа с машина.

"Валкирия" - новият робот на НАСА

"Валкирия" (на английски: Valkyrie) е разработка на космическия център "Джонсън" към НАСА. 1.9 м висок и тежащ 125 килограма. Както се казва - по-добре да ти е приятел, отколкото враг.ИЗТОЧНИК

Докато подготвях този материал, интересни въпроси ми се породиха в главата. От зората на човечеството, изглежда ние сме съпътствани от различни същества с паранормален характер. Мнозина учени и скептици ще отхвърлят като пълни глупости тази теза, но аз лично не се съмнявам, че има поне частица истина в хилядите истории за духове, хора-сенки, полтъргайст, непознати летящи хуманоиди и т.н. Има различни теории опитващи се да обяснят характера на част или дори на всички паранормални същества. Според някои те се "хранят" с нашите емоции и дори умишлено ни плашат. Да приемем за миг, че наистина е така. Тогава излиза, че тези същества имат нужда от нас. И да се върнем на роботите - ако те ни заменят и човечеството изчезне, какво ще правят всичките привидения, хора-сенки, демони и т.н. ? Ще изчезнат ли заедно с нас? Или ще се опитват да плашат и новите механизирани "хора", без да е ясно какъв успех ще имат в тези си опити?

1 коментар:

  1. Това за властта на машините ще с ме си виновни ние. Ние ще сме едни лоши родители които ще възпитат зле детето си, и после ще се чудим от де ние дошло.Да всички помним злия Skynet от "Терминатор" който пуска ядрени ракети над градовете и управлява армия то роботи, но и тук пак си е виновен човека.В книгата Skynet е бил програмиран да пази от враговете, но кои врагове се е питал изкуствения интелект и след преглед на човешката история установил,че човека си е сам враг на себе си :)
    Но най добрия пример защо ни е ще е сме виновни е "Франкенщайн",
    ще се ужасим от това което ще създадем и ще го отритнем още преди да сме му дали шанс.

    ОтговорИзтриване