15 ноември 2013

Няколко способа за безсмъртие взети от митологията

Постигането на безсмъртие е една от любимите мечти на човечеството. То е желано в различни култури от цял свят и по всяко време от човешката история. То е и честа тема в различните митове, легенди и поверия. Ето една кратка подборка на митологичните методи за постигане на безсмъртие. 

Месо от Нингьо (Япония)

Това митологично същество може до някъде да се сравни с русалката позната от славянската митология. Според легендата залавянето му предвещава лош късмет и бури, а излизането му на брега вещае война. Затова пак според легендата когато рибарите случайно улавяли нингьо, те го хвърляли обратно във водата.Един рибар обаче не знаел за лошия късмет на нингьо и нахранил с месото му малко момиче. С нея не се случило нищо лошо, но тя спряла да старее на 15 години. Тя имала много съпрузи и деца, но била сломена духом от това, че близките и умират, а тя продължава да живее. Затова тръгнала на пътешествие. Върнала се след няколко века и станала монахиня. Заради голямата и набожност, тя най-накрая била надарена със смърт и умряла на 800 години.

Гневът на  боговете (Гърция)

Както е известно в древна Гърция боговете били жестоки, а смъртните хора дръзки. Когато последните твърде много им досаждали, боговете ги наказвали по различни начини. Много от наказанията включвали условието, че то трябва да се изтърпява вечно (така че изразът "да гориш вечно в ада" не е въведен от християнството, а има по-стари корени).

Например Сизиф е осъден да търкаля един грамаден камък вечно с което на практика получава вечен живот, друг е въпроса, струва ли си да се прекара във вечни мъки.


Цинобър (Китай)

Цинобърът е червен живачен минерал, който е основна съставка в еликсира на живота. Много хора са се опитвали да получат такъв еликсир добавяйки различни други ядливи и не толкова ядливи съставки. Тази мания е обземала дори членове на императорските династии. В най-добрия случай експериментите не са довеждали до нищо, а в най-лошия вместо вечен живот са носели смърт, понякога изключително мъчителна. Затова постепенно търсенето на безсмъртие от външен източник (еликсир) е заменено с търсенето му "във вътрешния космос" (йога и други източни духовни практики).Плодовете на безсмъртието (Месопотамия)

В шумерския "Епос на Гилгамеш" се разказват приключенията на едноименния древен герой, това е и най-старото литературно произведение (8-7 век пр. н.е.).Гилгамеш бил много натъжен от смъртта на негов приятел, направо бил ужасен и тръгнал да търси безсмъртие, било го страх да умре. По време на своето търсене, Гилгамеш стигнал до края на света, където срещнал Утнапищим, човека-скорпион, който бил надарен от боговете с безсмъртие за това, че построил огромен кораб в който да се поберат всички хора и животни в случай на наводнение. Той му разказал къде да намери специални плодове, които ще го надарят с безсмъртие като ги изяде. Гилгамеш успял да ги намери, но преди да ги изяде, те били откраднати от един змей.

Може би змеят ги е изял след като ги е откраднал? Може би затова змеьовете живеят хиляди години?

Прасковите на безсмъртието (Китай)

Прасковите на безсмъртието са важен символ от китайската митология, те растели в градината на Нефритения (небесния) император. Вкуса им успял да вкуси само един смъртен човек - Сун Укун. Неговите приключения са описани в древен китайски епос. Той се научил да лети в облаците, трябвало да се превръща в 72 различни същества и т.н. В крайна сметка се добрал до прасковите. След като ги опитал, не само че получил безсмъртие, но и голяма сила и мъдрост. Победил сам цяла армия, достигнал до титлата "велик мъдрец, равен на небето", но накрая Буда се ядосал и го заточил под една планина.

Амрит (Индия)

Амрит в превод от санскрит буквално значи "безсмъртие". То било създадено от сурите - по-нисши богове от хиндуиската митология, във вечната им война с друга група богове - асурите. За днешните хора, които търсят безсмъртие е "лесно" да намерят амрита - само трябва да открият океана от мляко, край който сури и асури са се надлъгвали кой да пие и кой да не пие от амрита - понеже за едните той може да донесе гибел.Подмладяващи златни ябълки (Скандинавия)

Тези ябълки са изключително важни за боговете на скандинавската митология и затова тяхната богиня пазителка е важен персонаж в божествения пантеон.Амброзия (Гърция)

Напитката на боговете носеща безсмъртие е нещото от гръцката митология към което се стремят всички полубогове, антични герои и смъртни хора. Херкулес е награден с нея за подвизите си, а Тантал си открадва малко от нея, за което е жестоко наказан.

Светия Граал (християнство)

Една от най-святите реликви в християнската религия е Граалът. Смята се, че това е чашата от която Исус е пил на тайната вечеря, а след това Йосиф е събрал в нея кръвта на разпнатия божи син. Търсили са го къде ли не. Според поверието, ако се пие от него, то човек ще получи безсмъртие.

Друга легенда - за крал Артур, твърди че неговите рицари са намерили светия Граал, но само един рицар е бил надарен с безсмъртие (сър Галад). Изискването е не просто да намериш този бокал, но и да имаш чиста душа.

Не мога да пропусна знаменитата сцена от филма "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход" в коята Инди намира стария кръстоносец, който пази Светия Граал:


Източник: Paranormal-news.ru
Дата на оригиналната публикация: 4 ноември 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар